Ο ήχος των κυμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ήχος των κυμάτων (ιαπωνικά: 潮騒) είναι ένα μυθιστόρημα του 1954 από τον Ιάπωνα συγγραφέα Γιούκιο Μισίμα. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης του πρωταγνιστή, Σίντζι, και της ερωτικής του ιστορίας με τη Χατσούε, [1] την όμορφη κόρη ενός πλούσιου πλοιοκτήτη Τερουκίτσι. Για το βιβλίο του, απονεμήθηκε στον Μισίμα το βραβείο Σίντζο της εκδοτικής εταιρείας Σιντόσα το 1954. Στα ελληνικά, Ο ήχος των κυμάτων έχει μεταφραστεί από τον Γιούρι Κοβαλένκο και κυκλοφόρησε το 1995 από της εκδόσεις Καστανιώτη. [2] Το μυθιστόρημα έχει διασκευαστεί πέντε φορές για τον κινηματογράφο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σίντζι Κούμπο ζει με τη μητέρα του, μια αλιέα μαργαριταριών, και τον μικρότερο αδερφό του, τον Χιρόσι. Αυτός και η μητέρα του συντηρούν την οικογένεια επειδή ο πατέρας του Σίντζι πέθανε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε καταστράφηκε από ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό. Ωστόσο, η οικογένεια ζει μια σχετικά ειρηνική ζωή και ο Σίντζι αρκείται στο να είναι ψαράς μαζί με το αφεντικό του, τον Τζουκίτσι Ογιάμα, και έναν άλλο μαθητευόμενο, τον Ριουίτσι.

Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο Τερουκίτσι Μιγιάτα, μετά το θάνατο του γιου του, αποφασίζει να φέρει πίσω την κόρη που έδωσε για υιοθεσία σε δύτες μαργαριταριών ενός άλλος νησιού. Μεγαλωμένη ως δύτης μαργαριταριών, η όμορφη Χατσούε έχει πολλούς θαυμαστές, μεταξύ των οποίων και ο Σίντζι. Ο Μιγιάτα επιθυμεί να υιοθετήσει έναν γιο για να παντρευτεί τη Χατσούε και η προοπτική να παντρευτεί τη Χατσούε γίνεται ακόμα πιο ελκυστική όταν ο πλούσιος Μιγιάτα σκοπεύει να υιοθετήσει ως δικό του γιο τον άντρα που παντρευτεί τη Χατσούε. Ο Σίντζι και η Χατσούε ερωτεύονται σύντομα.

Όταν η Τσιγιόκο, η κόρη του φαροφύλακα και της συζύγου του, επιστρέφει από τις σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο στο Τόκιο, απογοητεύεται όταν ανακαλύπτει ότι ο Σίντζι, με τον οποίο είναι ερωτευμένο, έχει ερωτευτεί κάποια άλλη. Εκμεταλλεύεται τον ζηλιάρη Γιασούο Καουαμότο, έναν αλαζονικό και εγωιστή θαυμαστή της Χατσούε, και τον χρησιμοποιεί κάνοντάς τον να διαδώσει ψεύτικες φήμες ότι ο Σίντζι έκλεψε την παρθενία της Χατσούε. Ο Γιασούο ζηλεύει τον Σίντζι γιατί πιστεύει ότι ο Σίντζι θα πάρει την παρθενία της Χατσούε. Προσπαθεί να βιάσει τη Χάτσουε τη νύχτα όταν είναι η σειρά της Χάτσουε να γεμίσει τον κουβά με νερό. Ωστόσο, η προσπάθεια είναι ανεπιτυχής. Τσιμπιέται από σφήκες καθώς προσπαθεί να της βγάλει τα ρούχα. Ταπεινωμένος, κάνει μια συμφωνία με τη Χατσούε: Θα ξαναγεμίσει τον κουβά και θα τον μεταφέρει στα πέτρινα σκαλιά και η Χατσούε δεν πρέπει να πει σε κανέναν ότι προσπάθησε να τη βιάσει.

Όταν ο Τερουκίτσι μαθαίνει τη φήμη, απαγορεύει στη Χατσούε να βλέπει τον Σίντζι, αλλά μέσω του Τζουκίτσι και του Ριουίτσι, οι δυο τους καταφέρνουν να συνεχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μυστικών επιστολών. Ο Τερουκίτσι αρνείται σταθερά να δει τον Σίντζι για να του δώσει εξηγήσεις και όταν η μητέρα του Σίντζι, που ξέρει ότι ο γιος της δεν λέει ποτέ εσκεμμένα ψέματα, πηγαίνει να δει τον Τερουκίτσι, η άρνηση του Τερουκίτσι να τη δει αυξάνει την ένταση μεταξύ Σίντζι και Χατσούε. Η Τσιγιόκο επιστρέφει στο Τόκιο με ενοχές ότι κατέστρεψε την ευτυχία του Σίντζι.

Ο Τερουκίτσι απασχολεί τον Γιασούο και τον Σίντζι σε ένα από τα ναυτιλιακά του σκάφη. Όταν το σκάφος παγιδεύεται σε μια καταιγίδα, το θάρρος και η δύναμη της θέλησης του Σίντζι του επιτρέπουν να αντεπεξέλθει στην καταιγίδα και να σώσει το πλοίο. Οι προθέσεις του Τερουκίτσι αποκαλύπτονται όταν η μητέρα της Τσιγιόκο λαμβάνει ένα γράμμα από την Τσιγιόκο, η οποία αρνείται να επιστρέψει στο σπίτι, εξηγώντας ότι αισθάνεται ότι δεν μπορεί να επιστρέψει και να δει τον Σίντζι δυστυχισμένο, επειδή ήταν αυτή που ξεκίνησε τις φήμες. Η γυναίκα του φαροφύλακα έρχεται αντιμέτωπη με τον Τερουκίτσι, ο οποίος αποκαλύπτει ότι σκοπεύει να υιοθετήσει τον Σίντζι ως σύζυγο της Χατσούε. Η πρόσληψη των αγοριών στο πλοίο ήταν μια δοκιμασία για το ποιος ήταν ο πιο κατάλληλος για την κόρη του και η πράξη του Σίντζι να σώσει το πλοίο έχει κερδίσει τον σεβασμό του Τερουκίτσι και την άδειά του να παντρευτεί ο Σίντζι την κόρη του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «潮騒» (στα Japanese). kotobank. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ.