Κατάλογος βουνών της Αλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με μέσο υψόμετρο 708 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Αλβανία είναι μία από τις πλέον ορεινές χώρες στον κόσμο.[1] Έχει ορεινό τοπίο που καλύπτει περισσότερο από το 70% του συνολικού εδάφους της. Υπάρχουν πολλές κορυφές που φτάνουν σε ύψος άνω των 2.000 μ..

Η Αλβανία χωρίζεται σε τέσσερις κύριες περιοχές: τη Βόρεια Οροσειρά, την Κεντρική Οροσειρά, τη Νότια Οροσειρά και τις Δυτικές Πεδιάδες. Τα πιο αξιοσημείωτα τοπογραφικά χαρακτηριστικά είναι τα Κεραύνια Όρη, οι Δειναρικές Άλπεις, η οροσειρά Κόραμπ, τα βουνά της Πίνδου και η οροσειρά Σκεντέρμπεη.[2] Η υψηλότερη κορυφή είναι η Κόραμπ η οποία βρίσκεται στα 2.764 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μία από τις δύο μόνο κορυφές στην Ευρώπη, η οποία είναι η υψηλότερη κορυφή για περισσότερες από μία χώρες.[3] Είναι επίσης η 18η πιο εξέχουσα βουνοκορφή στην Ευρώπη.[4]

