Πάταρα (Λυκία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πάταρα)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάταρα
Patara ruins.jpg
Άποψη ορισμένων εκ των ερειπίων των Πατάρων. Εμφανίζεται πύλη της πόλεως στην κάτω αριστερή γωνία, καθώς και η τοποθεσία του θεάτρου επί της πλαγιάς του λόφου.
Πάταρα (Λυκία) is located in Τουρκία
Πάταρα (Λυκία)
Άλλες ονομασίεςΑρσινόη
ΤοποθεσίαΓκελεμίς, Επαρχία Αττάλειας, Τουρκία
ΠεριοχήΛυκία
Συντεταγμένες36°15′58.38″N 29°19′2.0″E / 36.2662167°N 29.317222°E / 36.2662167; 29.317222Συντεταγμένες: 36°15′58.38″N 29°19′2.0″E / 36.2662167°N 29.317222°E / 36.2662167; 29.317222
ΕίδοςΟικισμός
Σημειώσεις
ΚατάστασηΕρειπωμένο
ΙδιοκτησίαΔημόσιο
Πρόσβαση κοινούΝαι
ΙστοσελίδαΑρχαιολογικός Τόπος Πατάρων

Τα Πάταρα ήταν αρχαιότατη πόλη και λιμένας της Λυκίας, χτισμένη μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου Αντιφέλλου. Σήμερα η θάλασσα απέχει 700 μέτρα από τα ερείπια της αρχαίας πόλης λόγω των προσχώσεων, που έχουν συμβεί με το πέρασμα του χρόνου.[1] Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ικάδιο.

Ο Στράβων αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας, κόρης του Ξάθου. Κατά τον Εκαταίο εποικίστηκε από Κρήτες Δωριείς. Στην πόλη λατρευόταν ο Απόλλων ο Παταρεύς, και υπήρχε σπουδαίο μαντείο, ισάξιο αυτού των Δελφών, ήταν "μεγάλη πόλις, λιμένα έχουσα και ιερό Απόλλωνος, κτίσμα Πατάρου. Πτολεμαίος δε ο Φιλάδελφος επισκευάσας, "Αρσινόην" εκάλεσε "την εν Λυκία", επεκράτησε δε το εξ αρχής όνομα".
Παρά την υπόδειξη αυτή του Εκαταίου (δια του Στράβωνα) περί της καταγωγής του ονόματος, τούτο αποδίδεται και σε άλλες αιτίες. Τόσο ο Πάταρος όσο και ο Ξάνθος ήταν παιδιά του Λαπαιώνα που απέκτησαν μεγάλη περιουσία από πειρατείες και στη συνέχεια αποσύρθηκαν στη περιοχή αυτή. Από μεν τον πρεσβύτερο τον Ξάνθο πήρε το όνομα ο παρακείμενος ποταμός, από δε τον Πάταρο η πόλη που αναπτύχθηκε.

Τα Πάταρα ήταν μια από τις 6 μεγαλύτερες πόλεις της Λυκίας, οι οποίες εξέλεγαν αντιπροσώπους, μαζί με άλλες 17 πόλεις, για το Συνέδριο της Διοικήσεως του ομοσπονδιακού Λυκιακού διοικητικού συστήματος, του οποίου ο ανώτατος άρχων ήταν ο Λυκιάρχης. Το σύστημα αυτό καταργήθηκε το 43 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο.

Τα Πάταρα καθώς και ολόκληρη την περιοχή της Λυκίας είχαν καταλάβει οι Πέρσες από τους οποίους και περιήλθε στον Μέγα Αλέξανδρο όπου και διόρισε διοικητή τον σπουδαίο ναύαρχό του Νέαρχο.
Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου τα Πάταρα περιήλθαν στον Αντίγονο και τον γιό του Δημήτριο, στη συνέχεια στους Πτολεμαίους εκ των οποίων ο Πτολεμαίος Β' ο Φιλάδελφος την ονόμασε Αρσινόη, προς τιμή της συζύγου του. Το 196 π.Χ. την κατέλαβε ο Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας και επί Πομπηίου περιήλθε ουσιαστικά μαζί με όλη τη περιοχή στους Ρωμαίους, που όμως διατήρησαν την αυτοδιοίκησή τους μέχρι το 43 (μ.Χ.). Το 155 η πόλη που βρισκόταν τότε στη μεγαλύτερη ακμή της υπέστη μεγάλη καταστροφή από σεισμό.

Στη περιοχή βρίσκονται ερείπια πολλών αρχαίων μνημείων όπως η πύλη του Μεττίου Μοδέστου, ρωμαϊκά λουτρά, ναός, θέρμες του Βεσπασιανού, θέατρο, ακρόπολη, αποθήκες σιτηρών της εποχής του Αδριανού, κ.α. Νότια της πύλης του Μεττίου Μοδέστου υπάρχουν τα ερείπια μιας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής και ενός βαπτιστηρίου, που ανεγέρθηκαν στα τέλη του 5ου αιώνα.[1]

Εκκλησιαστική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λιμάνι των Πατάρων προσορμίσθηκε ο Απόστολος Παύλος στην τρίτη περιοδεία του, προερχόμενος από τη Ρόδο, μαζί με τον Ευαγγελιστή Λουκά και με άλλους συνταξιδιώτες του. Τα Πάταρα ήταν η γενέτειρα του Αγίου Νικολάου. Παρήκμασε μετά την εποχή του Ιουστινιανού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Βολανάκης, Ιωάννης Ηλ (1999-01-01). «Χριστιανικά μνημεία της Νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας». Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών 13: 11–64. doi:10.12681/deltiokms.142. ISSN 2459-2579. https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltiokms/article/view/2523. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ.ΙΘ΄, σελ.777.