Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέρκελε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πέρκελε στη φινλανδική μυθολογία ήταν αρχικά θεότητα των κεραυνών, αν και ο θεός της βροντής ίσως ήταν ο Ιλμάρινεν. Ήταν γνωστός και με άλλες ονομασίες, όπως Ούκκο (σημαίνει γέροντας), Λαρς (κοντός) και Υλιγιούμαλα (ο απώτατος θεός).

Καθώς το όνομα της θεότητας έχει ινδοευρωπαϊκές ρίζες, σχετίζεται με τον βαλτικό Πέρκουνας (Λιθουανία) ή Πέρκονς (Λεττονία), τον Λευκορωσικό Πιαρούν, τον πρωσικό Περκούνις, τον Πέκο ή Πεκολάσο της Εσθονίας, τον σλαβικό Περούν και το Σκανδιναβό Θορ.

Αργότερα, κατά τη χριστιανική περίοδο, η ονομασία αυτή ταυτίστηκε με τον Σατανά λόγω της απόδοσης στα φινλανδικά της Βίβλου. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε μέχρι την έκδοση του 1933/8. Η έκδοση του 1992 χρησιμοποιεί τον όρο "paholainen", που σημαίνει "διάβολος".

Επιρροή στη σύγχρονη κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η λέξη "perkele" χρησιμοποιείται ως βρισιά στη φινλανδική γλώσσα[1].

Στα σουηδικά, υπάρχει η έκφραση "Management by perkele", η οποία προέρχεται από τη συχνότητα που εκστομίζεται η συγκεκριμένη βρισιά από ανώτερα διοικητικά στελέχη κι η οποία υποδηλώνει ένα αυστηρό επιχειρησιακό μοντέλο λήψης αποφάσεων αρκετά γρήγορα και άμεσα, χωρίς χρονοτριβές και υπερβολική εξέταση και ανάλυση όλων των πιθανών λύσεων[2].

Επίσης, χρησιμοποιείται για έμφαση σε τίτλους δισκογραφικών δουλειών πολλών φινλανδικών συγκροτημάτων μουσικής Χέβι μέταλ, όπως οι Impaled Nazarene (δίσκος "Suomi Finland Perkele", 1994), ενώ ακόμα και ως όνομα συγκροτήματος, όπως οι Σουηδοί Πέρκελε[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Urban Dictionary
  2. «Model country of social harmony, By Erkki Pennanen». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2009. 
  3. «Perkele Homepage». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]