Πάτι Πέιτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάτι Πέιτζ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Patti Page (Αγγλικά)
Γέννηση8  Νοεμβρίου 1927[1][2][3]
Claremore
Θάνατος1  Ιανουαρίου 2013[1][2][3]
Encinitas
Αιτία θανάτουνόσος
Τόπος ταφήςΚαλιφόρνια
ΨευδώνυμοPatti Page[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςWebster High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
τραγουδίστρια-τραγουδοποιός
μουσικός
μουσικός ηχογραφήσεων
Περίοδος ακμής1946 - 2012
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Grammy Συνολικής Προσφοράς (2013)
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[5]
Oklahoma Music Hall of Fame (1997)[6]
Ιστότοπος
www.last.fm/music/Patti+Page/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κλάρα Αν Φάουλερ (αγγλικά: Clara Ann Fowler, 8 Νοεμβρίου 1927 – 1 Ιανουαρίου 2013), γνωστή επαγγελματικά ως Πάτι Πέιτζ (Patti Page), ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Κυρίως γνωστή για την ποπ και την κάντρι μουσική, ήταν η τραγουδίστρια και καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας του 1950, [7] πουλώντας πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που διήρκεσε έξι δεκαετίες. [8] Συχνά την παρουσίαζαν ως «η Οργή που τραγουδά, δεσποινίς Πάτι Πέιτζ» ( "the Singin' Rage, Miss Patti Page"). Ο ντισκ τζόκει της Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Μπ. Γουίλιαμς την παρουσίασε ως «Μια σελίδα στη ζωή μου που ονομάζεται Πάτι».

Η Πέιτζ υπέγραψε με τη Mercury Records το 1947 και έγινε η πρώτη τους επιτυχημένη γυναίκα καλλιτέχνης, ξεκινώντας με το "Confess" το 1948. Το 1950 κυκλοφόρησε το πρώτο της σινγκλ με πωλήσεις εκατομμυρίων "With My Eyes Wide Open, I'm Dreaming" και τελικά είχε 14 άλλα σινγκλ με εκατομμύρια πωλήσεις μεταξύ 1950 και 1965.

Το χαρακτηριστικό τραγούδι της Πέιτζ, "Tennessee Waltz", ήταν ένα από τα σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 20ού αιώνα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα από τα επίσημα τραγούδια της πολιτείας του Τενεσί. Επί 13 εβδομάδες βρισκόταν στην κορυφή της λίστας Billboard με τα τραγούδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 1950/51. Η Πέιτζ είχε τρία πρόσθετα νούμερο ένα σινγκλ μεταξύ 1950 και 1953, τα "All My Love (Bolero) ", "I Went to Your Wedding" και "(How Much Is) That Doggie in the Window?".

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ποπ τραγουδίστριες, η Πέιτζ συνδύασε το στυλ μουσικής της κάντρι σε πολλά από τα τραγούδια της. Ως αποτέλεσμα αυτής της απήχησης από τη διασταύρωση, πολλά από τα σινγκλ της Πέιτζ εμφανίστηκαν στον κατάλογο κάντρι επιτυχιών του Billboard. Στη δεκαετία του 1970 μετατόπισε το στυλ της περισσότερο προς τη μουσική της κάντρι και άρχισε να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στα τσαρτ της κάντρι, φτάνοντας να γίνει ως μία από τις λίγες τραγουδίστριες που μπήκαν στα τσαρτ σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες.

Με την άνοδο του ροκ εν ρολ τη δεκαετία του 1950, οι πωλήσεις δίσκων δημοφιλούς μουσικής άρχισαν να μειώνονται. Η Πέιτζ ήταν από τους λίγους ποπ τραγουδιστές που μπόρεσαν να διατηρήσουν τη δημοτικότητά τους, συνεχίζοντας να έχουν επιτυχίες μέχρι τη δεκαετία του 1960, με τα "Old Cape Cod", "Alegheny Moon ", "A Poor Man's Roses (or a Rich Man's Gold)" και "Hush, Hush, Sweet Charlotte".

Το 1997 η Πάτι Πέιτζ εισήχθη στο Hall of Fame της Μουσικής της Οκλαχόμα. Τιμήθηκε μεταθανάτια με το Βραβείο Γκράμι για τη Συνολική της Προσφορά το 2013.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κλάρα Αν Φάουλερ γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1927, στο Κλέιμορ της Οκλαχόμα (ορισμένες πηγές αναφέρουν το Μάσκοτζι της Οκλαχόμα) [9] σε μια μεγάλη και φτωχή οικογένεια 11 παιδιών (3 αγόρια και 8 κορίτσια). [10] [11] Ο πατέρας της, Μπ. Α. Φάουλερ, εργαζόταν στον σιδηρόδρομο MKT, ενώ η μητέρα της, Μάργκαρετ, και οι μεγαλύτερες αδερφές μάζευαν βαμβάκι. Όπως θυμόταν στην τηλεόραση πολλά χρόνια αργότερα, η οικογένεια ζούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε δεν μπορούσε να διαβάσει όταν έπεφτε το σκοτάδι. Μεγάλωσε στο Foraker, Hardy, Muskogee και Avant της Οκλαχόμα [11] [12] προτού φοιτήσει στο γυμνάσιο Ντάνιελ Γουέμπστερ στην Τάλσα, από το οποίο αποφοίτησε το 1945.

Η Φάουλερ ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια με τον Αλ Κλάουζερ και τους Παράνομους της Οκλαχόμα στον ραδιοφωνικό σταθμό KTUL στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Σε ηλικία 18 ετών, έγινε βασική ερμηνεύτρια στον σταθμό για ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα διάρκειας 15 λεπτών που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Page Milk Company. [13] Σε ένδειξη καλής θέλησης προς τον χορηγό της εκπομπής, η Φάουλερ αναφέρθηκε στον αέρα ως "Patti Page". Το 1946 ο Τζακ Ράελ, ένας σαξοφωνίστας και μάνατζερ της Jimmy Joy Band, ήρθε στην Τάλσα για μία και μοναδική βραδιά. Ο Ράελ άκουσε την Πέιτζ στο ραδιόφωνο, του άρεσε η φωνή της και της ζήτησε να γίνει μέλος της μπάντας. Μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα, ο Ράελ έγινε ο προσωπικός μάνατζερ της Πέιτζ. [14]

