Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομία του Μπανγκλαντές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μπαγκλαντές είναι κράτος της νότιας Ασίας, του οποίου η οικονομία βασίζεται στην γεωργία και την βιομηχανία ρούχων. Το Μπαγκλαντές κατατάσσεται στην 58η θέση ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ για το 2013 (σύμφωνα με το ΔΝΤ).

Η γεωργία απασχολεί το 63% του ενεργού πληθυσμού και συνεισφέρει το 19.7% του συνολικού ΑΕΠ. Η κύρια καλλιέργεια είναι η γιούτα. Η γιούτα καλλιεργείται σε όλη τη χώρα. Το τσάι είναι ένα άλλο σημαντικό γεωργικό προϊόν του Μπανγκλαντές, ενώ υπάρχει και μεγάλη συγκομιδή μπανάνας. Η κύρια καλλιέργεια του Μπανγκλαντές είναι το ρύζι, το οποίο καλλιεργείται στις πεδιάδες. Η συγκομιδή ρυζιού το 2005 ανήλθε σε περίπου 40 εκατομμύρια τόνους, ενώ μεταξύ των καταναλωτικών καλλιεργειών ξεχωρίζουν το ζαχαροκάλαμο (6.7 εκατομμύρια τόνοι), οι πατάτες (4,8 εκατομμύρια τόνοι), το σιτάρι (περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι) και το καλαμπόκι (356 χιλιάδες τόνοι). Επίσης παράγεται σε σημαντικές ποσότητες και η γλυκοπατάτα (311 χιλιάδες τόνοι).

Ο κλάδος απασχολεί το 11% του ενεργού πληθυσμού και συνεισφέρει το 28% του συνολικού ΑΕΠ.

Μεταλλευτική βιομηχανία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεταλλευτική βιομηχανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η χώρα εξάγει φυσικό αέριο. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου του Μπανγκλαντές προέρχεται από τα ανατολικά της χώρας. Επίσης εξορύσσεται πετρέλαιο. Στην Μπόγκρα εξορύσσεται ασβεστόλιθος.

Βιομηχανία μεταποίησης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού του Μπανγκλαντές ασχολείται με τη γεωργία, πάνω από το 75% του εισοδήματος της χώρας προέρχεται από την κλωστοϋφαντουργία [1]. Η χώρα έγινε ελκυστική για τους ξένους επενδυτές λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας και των χαμηλών γενικών εξόδων. Η κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία του Μπανγκλαντές άρχισε να ανθίζει στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Κατά την περίοδο 2009-2010, οι βιομηχανικές εξαγωγές ανήλθαν σε 12.6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ [2], ενώ το 2002 οι βιομηχανικές εξαγωγές ανήλθαν σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το Μπαγκλαντές είναι τέταρτον στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα είδη ένδυσης [3] . Αυτή η βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα, από τα οποία ενενήντα τοις εκατό είναι γυναίκες [4] .

Εργοστάσιο ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές

Ο μεταποιητικός κλάδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσφορά εισαγόμενων πρώτων υλών. Υπάρχουν επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας και επεξεργασίας γιούτας. Τα κύρια βιομηχανικά κέντρα είναι η Ντάκα και η Τσιταγκόνγκ. Στο Τσιταγκόνγκ υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου και μεταλλουργικά εργοστάσια, καθώς και επιχειρήσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων. Εκεί υπάρχουν περίπου 80 επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διάλυση πλοίων. Η διάλυση πλοίων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι αυστηρά ρυθμισμένη και πολύ δαπανηρή, ενώ στο Μπανγκλαντές το εργατικό δυναμικό είναι πολύ φθηνό και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος. [5] .

Στο Μπανγκλαντές υπάρχουν επίσης εργοστάσια μεταποίησης γεωργικών πρώτων υλών, εργοστάσια παραγωγής ορυκτών λιπασμάτων και χαρτοβιομηχανίες.

Τα εργοστάσια ζάχαρης λειτουργούν στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Στα διαμερίσματα (ή διαιρέσεις) Τσιταγκόνγκ και Σιλέτ λειτουργούν εργοστάσια τσαγιού. Η βιομηχανία παραγωγής πολτού και χαρτιού αναπτύσσεται στο Σιλέτ.

Αεροδρόμια

  • σύνολο - 16

Δρόμοι

  • σύνολο - 239.226 χλμ.

Σιδηρόδρομοι

  • σύνολο δικτύου - 2768 χλμ

Τα δεδομένα ισχύουν για το οικονομικό έτος Ιουλίου 2018 - Ιουνίου 2019.

  • Εξαγωγές: 40.53 δισ. Δολάρια
  • Εξάγει κυρίως: ρούχα, γιούτα και προϊόντα γιούτας, γεωργικά προϊόντα, ψάρια και προϊόντα ψαριών
  • Εξαγωγικοί εταίροι: ΕΕ 58.2%, ΗΠΑ 16.3%, Ιαπωνία 3.1%, Καναδάς 3.0%
  • Εισαγωγές: 55.44 δισ. δολάρια
  • Εισάγει κυρίως: μηχανήματα, εξοπλισμοί, χημικά προϊόντα
  • Εισαγωγικοί εταίροι: Κίνα 21.5%, Ινδία 12.2%, Σιγκαπούρη 9.2%, ΕΕ 6.2%, Χονγκ Κονγκ 5.5%
  1. Roland, B (January 6, 2005). «Bangladesh Garments Aim to Compete». BBC. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4118969.stm. Ανακτήθηκε στις January 1, 2010. 
  2. «Bangladesh 4th largest garment exporter, WTO». thefinancialexpress-bd.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2010. 
  3. «Bangladesh ranks 4th largest clothing exporter in world». balita.ph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2010. 
  4. Begum, N (2001). «Enforcement of Safety Regulations in Garment sector in Bangladesh». Proc. Growth of Garment Industry in Bangladesh: Economic and Social dimension. σελίδες 208–226. 
  5. «Кладбище кораблей: последняя пристань гигантов». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2019.