Ο δικηγόρος του διαβόλου (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο δικηγόρος του διαβόλου
The Devil's Advocate
ΣκηνοθεσίαΤέιλορ Χάκφορντ[1][2][3]
ΠαραγωγήΆρνον Μίλτσαν και Άρνολντ Κόπελσον
ΣενάριοΤζόναθαν Λέμκιν και Τόνι Γκίλροϊ
ΠρωταγωνιστέςΚιάνου Ριβς[2][4][3], Αλ Πατσίνο[2][4][3], Σαρλίζ Θέρον[2][3][5], Τζέφρεϊ Τζόουνς[3][5][6], Τζούντιθ Άιβι[3][5], Κόνι Νίλσεν[3][5], Κρεγκ Τ. Νέλσον[3][5], Ντέμπρα Μονκ[3][5], Χέδερ Ματαράτζο[5], Leo Burmester[3][5], Chris Bauer[5], Ντελρόι Λίντο[3][5], James Saito[5], Monica Keena[5], Βίνσεντ Λαρέσκα[5], Ρόι Τζόουνς τζούνιορ, Paul Benedict[5], George O. Gore II[5], Don King[5], Al D'Amato, George Wyner[5], Ρούμπεν Σαντιάγκο-Χάντσον[3][5], Σούζαν Κέλερμαν, Tamara Tunie[3][5], Βίτο Ρουγκίνις[3][5], Laura Harrington[7], Νιλ Τζόουνς[7], Don King[7], Nikita Ager[7], Κιμ Τσαν[7], Νοβέλα Νέλσον[7], Μέρφι Γκάιερ[7], Τζον Ρόθμαν[7], Marcia DeBonis[7], Μπιλ Μουρ[7], Michael Lombard[7], Alan Manson[7], Caprice Benedetti[7] και Socorro Santiago[7]
ΜουσικήΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΦωτογραφίαΑντζέι Μπαρτκόβιακ
ΜοντάζΜαρκ Γουόρνερ
ΕνδυματολόγοςΣάρα Έντουαρντς
Εταιρεία παραγωγήςRegency Enterprises
ΔιανομήWarner Bros. και HBO Max
Πρώτη προβολή1997 και 22  Ιανουαρίου 1998 (Γερμανία)[8]
Διάρκεια143 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο δικηγόρος του διαβόλου (αγγλικά: The Devil's Advocate‎‎) είναι αμερικανική υπερφυσική ταινία τρόμου του 1997 σε σκηνοθεσία Τέιλορ Χάκφορντ και σενάριο των Τζόναθαν Λέμκιν και Τόνι Γκίλροι, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Άντριου Νάιντερμαν του 1990. Πρωταγωνιστούν οι Κιάνου Ριβς, Αλ Πατσίνο και Σαρλίζ Θερόν.

Η ταινία αναφέρεται σε έναν προικισμένο νεαρό δικηγόρο από τη Φλόριντα (Ριβς) που προσκλήθηκε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί σε μια μεγάλη εταιρεία. Καθώς η γυναίκα του (Θερόν) στοιχειώνεται από τρομακτικά οράματα, ο δικηγόρος αρχίζει σιγά-σιγά να συνειδητοποιεί ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας (Πατσίνο) δεν είναι αυτό που φαίνεται και είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Διάβολος.

Ο χαρακτήρας του Πατσίνο, ο Διάβολος, παίρνει την μορφή ενός ανθρώπινου δικηγόρου, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον συγγραφέα του Χαμένου Παράδεισου, Τζον Μίλτον. Η ιστορία και η σκηνοθεσία περιέχουν αναφορές στο έπος του Μίλτον, στην Κόλαση του Δάντη Αλιγκέρι και στον θρύλο του Φάουστ. Μια διασκευή του μυθιστορήματος του Νάιντερμαν αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, με τον Χάκφορντ να αποκτά και τον έλεγχο της παραγωγής. Τα γυρίσματα έγιναν γύρω από τη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα.