Το 1946 η Πέιτζ περιόδευσε στις ΗΠΑ με την Jimmy Joy Band. Το 1947 το συγκρότημα ταξίδεψε στο Σικάγο του Ιλινόι, όπου η Πέιτζ τραγούδησε με μια μικρή ομάδα με επικεφαλής τον αρχηγό της δημοφιλούς ορχήστρας Μπένι Γκούντμαν. Αυτό οδήγησε την Πέιτζ να υπογράψει το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο, με την Mercury Records. [15] Έγινε το «κορίτσι-τραγουδίστρια» της Mercury. [16]

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πάτι Πέιτζ ηχογράφησε αρκετά τραγούδια με τους Al Clauser and His Oklahoma Outlaws (1946), την ορχήστρα του Έντι Γκετς και το Τρίο του Τζορτζ Μπάρνις (1947). [17]

Η Πέιτζ ηχογράφησε το πρώτο της σινγκλ με τίτλο "Confess" το 1947. Λόγω μιας απεργίας, οι τραγουδιστές του παρασκηνίου δεν ήταν διαθέσιμοι να παράσχουν φωνητικά αρμονίας για το τραγούδι, έτσι η Πέιτζ και η δισκογραφική αποφάσισαν να κάνουν overdub στα αρμονικά μέρη. [18] Ο Μπιλ Πάτναμ, μηχανικός της Mercury Records, κατάφερε να κάνει overdub τη φωνή της Πέιτζ, χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία ηχογράφησης. [19] Έτσι, η Πέιτζ έγινε η πρώτη ποπ καλλιτέχνιδα που εναρμονίζει τα δικά της φωνητικά σε μια ηχογράφηση. [20] Αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε αργότερα στα μεγαλύτερα σινγκλ της Πέιτζ τη δεκαετία του 1950. Το 1948 το "Confess" έγινε top-15 επιτυχία στο Billboard, φτάνοντας στο νούμερο 12 του chart "Best-Sellers" και έγινε η πρώτη της επιτυχία. Η Πέιτζ ακολούθησε με άλλα τέσσερα σινγκλ το 1948-1949, μόνο ένα από τα οποία ήταν επιτυχία στην κορυφή των 20, το "So in Love" (1949). Η Πέιτζ είχε επίσης μια επιτυχία στο top-15 στο κάντρι chart του Billboard το 1949 με το "Money, Marbles, and Chalk", και στη συνέχεια ηχογράφησε το "Boogie Woogie Santa Claus", το οποίο αργότερα έγινε επιτυχία το 1950.

Το 1950 η Πέιτζ είχε το πρώτο της σινγκλ με πωλήσεις εκατομμυρίων "With My Eyes Wide Open, I'm Dreaming", ένα άλλο τραγούδι όπου εναρμόνισε τα φωνητικά της. Επειδή έκανε υπερβολικό overdub των φωνητικών της, το όνομα της Πέιτζ έπρεπε να αναγράφεται στους τίτλους της ηχογράφησης ως ομάδα. Σύμφωνα με τον κατάλογο επιτυχιών των αρχών της δεκαετίας του 1950, η Πέιτζ καταγράφηκε ως το κουαρτέτο της Πάτι Πέιτζ. Στα μέσα του 1950, το σινγκλ της Πέιτζ "All My Love (Bolero)" έφτασε στο νούμερο ένα στο περιοδικό Billboard, έγινε η πρώτη της νούμερο ένα επιτυχία και [21] παρέμεινε επί πέντε εβδομάδες εκεί. Την ίδια χρονιά είχε επίσης την πρώτη της επιτυχία στο top-10 με το "I Don't Care if the Sun Don't Shine", καθώς και το top-25 σινγκλ "Back in Your Own Backyard ".

"Tennessee Waltz": 1950[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς τα τέλη του 1950, η έκδοση του «Tennessee Waltz» της Πάτι Πέιτζ έγινε η δεύτερη νούμερο ένα επιτυχία της και το σινγκλ της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Το "Tennessee Waltz" γράφτηκε το 1946 από τους Πι Γουι Κινγκ και Ρεντ Στιούαρτ και ηχογραφήθηκε το 1947 από τον Pee Wee King and His Golden West Cowboys. Η αρχική τους έκδοση έγινε στα τσαρτ της χώρας το 1948. Το τραγούδι ήταν επίσης επιτυχία για τον Cowboy Copas περίπου την ίδια εποχή. Η Πέιτζ εισήχθη στο τραγούδι από τον παραγωγό δίσκων Τζέρι Γουέξλερ, ο οποίος της πρότεινε να διασκευάσει μια πρόσφατη R&B έκδοση από την Ορχήστρα του Έρσκιν Χόκινς. Η Πέιτζ άρεσε το τραγούδι και το ηχογράφησε, κυκλοφορώντας το ως σινγκλ. Το τραγούδι πέρασε 13 εβδομάδες στο νούμερο ένα το 1950 και το 1951. Το "Tennessee Waltz" έγινε επίσης το δεύτερο σινγκλ της Πέιτζ που εμφανίστηκε στα κάντρι τσαρτ, και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της εκεί, φτάνοντας στο νούμερο δύο. Το τραγούδι έγινε αργότερα ένας από τους δίσκους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της εποχής του, πουλώντας 7 εκατομμύρια αντίτυπα στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το "Tennessee Waltz" παραμένει η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για την τεχνική του overdub, στην οποία πρωτοστάτησε ο παραγωγός Μιτς Μίλερ, και επέτρεψε στην Πέιτζ να εναρμονιστεί με τον εαυτό της. [22] Το "Tennessee Waltz" ήταν το τελευταίο τραγούδι που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα. 

Το τραγούδι εμφανίστηκε στην ταινία του 1970 Zabriskie Point και στην ταινία του 1983 Οι κατάλληλοι άνθρωποι (The Right Stuff). [23]

Ανακάλυψη: 1951–1965[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1951 η Πέιτζ κυκλοφόρησε το σινγκλ που ακολούθησε το "Tennessee Waltz" με τίτλο "Would I Love You (Love You, Love You)", το οποίο ήταν επιτυχία στην πρώτη πεντάδα στα τσαρτς και πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Με το επόμενο σινγκλ, "Mockin' Bird Hill", (διασκευή του πρωτότυπου από τους Les Paul και Mary Ford) έφτασε τις 4 εκατ. πωλήσεις. Η Πέιτζ είχε άλλα τρία τραγούδια στον κατάλογο με τις κορυφαίες 10 επιτυχίες του Billboard το 1951, ξεκινώντας με το "Mister and Mississippi", το οποίο έφτασε στο νούμερο 8, το "And So to Sleep Again" και το "Detour", το οποίο είχε ηχογραφήσει και έγινε διάσημο από τους Σπέιντ Κούλι, Φόι Γουίλινγκ και Έλτον Μπριτ. Η έκδοση της Πέιτζ ήταν η πιο δημοφιλής και έγινε το έβδομο σινγκλ της με πωλήσεις εκατομμυρίων. [24] Κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο της στούντιο άλμπουμ το 1951 με τίτλο "<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Folk_Song_Favorites" rel="mw:ExtLink" title="Folk Song Favorites" class="cx-link" data-linkid="199">Folk Song Favorites</a>".

