Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικολογική Συμμαχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικολογική Συμμαχία
ΊδρυσηΙούλιος 2018
ΈδραΑθήνα
ΙδεολογίαΠολιτική Οικολογία
ΧρώματαΠράσινο Κίτρινο
Ιστότοπος
https://oikosymmaxia.blogspot.com
[[Πολιτικό σύστημα Ελλάδα]]
[[Κατάλογος πολιτικών κομμάτων Ελλάδα|Πολιτικά κόμματα]]
[[Εκλογές Ελλάδα|Εκλογές]]

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» συνιστά πολιτική συλλογικότητα και πολιτικό φορέα στο πεδίο της πολιτικής οικολογίας και της οικολογικής οπτικής, η οποία ως Περιφερειακή Παράταξη - «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» - εκπροσωπήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, κατά τη θητεία 2019-2023, από 3 Περιφερειακούς Συμβούλους.

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» εκκίνησε την συγκρότηση της ως ενεργή συλλογικότητα στο πεδίο της πολιτικής οικολογίας και της οικολογικής οπτικής στα μέσα του Ιούλιου 2018. H συγκρότηση εκκίνησε με πρωτοβουλία στελεχών του επονομαζόμενου και «οικολογικού χώρου» της χώρας, αδέσμευτων ενεργών πολιτών και φορέων και συλλογικοτήτων του χώρου των Κινημάτων για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου, της φιλοζωίας, της φυσιολατρίας, της ποδηλασίας, των δικαιωμάτων των πεζών, της κοινωνικής οικονομίας, των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ, του δημοκρατίας του διαδικτύου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τεχνών και της εκπαίδευσης, όταν έγινε σαφές ότι οι έως τότε προσπάθειες διασύνδεσης των αυτοφερόμενων ως «οικολόγων» ή και «πράσινων» με την κοινωνία των πολιτών, στο πεδίο της αντιμετώπισης του πολυδιάστατου «Οικολογικού Ζητήματος», είχαν πλέον αποτύχει.

Πρώτη απόφαση της πρωτοβουλίας στάθηκε η κατ’ αρχή αποκλειστική επένδυση της πολιτικής δράσης της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης και δη της Περιφερειακής, με τον σχηματισμό Περιφερειακής Παράταξης, στο πλαίσιο των καλύτερων παραδόσεων του Οικολογικού Κινήματος. Έτσι, από τα μέσα Ιουλίου 2018 έως και τα μέσα του Φεβρουαρίου 2019 οι Οικολόγοι «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» επεξεργάστηκαν ένα πλήρες πλαίσιο αρχών και θέσεων από την οπτική γωνία της οπτικής της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας, που συνοψίστηκε κατ’ αρχάς σε μία «Διακήρυξη συγκρότησης Περιφερειακής Παράταξης Αττικής».