Ο δικηγόρος του διαβόλου έλαβε μικτές κριτικές, με τους κριτικούς να το πιστώνουν για την αξία της ψυχαγωγίας και την απόδοση του Πατσίνο. Κέρδισε πάνω από 153 εκατομμύρια δολάρια στο box office και κέρδισε το βραβείο Saturn για την καλύτερη ταινία τρόμου. Έγινε επίσης αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης για τα πνευματικά δικαιώματα (Hart v. Warner Bros., Inc.) για την εικαστική της τέχνη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κέβιν Λόμαξ είναι δικηγόρος υπεράσπισης του Γκέινσβιλ της Φλόριντα που δεν έχει χάσει ποτέ υπόθεση. Καθώς υπερασπίζεται τον δάσκαλο Λόιντ Γκέτι ενάντια στην κατηγορία της παιδικής παρενόχλησης, συνειδητοποιεί καθυστερημένα ο πελάτης του είναι ένοχος. Ωστόσο, μέσω μιας σκληρής αντιπαράθεσης, ο Κέβιν καταστρέφει την αξιοπιστία του θύματος, εξασφαλίζοντας μια «αθωωτική απόφαση».

Ένας εκπρόσωπος μιας δικηγορικής εταιρείας της Νέας Υόρκης ζητά από τον Κέβιν να βοηθήσει την επιλογή μιας επιτροπής ενόρκων . Όταν η κριτική επιτροπή εκδίδει μια αθωωτική ετυμηγορία, ο επικεφαλής της εταιρείας, Τζον Μίλτον, προσφέρει στον Κέβιν μια υψηλά αμειβόμενη δουλειά. Ο Κέβιν δέχεται και αυτός και η σύζυγός του Μέρι Αν μετακομίζουν στο Μανχάταν . Σύντομα περνά τον περισσότερο χρόνο του στη δουλειά, αφήνοντας τη Μαίρη Ανν να νιώθει απομονωμένη. Η φονταμενταλίστρια μητέρα του Κέβιν, Άλις, επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη και τους προτείνει να επιστρέψουν και οι δύο στο σπίτι μετά από μια ανησυχητική συζήτηση με τον Μίλτον, αλλά ο Κέβιν αρνείται.

Όταν ο δισεκατομμυριούχος Άλεξ Κάλεν κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του, τον θετό του γιό και μια υπηρέτρια, ο Μίλτον αναθέτει την υπόθεση στον Κέβιν. Αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο από τον Κέβιν, χωρίζοντάς τον περαιτέρω από τη Μαίρη Ανν, και αρχίζει να έχει φαντασιώσεις για τη συνεργάτιδα του, Κρισταμπέλα. Η Μαίρη Ανν αρχίζει να βλέπει διάφορα οράματα τα οποία γίνονται δαιμονικά , όπως έναν εφιάλτη για ένα μωρό που παίζει με τις αφαιρεθείσες ωοθήκες της. Η Μαίρη Αν αποκαλύπτει στον Κέβιν ότι ένας γιατρός της ανέφερε ότι είναι στείρα και παρακαλεί τον Κέβιν να επιστρέψουν στο Γκέινσβιλ, αλλά εκείνος αρνείται. Ο Μίλτον προτείνει στον Κέβιν να παραιτηθεί από τη δίκη για να φροντίσει τη σύζυγό του, αλλά ο Κέβιν λέει ότι φοβάται ότι θα την δυσαρεστήσει που του κόστισε την υπόθεση.

Ο Έντι Μπαρζούν, ο διευθύνων εταίρος της εταιρείας, είναι πεπεισμένος ότι ο Κέβιν προσπαθεί να πάρει τη δουλειά του όταν ανακαλύπτει το όνομα του Κέβιν στο καταστατικό της εταιρείας. Έκπληκτος, ο Κέβιν αρνείται ότι γνωρίζει κάτι τέτοιο και ο Έντι απειλεί να ενημερώσει το γραφείο του Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών για τις δραστηριότητες της εταιρείας. Ο Κέβιν λέει στον Μίλτον τις απειλές του Έντι, αλλά ο Μίλτον φαίνεται να τις απορρίπτει. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Έντι ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου στο Σέντραλ Παρκ από αλήτες με διαβολικές εμφανίσεις. Ένας πράκτορας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που ερευνά τον Μίλτον προειδοποιεί τον Κέβιν ότι το αφεντικό του είναι διεφθαρμένο και επίσης αποκαλύπτει ότι ο Γκέτις έχει συλληφθεί επειδή σκότωσε ένα κοριτσάκι. Λίγες στιγμές αργότερα, ο πράκτορας χτυπιέται από ένα αυτοκίνητο και πεθαίνει.