Το 1952 η Πέιτζ είχε μια τρίτη νούμερο ένα επιτυχία με το "I Went to Your Wedding", που πέρασε δύο μήνες στο νούμερο ένα. Ηχογραφημένο σε στυλ κάντρι μπαλάντας, το τραγούδι ήταν η δεύτερη πλευρά του "You Belong to Me", επίσης μία top-10 επιτυχία. Το "I Went to Your Wedding" ήταν το όγδοο σινγκλ της Πέιτζ με πωλήσεις εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε συνεχή επιτυχία εκείνη τη χρονιά, με άλλα τρία τραγούδια στο top 10, τα "Come What May", "Once in a while" και "Why Don't You Believe Me".

Το 1953 το καινοτόμο τραγούδι "(How Much Is That) Doggie in the Window?" έγινε η τέταρτη νούμερο ένα επιτυχία της Πέιτζ, πουλώντας πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα και παραμένοντας στο τσαρτ για πέντε μήνες. Το τραγούδι περιλάμβανε τον ήχο ενός σκύλου που γαβγίζει, κάτι που το έκανε δημοφιλές σε ένα νεαρότερο κοινό. Έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της. [25] Το τραγούδι γράφτηκε από τον ειδικό σε μελωδίες καινοτομίας Μπομπ Μέριλ. Ηχογραφήθηκε από την Πέιτζ για το παιδικό άλμπουμ Arfie Goes to School. [26] Είχε μια σειρά από top-20 επιτυχίες εκείνη τη χρονιά. Το "Changing Partners", ένα τελευταίο σινγκλ, έφτασε στην πρώτη πεντάδα, έφτασε στο νούμερο τρία και παρέμεινε στα τσαρτς για πέντε μήνες. Το τραγούδι ήταν επίσης μια μελωδία της κάντρι, όπως πολλές από τις επιτυχίες της Πέιτζ εκείνη την εποχή.

Το 1954 η Πέιτζ είχε περισσότερες επιτυχίες στα τσαρτς, συμπεριλαμβανομένου του "Cross Over the Bridge", το οποίο μεταγλώττισε ξανά τα φωνητικά της Πέιτζ και έφτασε στο νούμερο δύο. Άλλες κορυφαίες 10 επιτυχίες της Πέιτζ εκείνης της χρονιάς περιελάμβαναν το "Steam Heat" (από το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ The Pajama Game) και το "Let Me Go Lover". [27] Το 1955 η Πέιτζ είχε ένα σινγκλ στο chart: το "Croce di Oro".

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ποπ τραγουδίστριες της εποχής της, η Πέιτζ μπόρεσε να διατηρήσει την επιτυχία στην εποχή του ροκ εν ρολ. Είχε τρεις επιτυχίες το 1956, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου "Alegheny Moon". Το 1957, είχε μεγάλες επιτυχίες με το "A Poor Man's Roses (ή a Rich Man's Gold)" (ηχογραφήθηκε την ίδια χρονιά από την Πάτσι Κλάιν) και την επιτυχία των πέντε κορυφαίων "Old Cape Cod".

Το 1956 ο Βικ Σεν έγινε ο μουσικός διευθυντής της Πάτι Πέιτζ, δίνοντας σειρά επιτυχιών που περιελάμβαναν τα "Mama from the Train", "Allegheny Moon", "Old Cape Cod", "Belonging to Someone" και "Left Right Out of Your Heart". Το πιο απαιτητικό έργο της Πέιτζ και του Σεν ήταν η ηχογράφηση του αφηγηματικού ποιήματος του Γκόρντον Τζένκινς Πύργος του Μανχάταν (ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1956). Το άλμπουμ γνώρισε επιτυχία τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά, φτάνοντας στο νούμερο 18 στο Billboard LP chart, την υψηλότερη κατάταξη από οποιοδήποτε από τα άλμπουμ της. Οι διασκευές του Σεν ήταν πιο ζωντανές και τζαζ από τις αρχικές διασκευές του Τζένκινς. Η Πέιτζ και ο Σεν συνέχισαν τη συνεργασία τους για πολλά χρόνια, δουλεύοντας μαζί μέχρι το 1999.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, η Πέιτζ εμφανιζόταν τακτικά στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων των The Ed Sullivan Show, The Bob Hope Show, The Steve Allen Show και The Dean Martin Show. Αργότερα είχε τη δική της σειρά, ξεκινώντας με το Scott Music Hall τη σεζόν 1952–53 και μια κοινοπρακτική σειρά για την Oldsmobile [28] το 1955, The Patti Page Show. Ωστόσο, αυτή η εκπομπή διήρκεσε μόνο μία σεζόν, όπως και το The Big Record (1957–58) και το The Patti Page Olds Show, χορηγούμενο από την Oldsmobile (1958–59). Η Πέιτζ ξεκίνησε επίσης μια καριέρα ηθοποιού εκείνη την εποχή, ξεκινώντας με έναν ρόλο στο Playhouse 90. Η Πέιτζ πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1960 στο Είμαστε διεφθαρμένοι; Ηχογράφησε επίσης το θεματικό τραγούδι για το Boys Night Out, στο οποίο έπαιξε τον ρόλο της Τζόαν ΜακΙλένι. [29] Το 1959 η Πέιτζ ηχογράφησε το τραγούδι του τίτλου από το μιούζικαλ The Sound of Music για την Mercury Records [30] την ίδια μέρα που ξεκίνησε το μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Το τραγούδι στην τηλεοπτική της εκπομπή The Patti Page Olds Show βοήθησε στην προώθηση της εκπομπής στο Μπρόντγουεϊ. [31]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η επιτυχία της Πέιτζ άρχισε να μειώνεται. [32] Δεν μπήκε ξανά στο τσαρτ μέχρι το 1961 με τα "You'll Answer to Me" και "Mom and Dad's Waltz". Η τελευταία σημαντική επιτυχία της Πέιτζ στα τσαρτ ήταν το "Hush... Hush, Sweet Charlotte" από την ταινία Το μυστικό της Σάρλοτ [33] με πρωταγωνίστριες την Μπέτι Ντέιβις και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ. Ανέβηκε στο νούμερο οκτώ. Ήταν η τελευταία της επιτυχία στο top-10 (και η πρώτη της από το 1957) [34] και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Το ερμήνευσε στα Βραβεία Όσκαρ το 1965. [35] Ηχογράφησε επίσης το τραγούδι στα ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά για ξένες αγορές. [36]

