Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
AtticaZoologicalParkGRLogo.jpeg
Είδος ζωολογικός κήπος
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 37°58′52″N 23°54′27″E
Χώρα Ελλάδα
Έναρξη κατασκευής 2000
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Α.Ζ.Π.) άρχισε να λειτουργεί το 2000 ως ορνιθολογικό με 1.100 πουλιά από 300 διαφορετικά είδη. Ιδρυτής του πάρκου είναι ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ. Αργότερα επεκτάθηκε και υπάρχουν και άλλες πτέρυγες όπως Ο κόσμος των ερπετών, η ελληνική πανίδα, η αφρικανική Σαβάνα και η γη της ερήμου.

Το 2015 έφτασαν στο πάρκο οι ινδικοί ελέφαντες,και το 2016 οι τίγρεις της Σουμάτρας και η περσική λεοπάρδαλη. Είναι ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος της Ελλάδος και μέλος της ΕΑΖΑ.

Ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων, όπως τίγρεις της Σουμάτρα ( το μικρότερο είδος τίγρης), λιοντάρια της Αγκόλας, κούγκαρ, περσικές λεοπαρδάλεις, παπαγάλους Μακάο, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, βακτριανές καμήλες, αφρικανικούς πιγκουίνους, κυνομίες, εξωτικά και σπάνια πουλιά, ινδικούς ελέφαντες, λευκούς ρινόκερους, αραβικούς ορύγες, πολλές σαύρες, φίδια και κροκόδειλους, και πολλά αλλά είδη σπάνιων, εξωτικών και μη ζώων.

Δυστυχώς, οι ιαγουάροι που φιλοξενούσε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 θανατώθηκαν καθώς απέδρασαν.

Το Α.Ζ.Π. φιλοξενεί τον Λευκό Όρυξ ο οποίος έχει εξαφανιστεί στην φύση απλά έχουν προστεθεί τρεις στην Αφρική για να αναπαραχθούν. Άρα ο ρόλος του Α.Ζ.Π. και γενικά όλων των ζωολογικών κήπων είναι πολύ σημαντικός για την ισορροπία στη φύση.

Παπαγάλοι και ο κόσμος των Λόρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παπαγάλοι και τα Λόρι βρίσκονται στη νοτιοδυτική περιοχή του πάρκου, δίπλα στον χώρο με την Αυστραλιανή πανίδα και τα λιοντάρια της Ανγκόλα. Ο αριθμός των ειδών είναι 23 συμπεριλαμβάνοντας παπαγαλάκια, Μακάο, Λόρι, παπαγάλους και Κοκατούα.

π.χ. Υάκινθος Μακάο, Χλωρόπτερος, Πράσινος Μακάο, Μπλε Μακάο, Κυανόλαιμος Μακάο, Μαύρο Κακατούα, Μολουκανό Κακατούα, Ροζ Κακατούα, Παπαγάλος μοναχός, Κέα, Λόρι Ντομιτσέλα, Φλύαρο Λόρι, Μαύρο Λόρι, Καφέ Λόρι, Πολύχρωμο Λόρι, Παπαγάλος Σενεγάλης, Παπαγάλος Ζάκο κ.α.

Ο κόσμος των Λόρι δημιουργήθηκε πρόσφατα το 2018 και είναι ένας ενιαίος χώρος όπου φιλοξενούνται 6 είδη Λόρι.

Αυστραλιανή πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυστραλιανή πανίδα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του πάρκου κατω απο τα λιοντάρια της Ανγκόλα και πάνω απο τον κόσμο των Λόρι και από τα Κοάτι. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον χώρο 3 είδη ζώων της Ωκεανίας. Συγκεκριμένα Ουάλαμπι του Μπένετ ( σαν μικρά Καγκουρό) επίσης Εμού (το δεύτερο μεγαλύτερο πτηνό του κόσμου μετά την Στρουθοκάμηλο) και Χήνα Κερεόψις.

