Ου Σιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάγραμμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των στοιχείων του Ου Σιν. Ο «γενετικός» κύκλος απεικονίζεται με γκρίζα βέλη που γυρίζουν δεξιόστροφα εκτός του κύκλου, ενώ ο «καταστροφικός» ή «κατακτητικός» κύκλος απεικονίζεται από τα κόκκινα βέλη εντός του κύκλου.

Το Ου Σιν (κινέζικα: 五 行, πινγίν: Wǔ Xíng), γνωστό επίσης ως Πέντε Στοιχεία, Πέντε Φάσεις, Πέντε Πράκτορες, Πέντε Κινήσεις, Πέντε Διαδικασίες, Πέντε Βήματα/Στάδια και Πέντε Πλανήτες[1] είναι η σύντομη μορφή των «πέντε ειδών των τσι που κυριαρχούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους».[2] Είναι ένα πενταπλό εννοιολογικό σχήμα που χρησιμοποιούν πολλά παραδιασκά κινέζικα πεδία για να εξηγήσουν ένα μεγάλο εύρος φαινομένων, από τους κοσμικούς κύκλους μέχρι τις αλληλεπιδράσεις των εσωτερικών οργάνων και από τα θέματα διαδοχής πολιτικών καθεστώτων μέχρι τα θέματα της παραδοσιακής ιατρικής. Οι «πέντε φάσεις» είναι το Φωτιά (火, huǒ), η Νερό (水, shuǐ), η Ξύλο (木, ), το Μέταλλο (金, jīn) και το Γη (土, ). Σύμφωνα με την κατάσταση αλληλοκατανόησης, η σειρά είναι η εξής: Ξύλο, Γη, Νερό, Φωτιά και Μέταλλο.[3][4][5]

Το σύστημα των πέντε φάσεων χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την αλληλεπίδραση και τη σχέση μεταξύ των φαινομένων. Έφθασε στην ωρίμανση του κατά τον δεύτερο ή πρώτο αιώνα π.Χ κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Χαν και χρησιμοποιήθηκε σε διάφορους τομείς της πρώιμης κινέζικης σκέψης, όπως το Φενγκ σούι, η αστρολογία, η ιατρική, η μουσική, η στρατηγική και οι πολεμικές τέχνες. Το σύστημα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε τομείς της εναλλακτικής ιατρικής και των πολεμικών τεχνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dr Zai, J. Taoism and Science: Cosmology, Evolution, Morality, Health and more. Ultravisum, 2015.
  2. Wu Xing: the Five States of Change Αρχειοθετήθηκε 2016-05-27 στο Wayback Machine., M.Alan Kazlev, 16 Ιουλίου 1999
  3. Deng Yu; Zhu Shuanli; Xu Peng; Deng Hai (2000). «五行阴阳的特征与新英译». Chinese Journal of Integrative Medicine 20 (12): 937. http://www.cjim.cn/zxyjhcn/zxyjhcn/ch/reader/view_abstract.aspx?file_no=20001226. 
  4. Deng Yu et al; Fresh Translator of Zang Xiang Fractal five System,Chinese Journal of Integrative Medicine; 1999
  5. Deng Yu et al,TCM Fractal Sets中医分形集,Journal of Mathematical Medicine ,1999,12(3),264-265

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wuxing (Wu-hsing), άρθρο της Ronnie Littlejohn για την Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια της Φιλοσοφίας (Internet Encyclopedia of Philosophy.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wu Xing της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).