Σύγχρονη και κάντρι μουσική ενηλίκων: 1966–1982[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν κυκλοφορήσει το "Hush... Hush, Sweet Charlotte», η Πέιτζ υπέγραψε με την Columbia Records, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Κυκλοφόρησε μερικά στούντιο άλμπουμ με την Columbia τη δεκαετία του 1960. Το 1970 τα σινγκλ της άρχισαν να μπαίνουν στο chart Hot Adult Contemporary Tracks. Πολλά από αυτά τα σινγκλ έγιναν επιτυχίες, κορυφώνοντας στο top 20, συμπεριλαμβανομένων των διασκευών των "You Can't Be True, Dear", "Gentle on My Mind" και "Little Green Apples" (το τελευταίο της τραγούδι που συμπεριλήφθηκε σε τσαρτ της ποπ). Η Πέιτζ, ούσα λάτρης της κάντρι μουσικής, ηχογράφησε πολλά κάντρι τραγούδια όλα αυτά τα χρόνια. Μερικά από αυτά ηχογραφήθηκαν για την Columbia και κυκλοφόρησαν ως σινγκλ για σύγχρονη μουσική ενηλίκων (Adult Contemporary), συμπεριλαμβανομένου του "Almost Persuaded" του Ντέιβιντ Χιούστον και του "Stand by Your Man" της Τάμι Γουάινετ. Η Πέιτζ έφυγε από την Κολούμπια το 1970, επιστρέφοντας στη Mercury Records και μετατοπίζοντας την καριέρα της μακριά από την ποπ και στη μουσική της κάντρι. Το 1973 επέστρεψε στη συνεργασία με τον πρώην παραγωγό δίσκων της Σέλμπι Σίνγκλτον. [37]

Δουλεύοντας για τις Mercury, Columbia και Epic τη δεκαετία του 1970, η Πέιτζ ηχογράφησε μια σειρά από κάντρι σινγκλ, ξεκινώντας με το "I Wish I Had a Mommy Like You" της δεκαετίας του 1970, το οποίο έγινε επιτυχία στα top-25, ακολουθούμενο από το "Give Him Love". που είχε παρόμοια επιτυχία. Το 1971 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της κάντρι μουσικής I'd Rather Be Sorry για την εταιρεία Mercury. Το 1973 ένα ντουέτο με τον τραγουδιστή της κάντρι Τομ Τ. Χολ με τίτλο "Hello, We're Lonely" ήταν μια επιτυχία που εισήλθε στις 20 καλύτερες, φτάνοντας στο νούμερο 14 στο κάντρι chart του Billboard.

Το 1973 η Πέιτζ επέστρεψε στη θυγατρική της Columbia Records, την Epic Records. Το 1974 και το 1975 κυκλοφόρησε σινγκλ για την Avco Records, συμπεριλαμβανομένων των "I May Not Be Lovin' You" και "Less Than the Song", τα οποία ήταν και τα δύο μικρές επιτυχίες της κάντρι. Έπειτα από ένα διάλειμμα πέντε ετών, ηχογράφησε για την Plantation Records το 1980. Είχε μια top-40 επιτυχία με την Plantation το 1981 με τίτλο "No Aces", ακολουθούμενη από μια σειρά από μικρές επιτυχίες της χώρας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έπαιξε με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες στο Σινσινάτι και την Πόλη του Μεξικού.

Μετέπειτα καριέρα: 1983–2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1986 η Πέιτζ και ο ενορχηστρωτής Βικ Σεν επανενώθηκαν για μια εμφάνιση στο Λας Βέγκας.

Το 1988 η Πέιτζ εμφανίστηκε στο Ballroom της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Έλαβε θετικές κριτικές από μουσικοκριτικούς. [38] Στη δεκαετία του 1990, η Πέιτζ ίδρυσε τη δική της δισκογραφική εταιρεία, την CAF Records, η οποία κυκλοφόρησε αρκετούς δίσκους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδικού άλμπουμ το 2003. [39]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Πέιτζ μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και συνέχισε τις ζωντανές της εμφανίσεις σε όλη τη χώρα.

Το 1998 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Live at Carnegie Hall: The 50th Anniversary Concert. Το άλμπουμ χάρισε στην τραγουδίστρια ένα βραβείο Γκράμι την επόμενη χρονιά για την Καλύτερη Παραδοσιακή Ποπ Φωνητική Απόδοση. Παρά την παραγωγική της καριέρα, ήταν το πρώτο της Γκράμι. [40]

Το 1998 ένα δείγμα της ηχογράφησης από την Πάτι Πέιτζ του "Old Cape Cod" αποτέλεσε τη βάση της επιτυχίας των Groove Armada στο Ηνωμένο Βασίλειο " At the River ". Οι στίχοι "Αν αγαπάς τους αμμόλοφους και τον αλμυρό αέρα / Γραφικά χωριά εδώ κι εκεί..." που τραγουδιούνται με τη στενή αρμονία της Πέιτζ, επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, με την προσθήκη μπάσου συνθεσάιζερ, ντραμς με βραδύ ρυθμό, και ένα bluesy σόλο τρομπόνι για την παραγωγή ενός χαλαρού κομματιού. Η επιτυχία αυτού του κομματιού εισήγαγε τη μουσική της Πέιτζ σε μια άλλη γενιά ακροατών.

Το 1999, ο Βικ Σεν επανενώθηκε με την Πέιτζ για να ηχογραφήσει ένα CD για μια κινεζική εταιρεία.

Το 2000 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Brand New Tennessee Waltz. Τα φωνητικά Harmony προσφέρθηκαν από δημοφιλείς σταρ της κάντρι, συμπεριλαμβανομένων των Σούζι Μπόγκους, Άλισον Κράους, Κάθι Ματία και Τρίσα Γίαργουντ. Η παρουσίαση του άλμπουμ έγινε στο Ryman Auditorium στο Νάσβιλ του Τενεσί το 2000. [41]

Στις 4 Οκτωβρίου 2001 ο Μπομπ Μπέινς, ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, στο Νιου Χάμσαϊρ, κήρυξε την ημέρα «Ημέρα Πάτι Πέιτζ» στην πόλη. Η Πέιτζ βρισκόταν στο Μάντσεστερ για να δώσει μια sold-out συναυλία στο Palace Theatre προς όφελος του Merrimack Valley Assistance Program. [42]

Μέχρι και λίγο πριν πεθάνει, η Πέιτζ ήταν οικοδέσποινα εβδομαδιαίου κυριακάτικου προγράμματος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Music of Your Life. Ο Τζακ Γουάιτ των White Stripes και εκείνη έδωσαν συνέντευξη τον Ιανουάριο του 2008, αφού οι White Stripes ηχογράφησαν την επιτυχία της Πέιτζ στις αρχές της δεκαετίας του 1950 "Conquest" στο στούντιο άλμπουμ τους του 2007 Icky Thump.

