Ορσίλοχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ορσίλοχος είναι γνωστά τα παρακάτω 4 πρόσωπα, όλα από τα ομηρικά έπη:

  1. Βασιλιάς των Φηρών της Μεσσηνίας, γιος του ποτάμιου θεού Αλφειού και πατέρας του Διοκλέους. Ο Ορσίλοχος αυτός αναφέρεται τόσο στην Ιλιάδα (Ε 546), όσο και στην Οδύσσεια (γ 488, φ 16, ως «Ορτίλοχος» από λάθος γραφή του Αριστάρχου). Είχε κάποτε φιλοξενήσει στο ανάκτορό του τον Οδυσσέα.
  2. Εγγονός του προηγούμενου, γιος του Διοκλέους. Αυτός ο Ορσίλοχος πήρε πρόθυμα μέρος στον Τρωικό Πόλεμο μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, τον Κρήθωνα, καθώς ήταν άριστοι γνώστες της τέχνης του πολέμου. Εκεί όμως σκοτώθηκαν από τον Αινεία (Ιλιάδα, Ε 542, 549).
  3. Τρώας πολεμιστής του Τρωικού Πολέμου, που σκοτώθηκε σε αυτόν από τον Τεύκρο, ο οποίος αμέσως μετά τον Ορσίλοχο σκότωσε και άλλους επτά Τρώες (Ιλιάδα, Θ 274).
  4. Ανύπαρκτο πρόσωπο, γιος δήθεν του Ιδομενέα, που είπε ο Οδυσσέας ότι τάχα τον είχε σκοτώσει στη διήγησή του προς τη θεά Αθηνά, η οποία είχε πάρει τη μορφή νέου βοσκού (Οδύσσεια, ν 260).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την έκτη γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 652