Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Μποττιτσέλλι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πίνακας με την αυθεντική κορνίζα

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι πίνακας[1] του Σάντρο Μποττιτσέλλι που φιλοξενείται στην πινακοθήκη του παλατιού των Ουφίτσι με αριθμό καταλόγου 1316. Είναι τέμπερα σε σανίδι διαστάσεων 150 χ 156 εκατοστά.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Benedetto Guardi, το 1489 για το Αβαείο της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής του Τσεστέλο. Ο πίνακας είχε χαθεί και ξαναβρέθηκε το 1872.

Θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιάζεται από τον καλλιτέχνη το κλασικό εικονογραφικό θέμα του Ευαγγελισμού ( σύμφωνα με το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον), κατά το οποίο ο αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέπτεται την Παναγία για να της αναγγείλει το Χαρμόσυνο Μήνυμα. Η σκηνή παρουσιάζεται μέσα σε ένα δωμάτιο δομημένο σύμφωνα με τους κανόνες της προοπτικής. Το δάπεδο είναι σχεδιασμένο με τετράγωνα, χωρισμένα με γραμμές που συγκλίνουν προς το εξωτερικό τοπίο, ανάμεσα από τις δύο μορφές, δίνοντας έτσι την αίσθηση του βάθους. Ο άγγελος, εμφανίζεται ευλαβικά γονατιστός μπροστά στην Μαρία με το στόμα του ελαφρώς ανοιχτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρίσκεται στη διαδικασία να προφέρει τα λόγια του Ευαγγελίου του Λουκά. Κρατώντας στο χέρι του κρίνο, σύμβολο της αγνότητας απευθύνεται καθησυχαστικά στην Παναγία η οποία με μια κίνηση γεμάτη χάρη δείχνει την κατάπληξη της. Με αυτές τις χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών των δύο προσώπων, που τραβούν το βλέμμα του θεατή εκφράζεται η αίσθηση της δράσης του επεισοδίου του Ευαγγελισμού. Πίσω από το παράθυρο διακρίνει κανείς ένα ειδυλλιακό τοπίο στο μέσον του οποίου βρίσκεται μια νεαρή βελανιδιά. Το ποτάμι, οι λόφοι και τα κάστρα που εικονίζονται δεν θεωρούνται τυπικό θέμα της Τοσκάνης αλλά για κάποιους είναι μια υπενθύμιση της χαμένης Εδέμ, ένας εξιδανικευμένος κόσμος.

Η αυθεντική κορνίζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κορνίζα είναι πλούσια διακοσμημένη με ζωφόρο και παραστάδες . Κάτω αριστερά και δεξιά διακρίνεται το οικόσημο της οικογένειας Guardi (σκύλος ανορθωμένος). Ακολουθεί η διπλή επιγραφή στα λατινικά:

Αριστερά, με τα λόγια της αναγγελίας της χαρμόσυνης είδησης απο τον Άγγελο:"SPIRITUS SANTUS SUPERVENIET IN TE ET VITUS ALTISSIMI OBUMBRAVIT TIBI" (Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις υψίστου επισκιάσει σοι - Κατά Λουκάν 1.35)

Δεξιά, η απάντηση της Παναγίας "ECCE ANCILLA DOMINI. FIAT MIHI SECUNDUM VERBUM TUUM" (Ιδού η δούλη Κυρίου. Γένοιτό μου κατά το ρήμα σου -Κατά Λουκάν 1.38)

Στο κέντρο έχουμε μια μικρή Pietà με τον Χριστό όρθιο στον Τάφο από τον οποίο κρέμεται η Ιερά Σινδόνη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «σελίδα 72». Τα Μεγάλα Μουσεία του Κόσμου. Αθήνα: Εκδόσεις Φυτράκη. 1969. σελ. 212. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]