Η Πέιτζ τραγούδησε το "Summer Me, Winter Me" για τη συναυλία για την 50ή επέτειο του Μισέλ Λεγκράν στο MGM Grand, και στην ηχογράφηση, είναι προφανές ότι είχε ξεχάσει τα λόγια.

Συνέχισε να περιοδεύει ενεργά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της την αποχώρησή της από τις παραστάσεις για λόγους υγείας.

Στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί άλλοι καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από την Πάτι Πέιτζ και ενσωμάτωσαν διασκευές κάντρι στα δικά τους τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων των Andrews Sisters και Μπινγκ Κρόσμπι, οι οποίοι είχαν την πρώτη επιτυχία στα τσαρτ της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του 1940 με το "Pistol Packin' Mama".

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πέιτζ παντρεύτηκε τρεις φορές, πρώτα με τον φοιτητή του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν Τζακ Σκίμπα τον Μάιο του 1948. Μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, αλλά εκείνη ζήτησε και έλαβε χωρίς υπαιτιότητα διαζύγιο στο Ουισκόνσιν μέσα σε ένα χρόνο. Ο επόμενος γάμος της ήταν με τον Τσαρλς Ο' Κούραν, έναν χορογράφο, το 1956. Ο Ο' Κούραν ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μπέτι Χάτον. Η Πέιτζ και ο Ο' Κούραν υιοθέτησαν έναν γιο, τον Ντάνι, και μια κόρη, την Κάθλιν. Χώρισαν το 1972.

Ο τελευταίος γάμος της Πέιτζ ήταν με τον Τζέρι Φιλιτσιότο το 1990. [43] Το ζευγάρι ήταν ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης με σιρόπι σφενδάμου με το όνομα The Farm at Wood Hill στο Μπαθ του Νιου Χάμσαϊρ και διέμενε στη Σολάνα Μπιτς της Καλιφόρνιας. [44] Ο Φιλιτσιότο απεβίωσε το 2009.

Ο μακροχρόνιος συνεργάτης της Πέιτζ, ενορχηστρωτής Βικ Σεν θυμήθηκε κάποτε: «Ήταν μια από τις ωραιότερες και πιο ευγενικές τραγουδίστριες με τις οποίες έχω δουλέψει ποτέ». Ο Σεν και εκείνη παρέμειναν στενοί φίλοι και μιλούσαν τακτικά μέχρι τον θάνατό του το 2000.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πέιτζ πέθανε την 1η Ιανουαρίου 2013, στην κοινότητα συνταξιούχων του χωριού Σίκρεστ στο Ενσινίτας της Καλιφόρνιας, [45] σε ηλικία 85 ετών. [46] Έπασχε από καρδιακή και πνευμονική νόσο. Κηδεύτηκε στο El Camino Memorial Park στο Σαν Ντιέγκο. [47]

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Είμαστε διεφθαρμένοι (1960) ως αδερφή Ραχήλ
  • Dondi (1961) ως Λιζ
  • Boys' Night Out (1962) ως Τζόαν ΜακΙλένι
  • 2004: The Patti Page Video Songbook [48]
  • 2004: Patti Page – Sings the Hits
  • 2005: In Concert Series:: Patti Page

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1950s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος[49] Λεπτομέρειες Καλύτερη θέση στα τσαρτ
US[50]
Patti Page
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1950
  • Εταιρία: Mercury Records
Folk Song Favorites
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1951
  • Εταιρία: Mercury Records
Christmas with Patti Page 1951
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1951
  • Εταιρία: Mercury Records
Tennessee Waltz
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1952
  • Εταιρία: Mercury Records
Patti Page Sings for Romance
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1954
  • Εταιρία: Mercury Records
Patti Page Song Souvenir
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1954
  • Εταιρία: Mercury Records
Just Patti
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1954
  • Εταιρία: Mercury Records
Patti's Songs
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1954
  • Εταιρία: Mercury Records
So Many Memories
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1954
  • Εταιρία: Mercury Records
And I Thought About You
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1955
  • Εταιρία: Mercury Records
Romance on the Range
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1955
  • Εταιρία: Mercury Records
The Waltz Queen
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1955
  • Εταιρία: Mercury Records
Christmas with Patti Page
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1955
  • Εταιρία: Mercury Records
In the Land of Hi-Fi
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1956
  • Εταιρία: Mercury Records
Manhattan Tower
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1956
  • Εταιρία: Mercury Records
18
Music for Two in Love]
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1956
  • Εταιρία: Mercury Records
You Go to My Head
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1956
  • Εταιρία: Mercury Records
The Voices of Patti Page
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1956
  • Εταιρία: Mercury Records
Page One – Sings a Collection
of Her Most Famous Songs
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1957
  • Εταιρία: Mercury Records
Page Two – Sings a Collection
of Her Most Famous Songs
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1957
  • Εταιρία: Mercury Records
Page Three – Sings a Collection
of Her Most Famous Songs
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1957
  • Εταιρία: Mercury Records
Page Four – A Collection
of Her Most Famous Songs
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1957
  • Εταιρία: Mercury Records
The East Side
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1957
  • Εταιρία: Mercury Records
The Waltz Queen
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1958
  • Εταιρία: Mercury Records
Let's Get Away from It All
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1958
  • Εταιρία: Mercury Records
I've Heard That Song Before
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1958
  • Εταιρία: Mercury Records
The West Side
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1959
  • Εταιρία: Mercury Records
On Camera...Patti Page...Favorites from TV
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1959
  • Εταιρία: Mercury Records
Indiscretion
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1959
  • Εταιρία: Mercury Records
I'll Remember April
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1959
  • Εταιρία: Mercury Records
3 Little Words
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1959
  • Εταιρία: Mercury Records
"—" υποδηλώνει κυκλοφορίες που δεν εισήλθαν στο τσαρτ