  1. Στα μέσα του Δεκεμβρίου 2018 οι Οικολόγοι «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» δημοσιοποιούν ένα πρώτο κείμενο γύρω από την ταυτότητα της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ».
  2. Στα μέσα του Φεβρουαρίου 2019, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» δημοσιοποιεί την αναμενόμενη «Διακήρυξη συγκρότησης Περιφερειακής Παράταξης Αττικής» μέσω της οποίας κηρύσσει την εκκίνηση του «δικού της αγώνα και της δικής της ασυμβίβαστης πολιτικής παρέμβασης»: «Για την ριζική αναδιατύπωση και αναδιάρθρωση των πολιτικών της Περιφέρειας στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός οικολογικά «ολοκληρωμένου» μοντέλου Περιφερειακής Ενότητας - αυτόνομης, «οικονομικής», αλληλέγγυας, συμμετοχικής και αυτό-βιώσιμης - ως αναγκαία προϋπόθεση της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία ουσιαστικής βιώσιμης ευημερίας. Για την προοδευτική αναδιατύπωση της αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας στο πεδίο της επιβαλλόμενης πλέον πολιτικής και λειτουργικής αυτονομίας, για την βέλτιστη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της «Οικολογικής Μετάβασης» και των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων της τοπικότητας, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικότερης και καλύτερα διαρθρωμένης κρατικής δομής».
  3. Από την δημοσιοποίηση της «Διακήρυξης» έως το κατώφλι των Περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019, ακολουθεί σειρά άρθρων και ανακοινώσεων τύπου σχετικά με την θεματολογία των σύγχρονων περιφερειακών πολιτικών, της αναγκαίας περιφερειακής αυτονομίας και της κυρίαρχης οπτικής της πολιτικής οικολογίας, της «Οικολογικής Μετάβασης σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας»
  4. Στις 14 Μαρτίου 2019 λαμβάνει χώρα μία πρώτη οργανωτική συνάντηση των οικολόγων «ΣΥΜΜΑΧΩΝ». Κατά την συνάντηση εγκρίνονται ένας Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφερειακής Παράταξης, μία εισήγηση επί του προφίλ του όποιου υποψήφιου επικεφαλής και ένας συνοπτικός προγραμματισμός των απαιτούμενων για την κατάληξη σε επιτυχημένες εκλογές.
  5. Από τις 6 Απριλίου 2019 εκκινεί η προοδευτική δημοσίευση των 101 υποψηφίων της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» για τις Περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαίου 2019.
  6. Μεταξύ 7 και 8 Απριλίου 2019 διενεργείται ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Περιφερειακής Παράταξης, η οποία αναδεικνύει ως κατά τον νόμο επικεφαλής της Παράταξης τον Γιώργο Δημητρίου, Αρχιτέκτονα και παλαιό στέλεχος του οικολογικού χώρου.
  7. Στις 17 Απριλίου 2019 διοργανώνεται συνέντευξη τύπου με τίτλο «Για ποια Περιφέρεια ; Η «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής» στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών» η οποία δημοσιοποιείται σε ελάχιστα ΜΜΕ:
  8. Ο πρώτος γύρος των Περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 αναδεικνύει την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ως δύναμη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, επί 11 Παρατάξεων, με 2,8%, 44.694 ψήφους και 3 Συμβούλους.
  9. Η μετεκλογική ανακοίνωση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» αμέσως μετά τον Β' γύρο των Περιφερειακών εκλογών της 2ας Ιουνίου 2019, με τίτλο «Θα είμαστε», στάθηκε, όπως χαρακτηρίστηκε από τα μέλη της, κάτι περισσότερο από δέσμευση ενώπιον των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής: «… Θα είμαστε η φωνή των γυρίνων, των αδέσποτων και των «φαντασμάτων του Ασπρόπυργου», η φωνή του κακοποιημένου δένδρου και του καταπατημένου δάσους, του κακοποιημένου ρέματος και του αλλοιωμένου και καταπατημένου γιαλού, η φωνή της άγριας φύσης, του οικότοπου και του βιότοπου, θα είμαστε η εξοικονόμηση και το πράσινο σημείο, ο πεζός και ο ποδηλάτης, η καθαρή ενέργεια, το αναγεννημένο έδαφος και ο αναγεννημένος οικιστικός ιστός, θα είμαστε τα δικαιώματα των διαφορετικών. Θα είμαστε το πνεύμα του συντάγματος και το δίκαιο του κράτους δικαίου, η διεκδίκηση της αυτονομίας της περιφέρειας, η περιφερειακότητα και ο περιφερισμός. Θα είμαστε το όχημα του ριζικού αναπροσανατολισμού των πολιτικών της Περιφέρειας για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία και την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας. «Θα είμαστε» για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον».
  10. Λίγο αργότερα, ο χαιρετισμός των Συμβούλων της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» κατά την Ορκωμοσία τους στο Ζάππειον Μέγαρο, στις 30 Αυγούστου 2019, θα έλθει να συμπληρώσει την μετεκλογική της ανακοίνωση, σκιαγραφώντας όλο το πρόγραμμα των παρεμβάσεων σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε.

