Ομάδα Ναμπί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ομάδα Ναμπί ήταν ομάδα μεταϊμπρεσιονιστών, avant garde καλλιτεχνών που καθόρισαν ως ρεύμα τις εικαστικές τέχνες στη Γαλλία το 1890. Η ομάδα συγκροτήθηκε αρχικά από μία ομάδα φίλων που ενδιαφέρονταν για τη μοντέρνα τέχνη και τη λογοτεχνία, και οι περισσότεροι ήταν συμφοιτητές στην Ακαδημία Ζουλιάν, στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Το όνομά τους Nabi σημαίνει προφήτης[1] στα Εβραϊκά και τα Αραβικά.

Οι Ναμπί επηρεάστηκαν σημαντικά από τις ιαπωνικές ξυλογραφίες, τον γαλλικό συμβολισμό και την αγγλική προραφαηλιτική τέχνη. Ήταν επίσης γνωστοί για τη συμμετοχή τους σε άλλες μορφές τέχνης και μέσα. Δημιουργούσαν ποικίλα έργα, όπως αφίσες, βιτρό, σκηνικά και τα προγράμματα, καθώς και εικονογραφήσεις βιβλίων. Η διχόνοια και οι αποχωρήσεις οδήγησαν στη διάλυση της ομάδας το 1899[2].

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο γαλλικός (και αγγλικός) όρος nabi αναφέρεται σε εκείνον που είναι εμπνευσμένος και μιλά τη γλώσσα του Θεού, αυτό δηλαδή που σημαίνει ο εβραϊκός όρος προφήτης — נביא (navi) — και η παρόμοια αραβική λέξη نَبِيّ (nábi). Το Ναμπί εμφανίζεται σε πολλές γλώσσες, αναμεσά τους και την Ινδονησιακή
  2. The Editors of Encyclopædia Britannica, επιμ.. «Nabis». Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/401282/Nabis. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]