Ενώ προετοιμάζει τη Μελίσα Μπλακ, τη γραμματέα του Κάλεν, για να καταθέσει ως το άλλοθι του Κάλεν, ο Κέβιν συνειδητοποιεί ότι λέει ψέματα και λέει στον Μίλτον ότι πιστεύει ότι ο Κάλεν είναι ένοχος. Ο Μίλτον προσφέρεται να τον στηρίξει ανεξάρτητα και ο Κέβιν συνεχίζει, κερδίζοντας μια αθωωτική απόφαση με την ψευδή μαρτυρία της Μπλακ. Στη συνέχεια, ο Κέβιν βρίσκει τη Μαίρη Ανν καλυμμένη με μια κουβέρτα σε μια κοντινή εκκλησία. Ισχυρίζεται ότι ο Μίλτον τη βίασε και τη βάναυσε εκείνη την ημέρα, αλλά ο Κέβιν λέει ότι είναι αδύνατο, καθώς ήταν μαζί με τον Μίλτον στο δικαστήριο. Η Μαίρη Ανν πετά την κουβέρτα της, αποκαλύπτοντας το γυμνό σώμα της καλυμμένο με κοψίματα και γρατσουνιές. Υποθέτοντας ότι αυτοτραυματίστηκε, ο Κέβιν τη βάζει σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Η Άλις, ο Κέβιν και η Παμ Γκάρετι, η υπεύθυνη υποθέσεων του, επισκέπτονται τη Μαίρη Αν στο ίδρυμα. Καθώς βλέπει την Παμ ως δαίμονα, η Μαίρη Αν τη χτυπά με έναν καθρέφτη χειρός και κλειδώνει το δωμάτιο. Καθώς ο Κέβιν σπάει την πόρτα, η Μαίρη Ανν αυτοκτονεί κόβοντας το λαιμό της με ένα κομμάτι γυαλιού. Η Άλις αποκαλύπτει ότι ο Μίλτον είναι ο πατέρας του Κέβιν, τον οποίο γνώρισε στη Νέα Υόρκη δεκαετίες νωρίτερα, και η εμπειρία της μαζί του ήταν τραυματική. Ο Κέβιν φεύγει από το νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει τον Μίλτον, ο οποίος παραδέχεται ότι βίασε τη Μέρι Αν. Ο Κέβιν πυροβολεί τον Μίλτον, αλλά οι σφαίρες τον διαπερνούν. Ο Μίλτον αποκαλύπτεται ως Σατανάς και ο Κέβιν τον κατηγορεί για όλα όσα συνέβησαν. Ο Μίλτον αντιτείνει ότι απλώς «έστησε τη σκηνή» και ότι ο Κέβιν θα μπορούσε να είχε φύγει ανά πάσα στιγμή. Ο Κέβιν συνειδητοποιεί ότι πάντα ήθελε να κερδίζει, ανεξάρτητα από το κόστος. Η Κρισταμπέλα αναδύεται από τις σκιές και ο Μίλτον λέει στον Κέβιν ότι τον θέλει μαζί με την Κρισταμπέλα -την οποία αποκαλύπτει ότι είναι ετεροθαλής αδερφή του Κέβιν- για να συλλάβουν τον Αντίχριστο . Ο Κέβιν αρχικά φαίνεται να συναινεί, αλλά στη συνέχεια αυτοπυροβολείται ξαφνικά στο κεφάλι. Η σατανική οργή του Μίλτον μετατρέπει το δωμάτιο σε φούρνο, καίγοντας ζωντανή την Κρισταμπέλα, αποκαλύπτοντας αρχικά τη δαιμονική του μορφή πριν μετατραπεί σε λευκό άγγελο που μοιάζει με τον Κέβιν.

