Οκρούγκ Κράινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Οκρούγκ Κράινα (σερβικά : Крајински округ) ήταν διοικητική διαίρεση του Πριγκιπάτου της Σερβίας που δημιουργήθηκε το 1836. Διατηρήθηκε στο Βασίλειο της Σερβίας και στο Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων έως το 1922 που καταργήθηκε οριστικά. Η περιφέρεια σε όλες αυτές τις διοικητικές αλλαγές διατήρησε την ίδια σύσταση χωρίς καμία αλλαγή. Έδρα της ήταν η πόλη Νεγκοτίν.

Ήταν μία παραμεθόρια περιφέρεια και καταλάμβανε την περιοχή ανάμεσα στα όρη Ντέλι Γιοβάν, Ποριεσκίν και τους ποταμούς Τίμοκ και Δούναβη. Στο Πριγκιπάτο της Σερβίας καταλάμβανε το βορειοανατολικό του τμήμα, στο Βασίλειο της Σερβίας συνόρευε στα βόρεια με την Ρουμανία και στα ανατολικά με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας συνόρευε με την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Διοικητικά χωριζόταν στις Σρεζ Κράινας, Νεγκοτίν, Κλιούτσκι, Κλάδοβο και Πόρετς. Στην απογραφή του 1834 η περιοχή είχε 41.476 κατοίκους ενώ στην απογραφή του 1854 είχε 58.050 κατοίκους. Στην διοικητική διαίρεση του 1922 ενώθηκε με την Οκρούγκ Τιμότσκι δημιουργώντας την Όμπλαστ Τίμοτσκα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]