Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παγκόσμια Οργάνωση Προσκοπικής Κίνησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
WOSM
ΣυντομογραφίαΠ.Ο.Π.Κ.
Ίδρυση1922
ΙδρυτήςRobert Stepfenson Smith-Baden Powel
ΈδραΔιεθνές Προσκοπικό Γραφείο: Κουάλα Λουμπούρ
Γραφείο Γενικού Γραμματέα: Γενεύη
Περιοχή δράσηςΠαγκόσμια
Μέλη170 οργανισμοί
ΜήνυμαΠρόσκοποι: Δημιουργώντας Έναν Καλύτερο Κόσμο
Ιστότοποςscout.org

Η Παγκόσμια Οργάνωση Προσκοπικής Κίνησης (Π.Ο.Π.Κ.)[1] (αγγλικά: World Organization of the Scout Movement, WOSM, προφέρεται: [wʊzm]) είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός Προσκοπισμού. Η Π.Ο.Π.Κ. έχει 170 μέλη.[2] Αυτά τα μέλη είναι αναγνωρισμένοι εθνικοί προσκοπικοί οργανισμοί, οι οποίοι συνολικά αριθμούν πάνω από 50 εκατομμύρια συμμετέχοντες.[2] Η Π.Ο.Π.Κ ιδρύθηκε το 1922[3] . Η διοικητική έδρα βρίσκεται στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας καθώς και το γραφείο του Γενικού Γραμματέα[4] ενώ η νομική έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η αποστολή της Προσκοπικής Κίνησης είναι «να συμβάλει στην εκπαίδευση των νέων, μέσα από ένα σύστημα αξιών που βασίζεται στην Προσκοπική Υπόσχεση και το Νόμο των Προσκόπων, για να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι θα αυτο-εκπληρώνονται ως άτομα και θα διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία».[5] Η Π.Ο.Π.Κ οργανώνεται διοικητικά σε 6 Προσκοπικές Περιοχές. Η Παγκόσμια Οργάνωση Προσκοπικής Κίνησης διοικήται από το Παγκόσμιο Συνέδριο και την Παγκόσμια Επίτροπη. Η τελευταία εκλέγεται από το Παγκόσμιο Συνέδριο ανά τρία χρόνια.

Η Π.Ο.Π.Κ. είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC).[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «World Organization of the Scout Movement». www.scout.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «National Scout Organizations». www.scout.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). www.scout.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019. 
  4. «World Scout Bureau». www.scout.org (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019. 
  5. «The Mission of Scouting». World Organization of the Scout Movement. 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2007. 
  6. «World Organization». World Organization of the Scout Movement. 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]