Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κινέζικη ιατρική (κινέζικα: 中醫 "τζονγκ γι") περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος παραδοσιακών ιατρικών πρακτικών οι οποίες προέρχονται από την Κίνα. Παρότι είναι αρκετά διαδεδομένη στην Άπω Ανατολή, στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται ως μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής· σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως αντιμετωπίζεται και με καχυποψία.

Οι πρακτικές της κινέζικης ιατρικής περιλαμβάνουν χρήση φυτικών σκευασμάτων (κινεζική βοτανοθεραπεία), τον βελονισμό, τη χειροπρακτική τέχνη τουί να (κινέζικα: 推拿) και τις ήπιας μορφής πολεμικές τέχνες τσι κουνγκ (κινέζικα: 氣功) και τάι τσι τσουάν (κινέζικα: 太極拳).

Η σύγχρονη κινέζικη ιατρική συστηματοποιήθηκε τη δεκαετία του '50 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυναστεία Shang[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ίχνη θεραπευτικής δραστηριότητας στην Κίνα χρονολογούνται από την εποχή της δυναστείας Shang(14ος-11ος αιώνας π.Χ.).Παρόλο που η δυναστεία των Shang δεν είχε την έννοια της "ιατρικής" σε αντίθεση με άλλες πρακτικές υγείας, οι οραματικέςεπιγραφές τους σε οστάκαι κελύφη χελώνας αναφέρονται σε ασθένειες που ταλαιπωρούσαν τη βασιλική οικογένεια Shang: οφθαλμικές διαταραχές, πονόδοντοι, κοιλιακό φούσκωμα και άλλα παρόμοια.[1] Τα μέλη της ελίτ των Σαν συνήθως τις απέδιδαν σε κατάρες που τους είχαν προκαλέσει οι πρόγονοί τους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η αριστοκρατία των Shan χρησιμοποιούσε φυτικά φάρμακα.[2]

Δυναστεία Χαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εσωτερικός Κανόνας του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Huangdi Neijing), το παλαιότερο γνωστό έργο για την κινεζική ιατρική θεωρία, συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν[3] γύρω στον πρώτο αιώνα π.Χ., με βάση μικρότερα κείμενα από διαφορετικές ιατρικές γενεαλογίες.[4][5] Γραμμένο με τη μορφή διαλόγων μεταξύ του θρυλικού Κίτρινου Αυτοκράτορακαι των υπουργών του, προσφέρει εξηγήσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και του κόσμου, το περιεχόμενο του σώματος, την ανθρώπινη ζωτικότητα και την παθολογία, τα συμπτώματα της ασθένειας και τον τρόπο λήψης διαγνωστικών και θεραπευτικών αποφάσεων υπό το πρίσμα όλων αυτών των παραγόντων.

Μια πραγματεία για τις διαταραχές που προκαλούνται από το κρύο και τις διάφορες ασθένειες (Shang Han Lun) συντάχθηκε από τον Zhang Zhongjing κάπου μεταξύ 196 και 220 μ.Χ, στο τέλος της δυναστείας Χαν.[6] Εστιάζοντας στη συνταγογράφηση φαρμάκων και όχι στον βελονισμό, ήταν το πρώτο ιατρικό έργο που συνδύαζε το Yinyang και τις Πέντε Φάσεις με τη φαρμακευτική θεραπεία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «甲骨文医学资料释文考辨与研究». books.google.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023. 
  2. «Medicine in China: A History of Ideas». books.google.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023. 
  3. «The Power of Traditional Chinese Medicine in Aesthetic Care». www.edenderma.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Memory of the world register» (PDF). en.unesco.org. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023. 
  5. «Huangdi Neijing». link.springer.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023. 
  6. «Research on mutual collation between Japan Cabinet Edition and National Beijing Library Edition of Shang han lun (Treatise on Cold Pathogenic Disease)». pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023.