Μακεδόνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Μακεδόνες ή Μακεδνοί είναι ελληνικό φύλο, που στις αρχές της τελευταίας προχριστιανικής χιλιετίας βρίσκονται εγκαταστεστημένοι στην βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή βόρεια του Ολύμπου ανάμεσα στον Αλιάκμονα και τον Αξιό. Μεταξύ του 8ου και του 7ου π.Χ. αιώνα, οι Μακεδόνες αφού κυριάρχησαν στα γειτονικά φύλα, τους Πελαγόνες, τους Ελιμιώτες, τους Εορδαίους, τους Αλμωπούς, τους Λυγκηστές, τους Ορέστες κλπ. δημιούργησαν το Μακεδονικό Βασίλειο. Τα επόμενα χρόνια κατάφεραν και αντιμετωπίζαν επιτυχώς τις συχνές επιδρομές των Ιλλυριών.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Μακεδόνες είναι ελληνικό φύλο, ταυτόσημο με τους Δωριείς, το οποίο αρχικά κατοικούσε στην Πίνδο.[1] Οι ίδιοι οι Μακεδόνες θεωρούσαν προγόνους τους, τους Ηρακλείδες και η βασιλική δυναστεία των Μακεδόνων, οι Αργεάδες, απέδιδε την καταγωγή της στον πρώτο Δωριέα βασιλιά του Άργους Τήμενο.[2][3] Οι Μακεδόνες μιλούσαν στην αρχαιότητα την Μακεδονική γλώσσα. Από το 504 π.Χ συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Α' απέδειξε στους Ελλανοδίκες την ελληνική καταγωγή των Μακεδόνων.[4]

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, γενάρχης των Μακεδόνων ήταν ο Μακεδνός. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Μακεδνός ήταν γιος του Δία και της Θυίας, της κόρης του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.[5] Ο Ελλάνικος αργότερα θεωρεί τον Μακεδόνα γιο του Αίολου και εγγονό του Έλληνα, του μυθικού γενάρχη των Ελλήνων. [6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η ιστορία του Μακεδονικού βασιλείου». Αρχαιολογικός χώρος Αιγών. http://aigai.culture.gr/history/istoria. Ανακτήθηκε στις 2013-02-09. 
  2. Ηρόδοτος, ίστορία, 8.137
  3. Ηρόδοτος, ίστορία, 1.56.3.
  4. Ηρόδοτος, ίστορία, 5.22
  5. «Ησίοδος, κατάλογος των γυναικών». Theoi Greek Mythology. http://www.theoi.com/Text/HesiodCatalogues.html. Ανακτήθηκε στις 2009-07-25. «T» 
  6. M. Hall, Jonathan (2002). Hellenicity: Between Ethnicity and Culture. The University of Chicago Press. σελ. 165.