Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Lord of the Rings:
The Rings of Power
ΕίδοςΔράση
Περιπέτεια
Δράμα
Φαντασία
ΔημιουργοίΤζ. Ντ. Πέιν
Πάτρικ ΜακΚέι
Βασίζεται σεΟ Άρχοντας των Δαχτυλιδιών
Μουσική τίτλωνΧάουαρντ Σορ
Συνθέτης(ες)Μπέαρ ΜακΚρίρι
ΧώραΝέα Ζηλανδία
Ηνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων8
Παραγωγή
ΠαραγωγήΡον Έιμς
Κρις Νιούμαν
Τοποθεσία γυρισμάτωνΝέα Ζηλανδία (Σ1)
Ηνωμένο Βασίλειο (Σ2)
Διάρκεια65-72
Εταιρεία παραγωγήςAmazon Studios
New Line Cinema
ΔιανομήAmazon Studios
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςAmazon Prime Video
Προβολή1η Σεπτεμβρίου 2022 - έως σήμερα

To Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης (Πρωτότυπη γλώσσα:The Lord of the Rings: The Rings of Power) είναι μία αμερικανική τηλεοπτική σειρά φαντασίας, βασισμένη στο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, καθώς και σε άλλες συμπληρωματικές δουλειές του συγγραφέα, σχετικά με τη Μέση-Γη. Πρόκειται για μία σειρά των Τζ. Ντ. Πέιν και Πάτρικ ΜακΚέι, για το Amazon Prime Video. Η σειρά διαδραματίζεται στη Δεύτερη Εποχή, χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα που εξιστορούνται στα βιβλία Το Χόμπιτ και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.[1] Η παραγωγή έγινε απο την Amazon Studios, σε συνεργασία με την HarperCollins και την New Line Cinema, και πάντα με τη συμβολή του Ιδρύματος Τολκιν (Tolkien Estate).

H Amazon αγόρασε τον Νοέμβριο του 2017, τα πνευματικά τηλεοπτικά δικαιώματα για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, έναντι 250 εκατομμυριών δολαρίων,[2] ενώ δεσμεύτηκε για μία σειρά αποτελούμενη απο 5 κύκλους, η οποία γενικά θα στοιχίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάριο, γεγονός που την καθιστά την πιο ακριβή τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών.[2][3] Το 2018, έγινε η πρόσληψη των Πέιν και ΜαΚέι. Η σειρά αρχικά βασίζεται σε συμπληρωματικό έργο του Τόλκιν, ενώ συνεργάστηκαν και με τον Σάιμον Τόλκιν, εγγονό του συγγραφέα. Βάσει της συμφωνίας της εταιρείας με το Ίδρυμα Τόλκιν, η σειρά δεν αποτελεί συνέχεια ούτε της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ούτε και της τριλογίας Το Χόμπιτ. Παρόλα αυτά, υπήρχε παρόμοιος σχεδιασμός παραγωγής, ενώ ο Χάουαρντ Σορ,ο οποίος συνέθεσε και τις δύο τριλογίες, σύνθεσε το κεντρικό μουσικό θέμα των τίτλων έναρξης του κάθε επεισοδίου της σειράς, ενώ όλη την υπόλοιπη μουσική της σειράς σύνθεσε ο Μπέαρ ΜακΚρίρι. Τα γυρίσματα έγιναν στη Νέα Ζηλανδία,[4] μεταξύ τον Φεβρουάριο του 2020 και τον Αύγουστο του 2021. Λόγω προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19, άργησε και η παραγωγή του πρώτου κύκλου να ολοκληρωθεί.

Η σειρά έκανε το ντεμπούτο της την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, με τα δυο πρώτα επεισόδια της σειράς να κάνουν πρεμιέρα τότε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Breznican, Anthony· Robinson, Joanna (10 Φεβρουαρίου 2022). «Amazon's Lord of the Rings Series Rises: Inside The Rings of Power»Δωρεάν πρόσβαση υπoκείμενη σε περιορισμένη δοκιμή, συνήθως απαιτείται συνδρομή. Vanity Fair. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 Andreeva, Nellie (13 Νοεμβρίου 2017). «Amazon Sets 'The Lord of the Rings' TV Series In Mega Deal With Multi-Season Commitment». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017. 
  3. Siegel, Tatiana (5 Απριλίου 2018). «Inside Amazon's $250M 'Lord of the Rings' Deal: "It's Very Much a Creature of the Times"». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 
  4. Andreeva, Nellie (11 Ιουνίου 2018). «Amazon Studios Head Jennifer Salke On Strategy, 'Lord Of the Rings' Series, Battle For Talent & 'Transparent' End Game: Q&A». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]