Νηοπομπή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανική νηοπομπή που κατευθύνεται στο Κέιπ Τάουν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Νοέμβριος 1941) διαθέτοντας επιπλέον αεροπορική προστασία.

Νηοπομπή ονομάζεται γενικά οποιαδήποτε σύμπλευση πλοίων κατ΄ ομάδα. Καθιερώθηκε όμως να λέγεται μια ομάδα από εμπορικά ή μεταγωγικά πλοία που συμπλέουν οργανωμένα και υπό την προστασία "συνοδείας" πολεμικών πλοίων σε καιρό πολέμου ή κρίσης, με σκοπό την προστασία αυτών τούτων των πλοίων, των πληρωμάτων και των μεταφερόμενων φορτίων από εχθρικές ή πειρατικές ενέργειες.

  • Η ονομασία είναι σύνθετη λέξη από την αρχαία ελληνική "νήες" (= πλοία) + "πομπή".

Πρόκειται για εξαιρετικά παλιά πρακτική, όσο τουλάχιστον και η ύπαρξη ναυτικού πολέμου, στην ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών, έναντι εχθρικών επιχειρήσεων ή πειρατείας.

Ωστόσο, πραγματικά οργανωμένες "νηοπομπές συνοδείας" σχηματίστηκαν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Είδη νηοπομπών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος νηοπομπή αποδίδεται στο σχηματισμό πλεύσης ομάδας πλοίων και όχι στο διοικητικό χαρακτήρα αυτών που μπορεί να είναι στόλος, στολίσκος, ναυτική μοίρα κ.λπ. Έτσι ως σχηματισμός πλεύσης η νηοπομπή διακρίνεται σε:

  1. Νηοπομπή εμπορικών πλοίων
  2. Νηοπομπή πολεμικών πλοίων
  3. Νηοπομπή συνοδείας, ή μικτή
  4. Αποβατική νηοπομπή
  5. Τιμητική νηοπομπή

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος "κονβόι" (εκ της αγγλικής convoy) συνήθως αναφέρεται σε κάθε είδους οχήματα (ξηράς, θάλασσας και αέρα, αν και για τον αέρα γίνεται η χρήση του όρου "κατά κύμα") που κατευθύνονται οργανωμένα σε σειρά. Στην ελληνική γλώσσα όμως δεν προβλέπεται τέτοια χρήση της λέξης για νηοπομπή. Για παράδειγμα στην ελληνική χρησιμοποιείται ο όρος κομβόι για την ομάδα πλοίων που κινούμενη "εν σειρά" από νότια προς βορρά στη διώρυγα του Σουέζ, αναμένει στην Ισμαηλία, την κάθοδο του κονβόι από Πορτ Σάιντ, προκειμένου να συνεχίσει τη διέλευσή του.