Κινγκ Κονγκ (ταινία, 2005)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
King Kong
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Τζάκσον
ΠαραγωγήUniversal Studios
ΣενάριοΦραν Γουόλς
Φιλίπα Μπόγιενς
Πίτερ Τζάκσον
(σενάριο)
Tζειμς Κρίλμαν
Ρουθ Ρόουζ
Έντγκαρ Γουάλας
Μέριαν Κ. Κούπερ
(King Kong)
Βασισμένο σεΚινγκ Κονγκ (ταινία, 1933)
ΠρωταγωνιστέςΝαόμι Γουότς
Τζακ Μπλακ
Έιντριεν Μπρόντι
Τόμας Κρέτσμαν
Κόλιν Χανκς
Τζέιμι Μπελ
Έβαν Παρκ
Κάιλ Τσάντλερ
Άντι Σέρκις
ΜουσικήΤζείμς Νιούτον Χάουαρντ
ΤραγούδιΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΦωτογραφίαΆντριου Λέσνι
ΜοντάζJamie Selkirk
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios και WingNut Films
ΔιανομήUniversal Studios
Πρώτη προβολήCountry flag 14 Δεκεμβρίου 2005
Country flag 14 Δεκεμβρίου 2005
Διάρκεια187 λεπτά
(Θεατρική Έκδοση)
200 λεπτά
(Εκτεταμένη Έκδοση)
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Νέα Ζηλανδία
Γλώσσααγγλικά

Το Κινγκ Κονγκ (αγγλικά: King Kong‎‎) είναι κινηματογραφική επική ταινία περιπέτειας του 2005 σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Πίτερ Τζάκσον. Η ταινία είναι ένα δεύτερο ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του 1933,με πρωταγωνιστές τους Ναόμι Γουότς, Τζακ Μπλακ, Έιντριεν Μπρόντι, και τον Άντι Σέρκις στον ρόλο του τιτλοδοτούμενου χαρακτήρα, μέσω της τεχνικής της performance-capture (καταγραφής ερμηνείας). Η ταινία διαδραματίζεται το 1933, και ακολουθεί την ιστορία ενός φιλόδοξου σκηνοθέτη που εξαναγκάζει τα μέλη του πληρώματος του πλοίου που προσέλαβε ο ίδιος, να ταξιδέψουν στο μυστηριώδες νησί του Κρανίου. Εκεί, συναντούν προϊστορικά πλάσματα που ζουν στο νησί καθώς και έναν θρυλικό γιγάντιο γορίλα γνωστός ως Κονγκ, τον οποίον αιχμαλωτίζουν και τον παίρνουν μαζί τους στην Νέα Υόρκη . Το σενάρι της ταινίας γράφτηκε απο το ίδιο τον Πίτερ Τζάκσον μαζί με την Φραν Γουόλς και την Φιλίπα Μπόγιενς. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005. Ο προϋπολογισμός του έργου, που αρχικά ήταν στα 150 εκατομμύρια δολάρια, αυξήθηκε στα 207 εκατομμύρια δολάρια, ποσό υψηλό για την εποχή εκείνη.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 14 Δεκεμβρίου 2005 στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε άνοιγμα με 50,1 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ απέφερε λιγότερα από τις αναμενόμενες εισπράξεις, το Κινγκ Κονγκ τελικά απέφερε έως και 562 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως,[1]με αποτέλεσμα να γίνει η τέταρτη υψηλότερη-εισπρακτικά ταινία στην ιστορία της Universal Pictures εκείνη την εποχή και η πέμπτη υψηλότερη-εισπρακτικά ταινία του 2005. Επίσης, απέφερε 100 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις DVD κατά την έκδοση της σε οικιακό βίντεο.[2] Η ταινία σε μεγάλο βαθμό έλαβε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς και εμφανίστηκε σε αρκετές πρώτες λίστες για το 2005. Η ταινία επαινέθηκε για τα ειδικά εφέ, τις ερμηνείες των ηθοποιών, την αίσθηση του θεάματος και την στενή της σχέση με την πρωτότυπη ταινία του 1933, αν και υπήρξαν ορισμένες επικρίσεις για την τρίωρη χρονική διάρκεια της. Στην 78η Απονομή των βραβείων Όσκαρ κέρδισε τρία βραβεία: Καλύτερου Μοντάζ Ήχου, Καλύτερης Μίξης Ήχου και Καλύτερων Οπτικών Εφέ. Επιπλέον, κυκλοφόρησε ένα tie-in-βιντεοπαιχνίδι παράλληλα με την ταινία, το οποίο έγινε επίσης εμπορική επιτυχία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «King Kong». BoxOfficeMojo.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2006. 
  2. «King Kong – DVD sales». BlogCritics.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]