Αιλουροειδή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Α.Ζ.Π. φιλοξενεί αιλουροειδή από το 2004 στο νοτιοδυτικό χώρο του πάρκου. Φιλοξενεί Λιοντάρια της Ανγκόλα όπου το 2015 πρόσθεσε τζάμι ασφαλείας αντί για κάγκελα στο περισσότερο τμήμα του χώρου. Επίσης το 2016 πρόσθεσε Τίγρεις της Σουμάτρας ( το μικρότερο είδος τίγρης) όπως και Λεοπαρδάλεις της Περσίας ( το μεγαλύτερο είδος λεοπάρδαλης). Φιλοξενεί επίσης Ιαγουάρους και Πούμα όπως επίσης και Σερβάλ. Το 2019 φιλοξενεί 9 είδη αιλουροειδών μαζί με την Αγριόγατα, τους Γατόπαρδους και τους Ευρασιατικούς Λύγκες.

Το 2018 οι ιαγουάροι δραπέτευσαν κι έτσι το ΑΖΠ αναγκάστηκε να τα θανατώσει.

Το Α.Ζ.Π. διατηρεί πρόγραμμα προστασίας για την Περσική Λεοπάρδαλη όπως και πρόγραμμα για την επανένταξή της στον Καύκασο.

Αρπακτικά πουλιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρπακτικά πουλιά είναι ένα σύμπλεγμα εγκαταστάσεων με πουλιά όπως αετοί και γύπες όπως και όρνια. Βρίσκεται στο νοτιοκεντρικό με νοτιοανατολικό τμήμα του πάρκου δίπλα στην φάρμα και στα τροπικά πουλιά. Έχει χώρους με δέντρα, θάμνους ετσι ώστε να προσαρμοστεί το κάθε είδος στον χώρο του. Μερικά αρπακτικά πουλιά που φιλοξενεί είναι:Αετούς Μπατελέρ, Ασπροκέφαλους Γύπες, Κοράκια, Λευκοκέφαλους Αετούς, Ριγωτά Κρακάρα, Ψαλιδιάρηδες της Κίνας, Γερακίνες κ.α.

Το Α.Ζ.Π. φιλοξενεί τον Ασπροκέφαλο Γύπα και τον Αετό Μπατελέρ δύο εξαιρετικά σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών, (γύπα και αετού αντίστοιχα) που στο πάρκο έχουν αναπαραχθεί επιτυχώς.


Φάρμα των ζώων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φάρμα των ζώων είναι ένα σύμπλεγμα εγκαταστάσεων που φιλοξενούνται ζώα της φάρμας όπως κουνέλια, αφρικανικά πυγμαία κατσικάκια,

πρόβατα του Καμερούν, γουρουνάκια, πάπιες, κότες, χήνες, Σέτλαντ Πόνι, Άλογα Φαλαμπέλλα, γαϊδουράκια, Σκυριανά άλογα όπως επίσης και μία αγελάδα.

Συγκεκριμένα φιλοξενεί την Κλάρα από το τηλεπαιχνίδι ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ του Mega.


Σύμπλεγμα πιθήκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύμπλεγμα πιθήκων αποτελείται από δύο μεγάλες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν δύο από τους συγγενείς του ανθρώπου, δύο πιθήκους. Συγκεκριμένα ο ένας λίγο μικρότερος χώρος φιλοξενεί τους Γίββωνες Σιαμάνγκ ή Συνδάκτυλους (ονομάζονται έτσι γιατί δύο δάχτυλα του χεριού τους ενώνονται με μία λεπτή μεμβράνη). Ο χώρος είναι κατάλληλα ευρύχωρος με ράμπες, ρόδες και τσουλήθρες για να διασκεδάζουν και να σκαρφαλώνουν οι Γίββωνες. Η άλλη εγκατάσταση φιλοξενεί τους Χιμπατζήδες. Οι Χιμπατζήδες είναι ο πιο στενός συγγενής του ανθρώπου. Και αυτός ο χώρος έχει τσουλήθρες και ράμπες όπως επίσης και μια μακρόστενη λιμνούλα με χελωνίτσες νερού.

Άποψη της αφρικανικής σαβάνας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]