Κατάλογος βουνών στην Αλβανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Υψόμετρο Τοποθεσία
Korab (detail).jpg Κόραμπ 2.764 μ. 41°47′26″N 20°32′48″E / 41.79056°N 20.54667°E / 41.79056; 20.54667
Jezerca Massive.jpg Γεζέρτσα 2.649 μ. 42°26′30″N 19°48′45″E / 42.44167°N 19.81250°E / 42.44167; 19.81250
Γκρύκα ε Χάπετ 2.625 μ. 42°24′31.32″N 19°54′16.56″E / 42.4087000°N 19.9046000°E / 42.4087000; 19.9046000
Aplet theth.jpg Ραντοχίμα 2.568 μ. 42°25′38″N 19°43′33″E / 42.42722°N 19.72583°E / 42.42722; 19.72583
Zla Kolata summit view with Kolata peaks (cropped).jpg Μάγια ε Κολλάτες 2.556 μ. 42°29′1″N 19°54′34″E / 42.48361°N 19.90944°E / 42.48361; 19.90944
Zla Kolata.JPG Κολλάτα ε Κέκε 2.534 μ. 42°29′6″N 19°53′50″E / 42.48500°N 19.89722°E / 42.48500; 19.89722
Valbona Valley, Albania (55).jpg Μάγια Ροσίτ 2.524 μ. 42°28′46″N 19°51′2″E / 42.47944°N 19.85056°E / 42.47944; 19.85056
Grammospeak.jpg Γράμμος 2.520 μ. 40°20′0″N 20°45′0″E / 40.33333°N 20.75000°E / 40.33333; 20.75000
Bjeshket e Gjallices.jpg Γκιάλιτσα 2.485 μ. 42°0′42″N 20°28′11″E / 42.01167°N 20.46972°E / 42.01167; 20.46972
SouthernViewNemercke.jpg Δούσκο 2.485 μ. 40°7′27″N 20°25′57″E / 40.12417°N 20.43250°E / 40.12417; 20.43250
Zhepë - Mapillary (5lHHx1Z6Hp-8z54qgfecMg).jpg Τομόρ 2.415 μ. 40°42′0″N 20°8′0″E / 40.70000°N 20.13333°E / 40.70000; 20.13333
Mali i Shkelzenit.jpg Σκέλζεν 2.407 μ. 42°27′25″N 20°7′41″E / 42.45694°N 20.12806°E / 42.45694; 20.12806
Maja e Thatë (2406 m) in the Albanian Alps.jpg Μάγια ε Θάτα 2.406 μ. 42°28′6″N 19°52′8″E / 42.46833°N 19.86889°E / 42.46833; 19.86889
Doberdol, Tropojë Mulajt 55n.jpg Μπογκιτσάι 2.404 μ. 42°33′2″N 20°5′18″E / 42.55056°N 20.08833°E / 42.55056; 20.08833
Close to Koritnik peak 2395 m.jpg Κόριτνικ 2.393 μ. 42°5′0″N 20°34′0″E / 42.08333°N 20.56667°E / 42.08333; 20.56667
Οστροβίτσα 2.383 μ. 40°34′48″N 20°27′0″E / 40.58000°N 20.45000°E / 40.58000; 20.45000
Deshat-from-Bigor-Monastery.jpg Ντεσάτ 2.383 μ. 41°37′48″N 20°32′24″E / 41.63000°N 20.54000°E / 41.63000; 20.54000
Valamara peak - 360° panorama.tiff Βαλαμάρα 2.373 μ. 40°47′38″N 20°27′55″E / 40.79389°N 20.46528°E / 40.79389; 20.46528
Trekufiri.jpg Τρομέντια 2.366 μ. 42°33′21″N 20°4′44″E / 42.55583°N 20.07889°E / 42.55583; 20.07889
Mali i Grames.jpg Μάλι ι Γκράμσα 2.345 μ. 41°43′52″N 20°29′36″E / 41.73111°N 20.49333°E / 41.73111; 20.49333
11061 171199148219 666363219 2837546 1273806 n.jpg Μάλι ι Τάτα 2.287 μ. 40°53′0″N 20°50′0″E / 40.88333°N 20.83333°E / 40.88333; 20.83333
Qarrishte.JPG Σέμπενικ 2.261 μ. 41°13′1″N 20°27′46″E / 41.21694°N 20.46278°E / 41.21694; 20.46278
Jablanica Gorna Belica.jpg Γιαμπλανίτσα 2.257 μ. 41°17′7.78″N 20°31′43.72″E / 41.2854944°N 20.5288111°E / 41.2854944; 20.5288111
E851 WikipediaWeekendTirana2015 DejaMountain 678.jpg Ντέγια 2.245 μ. 41°42′13″N 20°9′32″E / 41.70361°N 20.15889°E / 41.70361; 20.15889
Maja Arapit.jpg Αράπι 2.217 μ. 42°26′45″N 19°45′21″E / 42.44583°N 19.75583°E / 42.44583; 19.75583
Mali Kallabakut.JPG Καλλαμπάκου 2.174 μ. 41°54′58″N 20°33′58″E / 41.91611°N 20.56611°E / 41.91611; 20.56611
Gjirokaster, castle 4.jpg Λουνζέρια 2.155 μ. 40°8′22″N 20°14′34″E / 40.13944°N 20.24278°E / 40.13944; 20.24278
Κουνόρα ε Λούρες 2.119 μ. 41°47′3″N 20°10′54″E / 41.78417°N 20.18167°E / 41.78417; 20.18167
Μιτσέκου 2.099 μ. 41°34′9″N 20°11′16″E / 41.56917°N 20.18778°E / 41.56917; 20.18778
Valley between Dhëmbel and Nemërçka mountains.jpg Ντεμπέλ 2.080 μ. 40°11′35.52″N 20°18′51.12″E / 40.1932000°N 20.3142000°E / 40.1932000; 20.3142000
From the beach to Maja Çika.jpg Τσίκα 2.045 μ. 40°12′0″N 19°37′0″E / 40.20000°N 19.61667°E / 40.20000; 19.61667
Μάλι ι Λόπες 2.020 μ. 41°27′57″N 20°14′27″E / 41.46583°N 20.24083°E / 41.46583; 20.24083
Mirditë District, Albania - panoramio.jpg Μουνέλλα 1.991 μ. 42°12′38″N 20°31′24″E / 42.21056°N 20.52333°E / 42.21056; 20.52333
Maja e Pashtrikut.jpg Πάστρικ 1.986 μ. 42°12′38″N 20°31′24″E / 42.21056°N 20.52333°E / 42.21056; 20.52333
Mali i Dajtit.jpg Ντάιτι 1.613 μ. 41°21′57″N 19°55′32″E / 41.36583°N 19.92556°E / 41.36583; 19.92556
2013-10-03 View from Rozafa Castle, Shkodër 0269.jpg Μαρανάι 1.567 μ. 42°11′30″N 19°35′50″E / 42.19167°N 19.59722°E / 42.19167; 19.59722
Berat, castle 1.jpg Σπιράγκ 1.197 μ. 40°40′3″N 19°51′57″E / 40.66750°N 19.86583°E / 40.66750; 19.86583

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kashta, Lefter (2007). «The genus Pinguicula (Lentibulariaceae) in Albania – a critical review» (στα αγγλικά). Wulfenia. https://www.academia.edu/17456667/http_www.landesmuseum.at_pdf_frei_remote_Wulfenia_14_0015-0065.pdf. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  2. «Albania mountains | peakery». peakery.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  3. «The King of the Mountains». www.dmwc.org.mk (στα English). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  4. «EUROPE ULTRA-PROMINENCES 99 Peaks with Prominence of 1,500 meters or greater». peaklist.org. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019.