Η θητεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, 2019-2023

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 4 χρόνια της παρουσίας τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» θα πραγματοποιήσουν πληθώρα παρεμβάσεων, επί όλων των θεμάτων των Ημερήσιων Διατάξεων και καταθέσουν περισσότερες από 90 εισηγήσεις, ερωτήσεις και επερωτήσεις,

προτάσσοντας πάντα ως μοναδικό οδηγό την κυρίαρχη οπτική της Πολιτικής Οικολογίας, την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ σε μία Κοινωνία Βιώσιμης Ευημερίας».

Μεταξύ των σημαντικών αποτελεσμάτων των πολυάριθμων εισηγήσεων, ερωτήσεων και επερωτήσεων των Συμβούλων της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» τα κυριότερα θεωρούνται οι εξής:

  1. Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Δελφινάριου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα, ως παράνομου, βάσει του νόμου περί απαγόρευσης θεαμάτων με χρήση ζώων.
  2. Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής με στόχο την ομαδοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων της Περιφέρειας – ιδιοκτησίας της ή ιδιοκτησίας Δήμων – και την παροχή της χρήσης τους σε συλλογικότητες κοινωνικού χαρακτήρα.
  3. Έγκριση της χάραξης των 2 προβλεπόμενων ποδηλατικών διαδρομών «EUROVELO» εντός της Αττικής.
  4. Θεσμοθέτηση του ετήσιου Βραβείου Περιβάλλοντος Λήκυθος «Χρόνης Μίσιος».
  5. Καταψήφιση της υλοποίησης παράνομων γεωτρήσεων στην Πολιτεία (Κηφισιάς).
  6. Υιοθέτηση του θεσμού των Οικομουσείων από μέρους της Περιφέρειας Αττικής.
  7. Υλοποίηση έκθεσης trash art - τέχνης με απόβλητα - από την Περιφέρεια, στο Πεδίον του Άρεως, σε συνέργεια με το Εικαστικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.
  8. Ενεργοποίηση του θεσμού των «Πράσινων Συμβάσεων» από την Περιφέρεια Αττικής.
  9. Συστηματικές παρεμβάσεις υπέρ του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας στο χώρο της Περιφέρειας.
  10. Συστηματικές παρεμβάσεις υπέρ της επιβολής της νομιμότητας στη διαχείριση του Πεδίου του Άρεως.
  11. Συστηματικές παρεμβάσεις κατά της οχετοποίησης των ρεμάτων.
  12. Συστηματικές παρεμβάσεις κατά της συστηματικής καταστροφής των αττικών υγροτόπων.
  13. Συστηματικές παρεμβάσεις κατά της καταστροφικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
  14. Συστηματικές παρεμβάσεις κατά της διαχρονικής κακοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της Σαλαμίνας -
  15. Συστηματικές παρεμβάσεις υπέρ της προστασίας του αστικού και περιαστικού Πράσινου.
  16. Συστηματικές παρεμβάσεις κατά της απουσίας οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας.
  17. Στήριξη πρωτοβουλιών κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
  18. Συστηματικές παρεμβάσεις υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων – οικόσιτων, παραγωγικών και άγριας φύσης – στον χώρο της Περιφέρειας.
  19. Διενέργεια ελέγχων παραβίασης περιβαλλοντικών όρων σε περιπτώσεις, όπως εκείνες: του master plan της ΟΛΠ ΑΕ και των έργων κατασκευής των προβλητών κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, της καταστροφικής εγκατάστασης βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών στον Σαρωνικό, της απόρριψης μπάζων, της παράνομης λειτουργίας υπεραγορών και εγκαταστάσεων εκτροφής παραγωγικών ζώων,της κοπής καλαμιώνων σε υγρότοπους Α' Προτεραιότητας, της χημικής εντομοκτονίας, των φαινόμενων μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των ρεμάτων λόγω απόρριψης αποβλήτων, όπως στην περίπτωση του Κηφισού ή και του Ιλισού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]