1960s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος[49] Λεπτομέρειες Καλύτερη θέση στα τσαρτ
US[50]
Just a Closer Walk with Thee
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1960
  • Εταιρία: PolyGram
Patti Page Sings the Stars in "Elmer Gantry"
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1960
  • Εταιρία: Mercury Records
Country & Western Golden Hits
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1961
  • Εταιρία: Mercury Records
Go On Home
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1962
  • Εταιρία: Mercury Records
Patti Page Sings Golden Hits of the Boys
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1962
  • Εταιρία: Mercury Records
115
Say Wonderful Things
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1963
  • Εταιρία: Columbia Records
83
The Singing Rage
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1963
  • Εταιρία: Mercury Records
Blue Dream Street
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1964
  • Εταιρία: Mercury Records
Love After Midnight
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1964
  • Εταιρία: Columbia Records
The Nearness of You
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1964
  • Εταιρία: Mercury Records
Hush, Hush, Sweet Charlotte
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1965
  • Εταιρία: Columbia Records
27
Christmas with Patti Page
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1965
  • Εταιρία: Columbia Records
Patti Page Sings America's Favorite Hymns
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1966
  • Εταιρία: Columbia Records
Today My Way
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1967
  • Εταιρία: Columbia Records
Gentle on My Mind
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1968
  • Εταιρία: Columbia Records
168
"—" υποδηλώνει κυκλοφορίες που δεν εισήλθαν στο τσαρτ

1970s–2000s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος [49] Λεπτομέρειες Καλύτερη θέση στα τσαρτ
US Country[50]
Stand by Your Man
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1970
  • Εταιρία: Harmony Records
Honey Come Back
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1970
  • Εταιρία: Columbia Records
I'd Rather Be Sorry
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1971
  • Εταιρία: Mercury Records
37
A Touch of Country
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1979
  • Εταιρία: Avco Records
No Aces
Brand New Tennessee Waltz
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2000
  • Εταιρία: Gold Records
Best Country Songs
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2008
  • Εταιρία: Curb Records
"—" υποδηλώνει κυκλοφορίες που δεν εισήλθαν στο τσαρτ

Άλμπουμ Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος[49] Λεπτομέρειες
This Is My Song
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1956
  • Εταιρία: Mercury Records
The Waltz Queen
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1958
  • Εταιρία: Wing Records
Golden Hits
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1960
  • Εταιρία: Mercury Records
Greatest Hits
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1966
  • Εταιρία: Columbia Records
Love Letters[51]
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1969
  • Εταιρία: Harmony Records
Green Green Grass of Home[52]
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1971
  • Εταιρία: Harmony Records
The Best of Patti Page
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1982
  • Εταιρία: J&B Records (JB 108)
  • Έφτασε στην 47η θέση στην Αυστραλία.[53]
The Uncollected Patti Page:
Patti Page with Lou Stein's Music
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1986
  • Εταιρία: Hindsight Records
Favorites
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1987
  • Εταιρία: Special Music
The Patti Page Collection: The Mercury Years Vol. 1
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1990
  • Εταιρία: Mercury Records
The Patti Page Collection: The Mercury Years Vol. 2
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1990
  • Εταιρία: Mercury Records
16 Most Requested Songs
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1990
  • Εταιρία: Sony Special Products
Tennessee Waltz
Patti Page: Greatest Songs
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1995
  • Εταιρία: Curb Records
Tennessee Waltz
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: February 14, 1997
  • Εταιρία: Sun Records
A Golden Celebration
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1997
  • Εταιρία: PolyGram
Collection
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2002
  • Εταιρία: PolyGram UK
20th Century Masters - The Millennium Collection
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2003
  • Εταιρία: Mercury Records
Star Box: Patti Page
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2003
  • Εταιρία: Sony Japan
On Camera
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2005
  • Εταιρία: Mercury Records
Stand by Your Man + 13 Bonus Track
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2008
  • Εταιρία: Collectables
Complete Columbia Singles; 1962-1970
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2013
  • Εταιρία: Real Gone Music
From Nashville to L.A.: Lost Columbia Masters; 1963-1969
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2013
  • Εταιρία: Real Gone Music

Live άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος[49] Λεπτομέρειες
Patti Page on Stage
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1963
  • Εταιρία: Mercury Records
Patti Page in Tokyo
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1966
  • Εταιρία: CBS (Columbia)
Live at Carnegie Hall: The 50th Anniversary Concert
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Σεπτεμβρίου 1998
  • Εταιρία: DRG Records
Live at New Latin Quarter
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2013
  • Εταιρία: Master

Σινγκλς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1940s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Σινγκλ Καλύτερη θέση
στο τσαρτ
Άλμπουμ
US
[54]
US Country
[54]
1947 "Every So Often" rowspan="13" Μη διαθέσιμο
"I've Got Some Forgetting to Do"
"I'm Sorry I Didn't Say I'm Sorry"
"There's a Man in My Life"
1948 "It's the Bluest Kind of Blues"
"Confess" 12
"Ready, Set, Go"
"Give Me Time"
"My Sweet Adair"
"All My Love Belongs to You"
"Goody Goodbye"
"So in Love" 13
1949 "My Dream Is Yours"
"Money, Marbles, and Chalk" 27 15 This Is My Song
"Whispering" Romance on the Range
"I'll Keep the Lovelight Burning" 26 rowspan="4" Μη διαθέσιμο
"A Thousand Violins"
"The Game of Broken Hearts"
"With My Eyes Wide Open, I'm Dreaming" 11
"—" υποδηλώνει κυκλοφορίες που δεν εισήλθαν στο τσαρτ.

