Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Κόμης Ορύ (Ροσσίνι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κόμης Ορύ

Τελική σκηνή, 1828
Πρωτότυπος τίτλος Le comte Ory
Γλώσσα πρωτοτύπου Γαλλικά
Είδος Όπερα
Μουσική Τζοακίνο Ροσσίνι
Λιμπρέτο Εζέν Σκριμπ και Σαρλ-Γκασπάρ Ντελέστρ-Πουαρσόν
Λογοτεχνική πηγή Le comte Ory, βοντβίλ (Παρίσι 1816)
Πράξεις 2
Πρεμιέρα 20 Αυγούστου 1828
Θέατρο Salle Le Peletier, Όπερα του Παρισιού

Ο Κόμης Ορύ (στα γαλλικά Le comte Ory) είναι μια κωμική όπερα που γράφτηκε από τον Τζοακίνο Ροσσίνι το 1828, σε λιμπρέτο των Εζέν Σκριμπ και Σαρλ-Γκασπάρ Ντελέστρ-Πουαρσόν, βασισμένο στην κωμωδία που έγραψαν το 1817.

Ιστορικό σύνθεσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1828 ο Ροσσίνι βρισκόταν στο Παρίσι για πέντε χρόνια και είχε συνθέσει και μουσική για τον εορτασμό της στέψης του Καρόλου Ι΄ της Γαλλίας. Οι δύο όπερες του Η πολιορκία της Κορίνθου και Μωυσής και Φαραώ, οι οποίες ήταν βασισμένες σε προηγούμενα έργα του (Μωάμεθ Β΄ και Ο Μωυσής στην Αίγυπτο), είχαν προκαλέσει τον ενθουσιασμό του γαλλικού κοινού, αλλά η πραγματική δοκιμασία γι' αυτόν ήταν η συγγραφή ενός πρωτότυπου έργου στα γαλλικά, για το μεγαλύτερο Παριζιάνικο θέατρο.

Το καθήκον της γρήγορης προετοιμασίας του λιμπρέτου ανατέθηκε στον μεγαλύτερο θεατράνθρωπο της εποχής: τον Εζέν Σκριμπ, συγγραφέα τετρακοσίων περίπου έργων: δράματα, φάρσες, κωμωδίες, βοντβίλ, κωμικά σκετς και λιμπρέτι όπερας, και στον συνεργάτη του τον Σαρλ-Γκασπάρ Ντελέστρ-Πουαρσόν. Το λιμπρέτο βασιζόταν σε ένα κωμικό θεατρικό βοντβίλ που έγραψαν οι συγγραφείς, βασισμένο σε μια μεσαιωνική μπαλάντα, η οποία με τη σειρά της βασίστηκε σε έναν θρύλο από την Πικαρδία.

Για να μη δεχτεί κριτική για λογοκρισία και περιφρόνηση της θρησκείας, ο Σκριμπ απομάκρυνε τους χοντρούς και άσεμνους υπαινιγμούς στο έργο του και άλλαξε το τέλος. Η δημιουργία του λιμπρέτου ωστόσο είχε ορισμένες δυσκολίες: από το μονόπρακτο βοντβίλ, έπρεπε να η ιστορία να μεγαλώσει τόσο ώστε να γεμίσει και δεύτερη πράξη και λαμβάνοντας υπόψιν και την πρόθεση του συνθέτη να επαναχρησιμοποιήσει κομμάτια από την όπερα του Ταξίδι στη Ρενς. Η προσαρμογή δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε ανώδυνη, μιας και οι σχέσεις Σκριμπ και Ροσσίνι είχαν ψυχρανθεί.

Ιστορικό απόδοσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρεμιέρα της όπερας πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου 1828 στο κτήριο Salle Le Peletier, εκεί όπου στεγαζόταν τότε η Όπερα του Παρισιού, και είχε θριαμβευτική έκβαση. Οι Γάλλοι κριτικοί, συμπεριλαμβανόμενου του Εκτόρ Μπερλιόζ, ο οποίος έκρινε ότι το τρίο της πράξης Β΄ ήταν το αριστούργημα του Ροσσίνι, ήταν ομόφωνοι, επαινώντας την τελειότητα της παρτιτούρας. Η όπερα συνεχίζει να παίζεται μέχρι σήμερα και κατέχει σημαντική θέση στο ρεπερτόριο του Ροσσίνι και του μουσικού θεάτρου.

Ρόλος Τύπος φωνής Καστ της πρεμιέρας, 20 Αυγούστου 1828

Μαέστρος: François Habeneck

Κόμης Ορύ τενόρος Adolphe Nourrit
Δάσκαλος μπάσος Nicolas Levasseur
Ιζολιέ μέτζο-σοπράνο Constance Jawureck
Κόμισσα Αντέλ σοπράνο κολορατούρα Laure Cinti-Damoreau
Ραμπώ βαρύτονος Henri-Bernard Dabadie
Ραγκόντ μέτζο-σοπράνο Augusta Mori
Αλίκη σοπράνο
4 Ιππότες 2 τενόροι και 2 βαρύτονοι Alexis Dupont, Jean-Étienne-Auguste Massol,

Henri-Bernard Dabadie ο νεότερος, Ferdinand Prévôt

Χορωδία: Ιππότες του Ορύ, κυρίες, Σταυροφόροι, χωρικοί

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]