Πέτερ Σεβερίν Κρέιερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτερ Σεβερίν Κρέιερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Peder Severin Krøyer (Δανικά)
Γέννηση23 Ιουλίου 1851
Σταβάνγκερ, Νορβηγία
Θάνατος21 Νοεμβρίου 1909
Σκάγκεν, Δανία
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
Δανία (από 1889)[1][2]
ΣπουδέςΒασιλική Δανέζικη Ακαδημία Καλών Τεχνών
Ιδιότηταζωγράφος[3], γλύπτης και καλλιτέχνης γραφικών τεχνών[4]
ΣύζυγοςΜαρί Κρέιερ (1889–1905)[5][6]
ΤέκναVibeke Krøyer
ΓονείςΧένρικ Νικολά Κρέιερ
ΚίνημαΙμπρεσιονισμός
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία
Καλλιτεχνικά ρεύματαΙμπρεσιονισμός
Σημαντικά έργαFishing boat, Hip, Hip, Hurrah!, Θερινό Απόγευμα στη Νότια Παραλία του Σκάγκεν, Summer Day at Skagen South Beach, Roses, Midsummer Eve Bonfire on Skagen Beach, Hatters in an Italian village και A luncheon. The artist, his wife and the writer Otto Benzon
ΒραβεύσειςΛεγεώνα της Τιμής και Thorvaldsen Medal
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέτερ Σεβερίν Κρέιερ (23 Ιουλίου 185121 Νοεμβρίου 1909), πιο γνωστός ως Π. Σ. Κρέιερ, ήταν Δανός ζωγράφος. Είναι από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της ομάδας "Αποικία του Σκάγκεν", που ήταν μία κοινότητα που αποτελούνταν από Δανούς και Σκανδιναβούς ζωγράφους, που μαζευόντουσαν ή δούλευαν στην πόλη Σκάγκεν της Δανίας, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Ο Κρέιερ ήταν ο ανεπίσημος αρχηγός της ομάδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο του Πέτερ Σεβερίν Κρέιερ απο τόν Laurits Tuxen

Στην αρχή της ζωής του [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρέιερ γεννήθηκε στην πόλη Σταβάνγκερ της Νορβηγίας, στις 23 Ιουλίου του 1851, μητέρα του ήταν η Έλεν Σεσίλιε Σάσνταλ. Τον μεγάλωσε η αδελφή της μητέρας του Μπέρτα Σεσίλιε (γεννημένη το 1817) και ο σύζυγος της, ο Δανός ζωολόγος Χένρικ Νικολά Κρέιερ, λόγο τ'ότι η μητέρα του κρίθηκε ακατάλληλη για τη φροντίδα του. Ο Κρέιερ είχε ξεκινήσει τα μαθήματα ζωγραφικής στην ηλικία των εννέα και κάποια χρόνια αργότερα είχε εγγραφεί στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κοπεγχάγης.

Το 1870 στην ηλικία των 19 ο Κρέιερ είχε αποφοιτήσει από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας (Det Kongelige Danske Kunstakademi), όπου φοίτησε μαζί με τον Φρέντερικ Βερμέρεν. Το 1873 είχε τιμηθεί με ένα χρυσό μετάλλιο και με μία υποτροφία. 

Πρώιμη καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Ζήτω, ζήτω, ούρα!" (1888)

Ξεκίνησε επίσημα την καριέρα του ως ζωγράφος το 1871 στο Ανάκτορο Σαρλότενμποργκμε (Charlottenborg) με ένα πορτρέτο του φίλου του, επίσης ζωγράφου Φρανς Σβαρτζ. Μετά από εκείνη την ημέρα έκθετε τα έργα του τακτικά στο Ανάκτορο Σαρλότενμποργκμε.

Το 1874 ο Κρέιερ πούλησε τον πρώτο του πίνακα στον Ερρίκο Χίρσπρουνγκ, του οποίου η συλλογή έργων τέχνης αποτελεί τη βάση του μουσείου Hirschsprung στην Κοπεγχάγη

Ταξίδια [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1877 - 1881, ο Κρέιερ ταξίδευε εκτενώς στην Ευρώπη. Έμεινε στο Παρίσι και διδάχθηκε από τον Λεόν Μπονάτ, εκεί άρχισε και να παίρνει επιρροές από Ιμπρεσιονιστές όπως τους: Κλωντ Μονέ, Άλφρεντ Σίσλεϊ, Εντγκάρ Ντεγκά, Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ και Εντουάρ Μανέ.

Συνέχισε να ταξιδεύει σε όλη τη ζωή του, αντλώντας έμπνευση από ξένους καλλιτέχνες και ξένους πολιτισμούς. Τα χρήματα για τα πρώτα ταξίδια του Κρέιερ τα είχε προσφέρει ο Χίρσπρουνγκ, εκείνη την περίοδο ο Κρόγιερ συνέχιζε να εκθέτει τα έργα του στη Δανία.

Σκάγκεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1882 επέστρεψε στη Δανία. Έμεινε από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο στην πόλη Σκάγκεν, και αργότερα σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι στο βόρειο άκρο της Δανίας, ζωγραφίζοντας θέματα από την τοπική ζωή, καθώς και απεικονίσεις της καλλιτεχνικής κοινότητας εκεί ( "Αποικία του Σκάγκεν"). Άλλα μέλη της "Αποικία του Σκάγκεν" είναι οι συγγραφείς : Χόλγκερ Ντράκμαν, Γκέοργκ Μπράντες και Χένρικ Ποντοπίνταν, και καλλιτέχνες Μάικλ Άντσερ και η Άννα Άντσερ.

Ο Κρέιερ συνήθιζε να νοικιάζει σπίτια στη Σκάγκεν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ένα διαμέρισμα στην Κοπεγχάγη το χειμώνα, ενώ ταξίδευε συνεχώς ανάμεσα στις δύο αυτές περιόδους.

Ο Κρέιερ και η Μαρί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1888 στο Παρίσι συνάντησε τη Μαρί Μάρθε Ματίλντε Τρίπκε, την οποίο είχε γνωρίσει στην Κοπεγχάγη. Ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν στις 23 Ιουλίου του 1889 στο σπίτι των γονέων της στη Γερμανία. Η Μαρί Κρέιερ, η οποία ήταν επίσης ζωγράφος, συνδέθηκε με την "κοινότητα Σκάγκεν", και μετά το γάμο τους ο Κρέιερ την απεικόνιζε συχνά στους πίνακες του. Απέκτησαν μαζί μια κόρη, τη Βίμπεκε, που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1895. Χώρισαν το 1905.

Η όραση του Κρέιερ άρχισε να χειροτερεύει την τελευταία δεκαετία της ζωής του μέχρι που έμεινε τυφλός. Κάποια από τα ποιο γνωστά έργα του τα έκανε εκείνη την περίοδο.

Ο Κρέιερ πέθανε το 1909 στη Σκάγκεν σε ηλικία 58 ετών λόγο προβλημάτων υγείας. Ακόμα είναι γνωστό ότι είχε εισαχθεί πολλές φορές σε νοσοκομεία λόγο κάποιας ψυχικής ασθένειας που είχε.

Επιλεγμένα έργα [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. artist list of the National Museum of Sweden. 12  Φεβρουαρίου 2016. kulturnav.org/229e1425-65f8-4397-9ae9-5d5ae5ab27bc. Ανακτήθηκε στις 24  Φεβρουαρίου 2016.
  2. «Den Store Danske Encyklopædi» (Δανικά) 1994. P.S._Krøyer.
  3. (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/46511. Ανακτήθηκε στις 29  Σεπτεμβρίου 2017.
  4. Collectie Boijmans Online. www.boijmans.nl/en/collection/artworks/178942/selfportrait. Ανακτήθηκε στις 19  Απριλίου 2024.
  5. (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 5  Μαρτίου 2021. 500026506. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2021.
  6. «Dansk Biografisk Leksikon, 3. udgave» (Δανικά) 20ος αιώνας. P.S._Krøyer.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]