Πέτρος (δουξ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔουξ
Περίοδος ακμής8ος αιώνας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός

Ο Πέτρος ήταν βυζαντινός στρατηγός, κυβερνήτης του Δουκάτου της Ρώμης από το 711 έως το 725[1]. Είναι γνωστός από το Liber Pontificalis στο οποίο δεν αναφέρονται οι τίτλοι ή τα αξιώματα που είχε, (Πατρίκιος ή σπαθάριος ή πρόξενος είχαν κυρίως την εποχή αυτή στην Ιταλία)[1].

Ο Πέτρος διορίσθηκε δουξ της Ρώμης από τον Αυτοκράτορα Φιλιππικό Βαρδάνη, μάλλον το 711 αφού αναφέρεται ότι τον διόρισε μόλις έγινε αυτοκράτορας[1]. Αρχικά ο Πέτρος στάλθηκε στην Ραβέννα και στον Έξαρχο Ραβέννας, Σχολαστικό, όπου ανήκε τότε διοικητικά το δουκάτο, για να πάρει οδηγίες[1]. Λόγω όμως του ότι ο Πάπας Κωνσταντίνος ήταν υπέρ του Μονοθελητισμού και βρισκόταν σε έριδα με τον έξαρχο δεν ήθελε τον Πέτρο στην Ρώμη[1]. Φτάνοντας στην Ρώμη ο Πέτρος αντιμετώπισε έχθρα και συγκρούστηκε με τον Πριμηκίριο του Πάπα Χριστόφορο σε μάχη στη Σάκρα με απώλειες 30 νεκρούς και ήττα του Πέτρου όπου αναγκάστηκε να αποσυρθεί, πιθανότατα στην Ραβέννα[1].

Το 713 ο Βαρδάνης ανατρέπεται και στον Βυζαντινό θρόνο ανεβαίνει ο Αναστάσιος Α΄. Ο Αναστάσιος στέλνει το έξαρχο Ραβέννας στον πάπα όπου παίρνει πίστη από αυτόν και συμφωνούν να επιστρέψει ο Πέτρος στην Θέση του, δουξ της Ρώμης, χωρίς αντίποινα για τα προηγούμενα γεγονότα[1]. Ο Πέτρος επέστρεψε στην Ρώμη και ανέλαβε τα καθήκοντα του, κρατώντας και τον λόγο του, χωρίς να κάνει αντίποινα σε αυτούς που τον έδιωξαν πριν λίγα χρόνια[1]. Ταυτίζεται με έναν δούκα Πέτρο που έγινε δουξ της Ρώμης γύρω στα 728 όπου είχε βραχύβια θητεία, κατηγορήθηκε ότι έκανε κινήσεις κατά του πάπα, συνελήφθη και τυφλώθηκε[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]