Ο πύργος των Καρπαθίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πύργος των Καρπαθίων
ΣυγγραφέαςΙούλιος Βερν
ΕικονογράφοςLéon Benett
ΤίτλοςLe Château des Carpathes
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1889
Ημερομηνία δημοσίευσης1892
Θέμαmelomania
ολογραφία
τρισδιάστατη ταινία
Φωνογράφος
love triangle
cantatrice
Εμπνευσμένο απόd:Q21043442
ΣειράΦανταστικά ταξίδια
ΤόποςΤρανσυλβανία
Καρπάθια Όρη
Retezat Mountains
Πρώτη έκδοσηΠιερ-Ζουλ Ετζέλ
ΠροηγούμενοMistress Branican
ΕπόμενοClaudius Bombarnac
Δημοσιεύθηκε στοMagasin d'éducation et de récréation
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο πύργος των Καρπαθίων (τίτλος πρωτοτύπου Le Château des Carpathes) είναι μυθιστόρημα του Γάλλου θεμελιωτή της επιστημονικής φαντασίας Ιουλίου Βερν. Δημοσιεύθηκε το έτος 1892, ενώ ήταν ήδη γραμμένο πριν το 1886. Προηγήθηκε δηλαδή χρονικά του πρωταρχικού έργου του Μπραμ Στόκερ για τον Δράκουλα (του 1897) και είναι πιθανό ότι ο Στόκερ εμπνεύσθηκε (μεταξύ άλλων) και από το βιβλίο του Βερν για το δικό του μυθιστόρημα.

Περίληψη της πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό Βερστ στα Καρπάθια Όρη της Τρανσυλβανίας (τότε μέρος της Αυστροουγγαρίας), συμβαίνουν κάποια μυστηριώδη φαινόμενα και οι δεισιδαίμονες χωρικοί πιστεύουν ότι ο Σορτ (ο διάβολος) κατέχει τον πύργο. Οι δύο κατά τεκμήριο λιγότερο προληπτικοί, ο νεαρός δασοφύλακας Νικ Ντεκ και ο γιατρός Πατάκ, παρά τον φόβο τους, πηγαίνουν να δουν τι συμβαίνει και πέφτουν «θύματα» και άλλων παράξενων φαινομένων.

Ο Κόμης Φραντς ντε Τέλεκ, ένας επισκέπτης στην περιοχή, συναρπάζεται από τις ιστορίες που του διηγούνται και αποφασίζει να επισκεφθεί τον πύργο για να ερευνήσει. Ανακαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του πύργου είναι ο Βαρόνος Ροδόλφος ντε Γκορτς, τον οποίο γνωρίζει. Αρκετά χρόνια πριν οι δύο τους υπήρξαν αντίζηλοι, διεκδικώντας τον έρωτα της διάσημης Ιταλίδας τραγουδίστριας της όπερας Στίλλα. Ο κόμης τώρα πιστεύει ότι η Στίλλα είναι πλέον νεκρή, αλλά βλέπει την εικόνα και τη φωνή της να έρχονται από τον πύργο των Καρπαθίων. Στο τέλος αποκαλύπτεται ότι ήταν μόνο ένα είδος ολογραφικής προβολής του ειδώλου της.

Επιστήμη και τεχνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μυθιστόρημα αυτό ο Ιούλιος Βερν προφητεύει την εφεύρεση του ομιλούντος κινηματογράφου και, πιθανώς, της ολογραφίας.

Εκδόσεις στην ελληνική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο πύργος των Καρπαθίων, διασκευή Γ. Τσουκαλά, εκδ. ΑΣΤΗΡ - Αλ. & Ε. Παπαδημητρίου (σειρά: Βιβλιοθήκη Ιουλίου Βερν #2), Αθήναι 1973, 170 σελίδες
  • Ο πύργος των Καρπαθίων, μετάφραση Χάρη Μίκογλου, εκδ. «Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος» (σειρά: Κλασική λογοτεχνία #187), Αθήνα 1994, 288 σελίδες. ISBN 960-208-468-5
  • Ο πύργος των Καρπαθίων, μετάφ. Mαρίζας ντε Kάστρο, εκδ. Καστανιώτη (σειρά: Νεανική βιβλιοθήκη #112), Αθήνα 1999 (επανέκδ.), 208 σελίδες. ISBN 960-03-0358.
  • Ο πύργος των Καρπαθίων, μετάφ. Αννίκας Φερτάκη, εκδ. «`Αγκυρα», Αθήνα 2006, 246 σελίδες. ISBN 978-960-422-417-3
  • Ο πύργος των Καρπαθίων, μετάφ. `Αννας Ζερβού, εκδ. Ερατώ, Αθήνα 2007, 318 σελίδες. ISBN 978-960-229-161-0.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μανιμάνης, Βασίλειος Ν. : «Ο Ιούλιος Βερν και η εισαγωγή της Επιστήμης στη λογοτεχνία», Περισκόπιο της Επιστήμης, τεύχος 217 (Μάιος 1998), σελ. 20 κ.ε.
  • Taves, Brian & Michaluk, Stephen: THE JULES VERNE ENCYCLOPEDIA, Scarecrow Press (1996)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]