1950s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Σινγκλ Καλύτερη θέση στο τσαρτ Άλμπουμ
US
[54]
US Country
[54]
AUS
[55]
BRZ
[55]
UK
[56]
1950 "I Don't Care If the Sun Don't Shine" 8 I'll Remember April
"All My Love (Bolero)" 1 1 26 rowspan="3" Μη διαθέσιμο
"Back in Your Own Backyard" 23
"So In Love"
"Tennessee Waltz" 1 2 1 51 Tennessee Waltz
1951 "Would I Love You (Love You, Love You)" 4
"Down the Trail of Achin' Hearts" 17 Romance on the Range
"Mockin' Bird Hill" 2
"Mister and Mississippi" 8 Page 4
"Detour" 5 Romance on the Range
"And So to Sleep Again" 4 rowspan="2" Μη διαθέσιμο
"That's All I Ask of You"
"Down in the Valley" Romance on the Range
"Come What May" 9 Μη διαθέσιμο
1952 "Whispering Winds" 16 The Waltz Queen
"Once in a While" 9
"Release Me" Μη διαθέσιμο
"I Went to Your Wedding" 1 1 Page 4
"Why Don't You Believe Me" 4 78 This Is My Song
1953 "(How Much Is That) Doggie in the Window" 1 9 Golden Hits
"Now That I'm in Love" 18 This Is My Song
"Butterflies" 10 The Voices of Patti Page
"Arfie Doggie in the Window" rowspan="2" Μη διαθέσιμο
"Father, Father" 21
"Changing Partners" 3 The Voices of Patti Page
1954 "Cross Over the Bridge" 2 This Is My Song
"Steam Heat" 8 The Waltz Queen
"What a Dream" 10 Blue Dream Street
"Let Me Go, Lover!" 8 Page 4
1955 "You, Too, Can Be a Dreamer"
"I Got It Bad" Music for Two in Love
"Little Crazy Quilt" The Voices of Patti Page
"Near to You" Page 4
"Piddlily Patter Patter" 32 rowspan="4" Μη διαθέσιμο
"Croce di Oro" 16
"[Go on with the Wedding" 11
1956 "My First Formal Gown" 80
"Allegheny Moon" 2 Golden Hits
"Mama from the Train" 11 Golden Hits, Vol. 2
"Repeat After Me" 53 Manhattan Tower
1957 "A Poor Man's Roses (Or a Rich Man's Gold)" 14 Μη διαθέσιμο
"Old Cape Cod" 3 Golden Hits
"I'll Remember Today" 23 rowspan="7" Μη διαθέσιμο
"Belonging to Someone" 13
1958 "Another Time, Another Place" 20
"Left Right Out of Your Heart" 9
"Fibbin'" 39
"Trust in Me" 43
1959 "Walls Have Ears" 77
"With My Eyes Wide Open, I'm Dreaming" 59 Golden Hits
"Goodbye, Charlie" 90 rowspan="2" Μη διαθέσιμο
"The Sound of Music" 90
"—" υποδηλώνει κυκλοφορίες που δεν εισήλθαν στο τσαρτ.

1960s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Σινγκλ Καλύτερη θέση στο τσαρτ Άλμπουμ
US
[54]
US AC
[54]
US Country
[54]
CAN
[57]
CAN AC
[58]
1960 "Two Thousand, Two Hundred, Twenty Three Miles" 67 Golden Hits, Vol. 2
"One of Us (Will Weep Tonight)" 31
"I Wish I'd Never Been Born" 52 Μη διαθέσιμο
"Don't Read the Letter" 65 Golden Hits, Vol. 2
1961 "A City Girl Stole My Country Boy" 90 Μη διαθέσιμο
"Mom and Dad's Waltz" 58 14 21 Patti Page Sings Country and Western Hits
"A Broken Heart and a Pillow Filled with Tears" 91 Golden Hits, Vol. 2
"Go on Home" 42 9 13 Go on Home
1962 "Most People Get Married" 27 8 Golden Hits, Vol. 2
"The Boys' Night Out" 49
"Every Time I Hear Your Name" The Singing Rage
1963 "High on the Hill of Hope"
"Invitation to the Blues" Go on Home
"Pretty Boy Lonely" 98 Μη διαθέσιμο
"Say Wonderful Things" 81 Say Wonderful Things
"Nobody" Μη διαθέσιμο
"If and When" Say Wonderful Things
1964 "I Adore You" 131 Love After Midnight
"Drive-In Movie" rowspan="3" Μη διαθέσιμο
"Drina"
"Days of the Waltzes"
1965 "Hush, Hush, Sweet Charlotte" 8 2 3 3 Hush, Hush, Sweet Charlotte
"You Can't Be True, Dear" 94 11 rowspan="9" Μη διαθέσιμο
"Ribbons and Roses" 35
1966 "Custody" 126 26
"In This Day and Age" 15
"It's the World Outside"
"Almost Persuaded" 113 20
"Music and Memories" 37
1967 "Wish Me a Rainbow"
"Walkin', Just Walkin'" 16
"All the Time" 23 Today My Way
"Gentle on My Mind" 66 7 Gentle on My Mind
1968 "Little Green Apples" 96 12
"Stand by Your Man" 121 20 rowspan="3" Μη διαθέσιμο
1969 "The Love Song" 25 23
"Boy from the Country"
"—" υποδηλώνει κυκλοφορίες που δεν εισήλθαν στο τσαρτ.

1970s και 1980s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Σινγκλ Καλύτερη θέση στα τσαρτ Άλμπουμ
US Country
[54]
US
[54]
US AC
[54]
CAN Country
[59]
1970 "Pickin' Up the Pieces" rowspan="2" Μη διαθέσιμο
"I Wish I Had a Mommy Like You" 22 114 11
"Give Him Love" 24 26 23 I'd Rather Be Sorry
1971 "Make Me Your Kind of Woman" 37
"I'd Rather Be Sorry" 63
"Think Again" 38 rowspan="6" Μη διαθέσιμο
1972 "Things We Care About"
"Love Is a Friend of Mine"
1973 "I Can't Sit Still" 42
"You're Gonna Hurt Me" 29 93
1974 "Someone Came to See Me" 59
"I May Not Be Lovin' You" 70 A Touch of Country
1975 "Pour Your Lovin' on Me"
"Less Than the Song" 67
1981 "No Aces" 39 No Aces
"Detour"
"A Poor Man's Roses (Or a Rich Man's Gold)" 66
1982 "My Man Friday" 80 rowspan="2" Μη διαθέσιμο
"Barbara's Daughter"
"—" υποδηλώνει κυκλοφορίες που δεν εισήλθαν στο τσαρτ.

