Πίνδος (αντιτορπιλικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίνδος (αντιτορπιλικό)
Αξιωματικοί του ελληνικού και του βρετανικού πολεμικού ναυτικού με τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γερμανό Στρηνόπουλο και τον υφυπουργό Τύπου (δεύτερος στα δεξιά του) Ανδρέα Μιχαλόπουλο στο κατάστρωμα του αντιτορπιλικού.
Πληροφορίες
ΝαυπηγείοUK – Swan Hunter & Wiqhqm Richardson Ltd, Wallsend – on Tyne
Έναρξη ναυπήγησης1940
Καθέλκυση5 Νοεμβρίου 1941
Ένταξη σε υπηρεσία3 Ιουνίου 1942
Παροπλισμός18 Δεκεμβρίου 1959
Δίδυμα σκάφηΜιαούλης ΙΙΙ', ‘Κανάρης ΙΙΙ’, ‘Αδρίας ΙΙ’ και Άστιγξ ΙΙ
ΧρήσηΑντιτορπιλικό
ΚατάληξηΕπεστράφη στο Βρετανικό Ναυτικό
Γενικά χαρακτηριστικά
Εκτόπισμα1037 τόνοι
Μήκος85,3 μέτρα
Πλάτος9,6 μέτρα
Βύθισμα3,6 μέτρα
Ταχύτητα29 κόμβοι
Οπλισμός2 δίδυμα πυροβόλα 4’’, 1 τετράκανο ΠΟΜ ΠΟΜ 40 χιλιοστών, 3 πυροβόλα 20 χιλιοστών και διπλός Τ/Σ 21‘’.

Το Β.Π. Α/Τ ΠΙΝΔΟΣ (πρώην L-63, 15, L-65), D-72, ήταν αντιτορπιλικό συνοδείας κλάσης Hunt II που παραχωρήθηκε από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό στη διάρκεια του Β' Π.Π.

Παραχώρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Β.Π. Α/Τ ΠΪΝΔΟΣ ξεκίνησε να ναυπηγήται, κατά παραγγελία της αγγλικής κυβέρνησης το 1940, στα ναυπηγεία 'UK – Swan Hunter & Wiqhqm Richardson Ltd, Wallsend – on Tyne' και καθελκύστηκε στις 5 Νοεμβρίου 1941 στο Νιούκασλ με το πλήρες όνομα HMS BOLEBROKE.
Σύμφωνα με ειδική ελληνοβρετανική συνθήκη της κυβέρνησης Τσώρτσιλ και της της ελληνικής κυβέρνησης Εμμανουήλ Τσουδερού, που υπογράφηκε στις 9 Μαρτίου του 1942, αποφασίστηκε η διάθεσή πολεμικών πλοίων στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό για την ενίσχυσή του στον διεξαγόμενο πόλεμο. Έτσι στις 3 Ιουνίου 1942 παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από το Βρετανικό Ναυτικό.

Την επομένη 4 Ιουνίου του 1943 έγινε η ύψωση της ελληνικής σημαίας στον λιμένα Νιούκαστλ σε επίσημη τελετή παρουσία του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β΄ μετά του επιτελείου του. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελούσε ομάδα αξιωματικών και ναυτών που είχαν έλθει από την Αλεξάνδρεια καθώς και Έλληνες υπήκοοι κάτοικοι στην Αγγλία. Κυβερνήτης του πλοίου ανέλαβε ο αντιπλοίαρχος Β.Ν. Βασίλειος Κύρης. Μετά την ικανοποιητική συμπλήρωση των δοκιμών του κατευθύνθηκε στη ναυτική βάση του βρετανικού μητροπολιτικού στόλο Σκάπα Φλόου όπου και παρέμεινε εκεί επί έξι εβδομάδες. προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναγκαία εξάσκηση του πληρώματος. Στη συνέχεια απέπλευσε ως μονάδα συνοδείας νηοπομπής και δια του περίπλου της Αφρικής συνδέθηκε με τον στόλο στο Πορτ Σάιντ στις αρχές του 1943.

Πολεμική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το B.Π. Α/Τ ΠΙΝΔΟΣ συμμετείχε σε ναυτικές επιχειρήσεις της Μεσογείου όταν με κυβερνήτη τον Δ. Φοίφα συμμετείχε στον ναυτικό αποκλεισμό της Τυνησίας, καθώς και στην μεγάλη συμμαχική απόβαση στη Σικελίας. Στις 8 Αυγούστου 1943 βύθισε το Υ/Β ‘U-458’, ενώ συμμετείχε στην απόβαση της Νότιας Γαλλίας. Στη συνέχεια έδρασε σε δύσκολες επιχειρήσεις στη θάλασσα της Δωδεκανήσου (Σεπτέμβριος - Νοέμβριος) και συμμετέχοντας στη συνέχεια σε νηοπομπές από Πορτ Σάιντ προς Γιβραλτάρ.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας μαζί με τα υπόλοιπα πλοία της ίδιας κατηγορίας κατέπλευσε στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνεχίζοντας όμως να συμμετέχει ως μοναδικό πλοίο του 12ου στολίσκου στις συμμαχικές νηοπομπές μέχρι της σύναψης ανακωχής με τους Γερμανούς στις 8 Μαΐου του 1945. Έκτοτε συμμετείχε σε επιχειρήσεις του εμφυλίου και παρέμεινε σε ενέργεια μέχρι το 1950 όταν το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό παρέλαβε τα νέα αμερικανικά αντιτορπιλικά τύπου ΛΕΩΝ. Την εποχή εκείνη όλα τα πλοία τύπου Χαντ τέθηκαν σε κατάσταση εφεδρείας και συντήρησης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Τελικά στις 18 Δεκεμβρίου του 1959 επεστράφη στο Βρετανικό Ναυτικό.

Αδελφά πλοία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοίου τύπου αδελφά πλοία τα οποία και παραχωρήθηκαν ομοίως στο ελληνικό βασιλικό ναυτικό ήταν τα : ‘Β.Π. Α/Τ ΜΙΑΟΥΛΗΣ', ‘Β.Π. Α&Τ ΚΑΝΑΡΗΣ’, ‘Β.Π. Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ’ και το Β.Π. Α/Τ ΑΣΤΙΓΞ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.15ος, σελ.911.