Ουράνια Πλάσματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουράνια πλάσματα
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Τζάκσον
ΠαραγωγήMiramax Films
ΣενάριοΦραν Γουόλς
Πίτερ Τζάκσον
(σενάριο)
ΠρωταγωνιστέςΚέιτ Γουίνσλετ
Μέλανι Λίνσκι
Σάρα Πιρς
Νταϊάνα Κεντ
Κλαίβ Μέρισον
Σίμον Ο' Κόνορ
Πήτερ Έλιοτ
ΜουσικήΠήτερ Ντέσεντ
ΦωτογραφίαAlun Bollinger
ΜοντάζJamie Selkirk
ΕνδυματολόγοςNgila Dickson
Εταιρεία παραγωγήςWingNut Films
ΔιανομήMOKÉP, Netflix και Miramax Films
Πρώτη προβολήCountry flag 16 Νοεμβρίου 1994
Country flag 8 Ιανουαρίου 2007 (πρεμιέρα σε DVD)
Διάρκεια99 λεπτά
ΠροέλευσηΝέα Ζηλανδία και Γερμανία
Γλώσσααγγλικά

Το Ουράνια Πλάσματα (αγγλικά:Heavenly Creatures) είναι μια κινηματογραφική ψυχολογικού δράματος βιογραφική ταινία[1][2] του 1994 σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Πίτερ Τζάκσον. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κέιτ Γουίνσλετ και Μέλανι Λίνσκι στο κινηματογραφικό τους ντεμπούτο, με υποστηρικτικούς ρόλους άπο τους Σάρα Πιρς, Νταϊάνα Κεντ, Κλαίβ Μέρισον, και Σίμον Ο' Κόνορ. Η ταινία είναι βασισμένη στην υπόθεση δολοφονίας της Χονόρα Πάρκερ άπο την κόρη της, την Πολίν Πάρκερ, και την Ζιλιέτ Χαλμ, φίλη της Πολίν Πάρκερ. Η ταινία διαδραματίζεται στην δεκαετία του 1950, και συγκεκριμένα μεταξύ του 1952 και του 1954, και ακολουθεί την ιστορία της σχέσης μεταξύ δυο νεαρών κοριτσιών, της Πολίν Πάρκερ και της Ζιλιέτ Χαλμ, η οποία καταλήγει στο να δολοφονήσουν μαζί την μητέρα της Πολίν Πάρκερ. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε απο το ίδιο τον Πίτερ Τζάκσον μαζί με την Φραν Γουόλς, ενώ τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο στην Νέα Ζηλανδία το 1993.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 14 Νοεμβρίου 1994 στην Νέα Ζηλανδία και κυκλοφόρησε ευρέως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η ταινία συνολικά απέφερε παγκοσμίως 5,4 εκατομμύρια δολάρια.[3] Η ταινία έλαβε θετικές κυρίως κριτικές από τους κριτικούς, με επαίνους κυρίους για το στήσιμο της παραγωγής, τα ειδικά εφέ, την σκηνοθεσία του Πίτερ Τζάκσον και τις ερμηνείες των Κέιτ Γουίνσλετ και Μέλανι Λίνσκι. Στην 67η Απονομή των βραβείων Όσκαρ προτάθηκε για ένα βραβείο: αυτό του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, για τον Πίτερ Τζάκσον και την Φραν Γουόλς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Heavenly Creatures». flickchart.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2021. 
  2. Heavenly Creatures (1994) - Peter Jackson | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie, https://www.allmovie.com/movie/heavenly-creatures-v133852, ανακτήθηκε στις 2021-08-19 
  3. «Heavenly Creatures». BoxOfficeMojo.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]