Πίννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίννης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση232 π.Χ.
Θάνατος217 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑγκρόν της Ιλλυρίας και Triteuta

Ο Πίννης, βασιλιάς των Αρδιαίων στην Ιλλυρία (230 π.Χ. - 217 π.Χ.) ήταν γιος και διάδοχος του Άγρων της Ιλλυρίας με την πρώτη σύζυγο του Τριτεύτα. Διαδέχθηκε τον πατέρα του σε βρεφική ακόμα ηλικία, την αντιβασιλεία ασκούσε η δεύτερη σύζυγος του πατέρα του Τεύτα.[1][2][3] Οι τοπικοί Ιλλυριοί φύλαρχοι βλέποντας ότι είναι μια γυναίκα στον θρόνο πήραν θάρρος, ζητούσαν μεγαλύτερη αυτονομία και εξουσίες. Η Τεύτα υπέκυψε με αποτέλεσμα να εξασθενήσει η Ιλλυρική εξουσία και η κυριαρχία των Αρδιαίων στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος. Οι πειρατές ρήμαζαν τα πλοία με αποτέλεσμα να εξασθενίσει η οικονομία και να χειροτερέψουν οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες που είχαν εμπορικές σχέσεις. Η Ρώμη αναζητούσε προστασία για τα πλοία τους που μετακινούνταν από την Μεγάλη Ελλάδα στην ηπειρωτική Ελλάδα, έστειλαν απεσταλμένους στην Τεύτα αλλά συγκρούστηκε μαζί τους και τους θανάτωσε, το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ο Α΄ Ιλλυρικός Πόλεμος (229 π.Χ.).

Οι δυνάμεις της Τεύτας ηττήθηκαν, η ίδια υποτάχθηκε και υπέκυψε στους όρους που της ζήτησαν οι Ρωμαίοι, ένας από αυτούς ήταν να παραιτηθεί υπέρ του θετού της γιου Πίννη. Ο Πίννης έχασε τον θρόνο όταν ο Δημήτριος εκ Φάρου στον οποίο ο Άγρων είχε παραχωρήσει την νήσο Χβαρ παντρεύτηκε την μητέρα του και ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Ο Δημήτριος αγνόησε όλες τις συμφωνίες με την Ρώμη και συμμάχησε με τους εχθρούς της Μακεδόνες. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ο Β΄ Ιλλυρικός Πόλεμος, οι Ρωμαίοι έστειλαν στρατό στην Ιλλυρία (219 π.Χ.). Ο Δημήτριος δραπέτευσε στην Μακεδονία και ο Πίννης ανέλαβε προσωπικά την εξουσία, δεν πρόλαβε να κυβερνήσει επειδή πέθανε πολύ πρόωρα και αιφνίδια σε ηλικία 15 ετών (215 π.Χ.). O Πολύβιος, ο Αππιανός και ο Δίων Κάσσιος αναφέρουν τον Πίννη σαν νόμιμο διάδοχο του πατέρα του.[4] Ο Αππιανός γράφει επιπλέον ότι ο Πίννης είχε την στήριξη των Ρωμαίων αλλά δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, σ. 70
  2. Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, σ. 162
  3. Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond, σ. 105
  4. Épire, Illyrie, Macédoine: mélanges offerts au professeur Pierre Cabanes by Danièle Berranger, Pierre Cabanes, Danièle Berranger-Auserve, σ. 133

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992.
  • Épire, Illyrie, Macédoine: mélanges offerts au professeur Pierre Cabanes by Danièle Berranger, Pierre Cabanes, Danièle Berranger-Auserve.