Λοιπά σινγκλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργασίες (σινγκλ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Σινγκλ Καλλιτέχνης Καλύτερη θέση στο τσαρτ
US Country
[54]
US
[54]
CAN Country
[59]
1948 "Say Something Sweet" Βικ Ντέιμον 23
1949 "You Was"
1950 "I Love You for That" Φράνκι Λέιν
1950 "Broken-Down Merry Go Round" Ρεξ Άλεν
"Farther Along"
1951 "Tag Along"
1972 "Hello, We're Lonely" Τομ Τ. Χολ 14 20
"—" υποδηλώνει κυκλοφορίες που δεν εισήλθαν στο τσαρτ.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Once Upon a Dream: A Personal Chat with All Teenagers (1960)
  • This Is My Song: A Memoir – Patti Page with Skip Press (2009)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13947265s. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) SNAC. w60k2r0j. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Ανακτήθηκε στις 30  Ιανουαρίου 2020.
  5. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  6. omhof.com/inductees/.
  7. Bush, John. «Patti Page biography». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  8. «Patti Page was a 'Singing Rage' in a phenomenal six-decade career». South Coast Today. 1999-02-17. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-10-18. https://web.archive.org/web/20151018125824/http://www.southcoasttoday.com/section/archive. Ανακτήθηκε στις 2008-07-23. 
  9. Bush, John. «Patti Page biography». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  10. «Patti Page biography». Corporate Artists.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2003. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  11. 11,0 11,1 1930 US Census. Source Citation: Year: 1930; Census Place: Foraker, Osage, Oklahoma; Roll: 1922; Page: 1A; Enumeration District: 19; Image: 1054.0; FHL microfilm: 2341656.
  12. «OETA in Depth interview with Patti Page». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2010. CS1 maint: Unfit url (link)
  13. «Patti Page biography». Country Music Television. 
  14. «Biography – Patti Page». Verve Music Group.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  15. Bush, John. «Patti Page biography». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  16. «Patti Page biography». Corporate Artists.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2003. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  17. Patti Page, The Singles 1946-1952, CD A: 1946-1948, JSP Records, JSP2301(A), 2009.
  18. «Jack White, Patti Page share a 'Conquest' and a vision». USA Today. 2008-01-01. https://www.usatoday.com/life/music/news/2008-01-01-page-white_N.htm. Ανακτήθηκε στις 2008-07-23. 
  19. «Contemporary musicians – Patti Page biography». Contemporary Musicians. End Notes.com. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  20. Bush, John. «Patti Page biography». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  21. Bush, John. «Patti Page biography». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  22. «Contemporary musicians – Patti Page biography». Contemporary Musicians. End Notes.com. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  23. «Patti Page – The Singing Rage». Earthlink.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  24. «Patti Page – The Singing Rage». Earthlink.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  25. «Patti Page – The Singing Rage». Earthlink.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. 
  26. Biography – Patti Page oldies.com; retrieved 7-23-08.
  27. Biography – Patti Page oldies.com; retrieved 7-23-08.
  28. Patti Page profile NNDB.com; retrieved 7-23-08.
  29. Patti Page appearances IMDb.com; retrieved 7-23-08.
  30. "Patti Page – 'The Sound Of Music' / 'Little Donkey'", Discogs.com, accessed 8 Δεκεμβρίου 2015. Το τραγούδι πρωτοεμφανίστηκε στην 99η θέση στο Billboard Hot 100. "Hot 100 Ads 16", The Billboard, 28 Δεκεμβρίου 1959, p. 5, accessed 8 Δεκεμβρίου 2015
  31. «Cover versions of The Sound of Music by Patti Page - SecondHandSongs». secondhandsongs.com. 
  32. «Patti Page biography». Country Music Television. 
  33. Patti Page profile NNDB.com; retrieved 7-23-08.
  34. Biography – Patti Page oldies.com; retrieved 7-23-08.
  35. «Lifetime Achievement Award: Patti Page». 30 Ιανουαρίου 2013. 
  36. Patti Page - Topic (18 Ιανουαρίου 2017). «Hush, Hush Sweet Charlotte (German Version)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  37. Biography – Patti Page oldies.com; retrieved 7-23-08.
  38. Biography – Patti Page oldies.com; retrieved 7-23-08.
  39. Patti Page profile NNDB.com; retrieved 7-23-08.
  40. Biography – Patti Page oldies.com; retrieved 7-23-08.
  41. In Her First Ryman Concert, Patti Page Debuts New Album, Sings Her Classics Country Music Television News & Updates for Patti Page; retrieved 7-23-08.
  42. Interview with Patti Page Classic Bands.com; retrieved 7-23-08.
  43. Bernard Weinraub,"Patti Page, Proving That Simple Songs Endure", The New York Times, 12 Αυγούστου 2003.
  44. Patti Page profile NNDB.com; retrieved 7-23-08.
  45. Villasenor, David (22 Ιουλίου 2012). «Singer Patti Page Dead at 85 | NBC Southern California». NBC Los Angeles. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2013. 
  46. «Patti Page». Telegraph. 3 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2013. 
  47. Stine, Rachel (10 Ιανουαρίου 2013). «Friends recall fond memories of singer Patti Page». Thecoastnews.com. 
  48. «Patti Page DVD | Patti Page Music Video DVD Compilation | Singing Rage DVD». View.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2012. 
  49. 49,0 49,1 49,2 49,3 49,4 Patti Page studio albums Allmusic; retrieved 7-16-08.
  50. 50,0 50,1 50,2 Chart Positions for albums - Patti Page Allmusic; retrieved 7-16-08.
  51. (1969) Album notes for Love Letters [[[LP record|12" LP]]]. New York, NY: Harmony Records (11305).
  52. https://www.lpdiscography.com/?page=discography&interpret=272 Harmony H-30407 Feb/1971
  53. Kent, David (1993). Australian Chart Book 1970–1992 (illustrated έκδοση). St Ives, N.S.W.: Australian Chart Book. σελ. 228. ISBN 0-646-11917-6. 
  54. 54,00 54,01 54,02 54,03 54,04 54,05 54,06 54,07 54,08 54,09 54,10 54,11 «Billboard Top 100 Chart Positions -- Patti Page songs». Miss Patti Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2013. 
  55. 55,0 55,1 «T-Sort Music Compiling Chart». T-Sort. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2013. CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)
  56. «Patti Page -- Official charts». The Official Charts Company. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2013. 
  57. «Search results for "Patti Page" under Top Singles». RPM. http://www.collectionscanada.gc.ca/rpm/028020-110.01-e.php?PHPSESSID=h94tjqhjv9hqj8g3d9j6j9trt0&q1=patti+page&q2=Top+Singles&interval=20. Ανακτήθηκε στις 2013-01-08. 
  58. «Search results for "Patti Page" under Adult Contemporary chart». RPM. http://www.collectionscanada.gc.ca/rpm/028020-110.01-e.php?PHPSESSID=ud0uqn16rhgkcrkr81qp46fai2&q1=Patti+Page&q2=Adult+Contemporary&interval=20. Ανακτήθηκε στις 2013-01-07. 
  59. 59,0 59,1 «Search results for "Patti Page" under Country Singles». RPM. http://www.collectionscanada.gc.ca/rpm/028020-110.01-e.php?PHPSESSID=ud0uqn16rhgkcrkr81qp46fai2&q1=Patti+Page&q2=Country+Singles&interval=20. Ανακτήθηκε στις 2013-01-08. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Patti Page στο Wikimedia Commons