Ξαφνικά, ο Κέβιν βρίσκεται πίσω στο διάλειμμα της δίκης Γκέτι. Ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον πελάτη του παρά την απειλή του αποκλεισμού . Ο φίλος ρεπόρτερ του Κέβιν, Λάρι, του προσφέρει μια συνέντευξη υψηλού προφίλ, υποσχόμενος να τον κάνει διάσημο. Ενθαρρυμένος από τη Μαίρη Ανν, ο Κέβιν συμφωνεί. Καθώς φύγουν, ο Λάρι μεταμορφώνεται στον Μίλτον, ο οποίος λέει στους θεατές της ταινίας: «Ματαιοδοξία - σίγουρα η αγαπημένη μου αμαρτία».

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τα πρώτα στάδια της κινηματογράφησης, η Warner φιλοδοξούσε να κυκλοφορήσει την ταινία τον Αύγουστο του 1997. [9] Η ταινία ωστόσο κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου 1997, [10] την ίδια μέρα με μια άλλη ταινία τρόμου, το Ξέρω τι Κάνατε Πέρυσι το Καλοκαίρι. [11] Για την προώθηση της κυκλοφορίας, ο ιστότοπος της Warner περιλάμβανε την προειδοποίηση από το Inferno Canto III του Δάντη (Αφήστε κάθε ελπίδα, εσείς που μπαίνετε εδώ), με τίτλους που παρουσιάζονται ως κύκλοι της κόλασης. [12] Η τηλεοπτική διαφήμιση και η αφίσα ήταν προκαταβολικά ως προς το ότι ο Μίλτον ήταν ο Σατανάς, αν και αυτό δεν αποκαλύπτεται ρητά στην ίδια την ταινία μέχρι τις μεταγενέστερες σκηνές της. [13]

Περίπου 475.000 αντίγραφα του VHS και του DVD παράγονταν μέχρι τον Φεβρουάριο του 1998, αλλά η κυκλοφορία τους στην εγχώρια αγορά βίντεο καθυστέρησε εν αναμονή της μήνυσης κατά της Warner Bros. [14] Η ταινία μετά πήγε σε τακτικές προβολές στο TNT και το TBS . [15] Μια έκδοση σε Blu-ray κυκλοφόρησε το 2012, ως "Unrated Director's Cut" στην οποία η τέχνη στην κορύφωση που είχε προηγουμένως υποβληθεί στη μήνυση επαναλαμβάνεται ψηφιακά. [16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0118971/. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 stopklatka.pl/film/adwokat-diabla. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 www.bbfc.co.uk/releases/devils-advocate-1970-9. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  4. 4,0 4,1 www.metacritic.com/movie/the-devils-advocate. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 www.imdb.com/title/tt0118971/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  6. www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=5571.html. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  8. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0118971/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  9. Brennan, Judy (27 Νοεμβρίου 1996). «On Pacino Film, They're Having Devil of a Time». The Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2017. 
  10. Mathews, Jack (15 Οκτωβρίου 1997). «Jumping into the Fire: In 'Advocate,' Al Pacino takes a walk on the dark side. Luckily, he's no stranger to these mean streets». The Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2017. 
  11. Mendelson, Scott (13 Οκτωβρίου 2015). «'Halloween,' 'Saw II' And The 10 Biggest Horror Hits of October». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2017. 
  12. Iannucci 2004, σελ. 12.
  13. Ebert, Roger (17 Οκτωβρίου 1997). «Devil's Advocate». Chicago, Illinois: Sun-Times Media Group. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2017. 
  14. Stern, Christopher (16 Φεβρουαρίου 1998). «Settlement reached in 'Devil's Advocate' case». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2017. 
  15. Netzley 2006, σελ. 113.
  16. Spurlin, Thomas (22 Σεπτεμβρίου 2012). «The Devil's Advocate (Blu-ray)». DVD Talk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]