Πάστρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάστρικ
Άποψη της περιοχής Οπόγια με το Πάστρικ στο κέντρο
Χάρτης
Ύψος1.986 μέτρα
ΧώρεςΑλβανία και Κοσσυφοπέδιο

Το Πάστρικ (αλβανικά: Pashtrik‎‎, σερβικά: Паштрик‎‎, Paštrik) είναι βουνό στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Η κορυφή του βρίσκεται στη μεθόριο των δύο κρατών και έχει υψόμετρο 1.986 μ.. Ο Λευκός Δρίνος περνά κατά μήκος του.[1]

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δύο τρίτα του βουνού ανήκουν στην Αλβανία. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και ο οικισμός Κρούμα βρίσκεται δίπλα στο βουνό. Το ένα τρίτο του βουνού βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο οικισμός Γκιονάι βρίσκεται δίπλα στο βουνό. Σχηματίστηκε κατά τον Παλαιοζωικό αιώνα, και καλύπτεται από ασβεστόλιθο της μεσοζωικής περιόδου, κυρίως κάτω από βλάστηση.

Στο βουνό κατοικούν μικρά θηλαστικά στα οποία περιλαμβάνονται o κοινός αρουραίος, ο ρουμανικός σκαντζόχοιρος, το βαλκανικό μοσχάρι, ο ευρωπαϊκός αρουραίος και ο τυφλός αρουραίος.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marković, Jovan (1990). Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije. Sarajevo: Svjetlost. ISBN 978-86-01-02651-3. 
  2. «Small terrestrial mammals of Albania: distribution and diversity (Mammalia, Eulipotyphla, Rodentia)» (PDF). zookeys.pensoft.net. Tirana: University of Tirana. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2019.