Οικία-Μνημείο της Μητέρας Τερέζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°59′37.7″N 21°25′51.3″E / 41.993806°N 21.430917°E / 41.993806; 21.430917

Οικία-Μνημείο της Μητέρας Τερέζας
Χάρτης
Είδοςμουσείο
ΔιεύθυνσηУл. „Македонија“ бр. 9
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°59′38″N 21°25′51″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Τσένταρ
ΤοποθεσίαΣκόπια
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Έναρξη κατασκευής2009
Ολοκλήρωση2009
Προστασίαheritage site in North Macedonia
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Οικία-Μνημείο της Μητέρας Τερέζας (σλαβομακεδονικά: Спомен-куќа на Мајка Тереза‎‎, αλβανικά: Shtëpia përkujtimore e Nënë Terezës‎‎) είναι αφιερωμένη στην Καθολική αγία και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μητέρα Τερέζα. Βρίσκεται στη γενέτειρά της, τα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία, όπου έζησε από το 1910 έως το 1928.[1] Το μνημείο χτίστηκε στη δημοφιλή οδό Μακεδονίας του Δήμου Τσένταρ, στην ίδια τη θέση της πάλαι ποτέ Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ιερής Καρδιάς του Ιησού, όπου βαφτίστηκε η Μητέρα Τερέζα.[2] Βρίσκεται ακριβώς ανατολικά του Μεγάρου Ρίστιτς και της Πλατείας Μακεδονίας. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες, το μνημείο επισκέφθηκαν 12.000 άτομα.

Εγκαίνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο, αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, εγκαινιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου 2009 από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι και είναι ένα από τα νεότερα ορόσημα των Σκοπίων. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ξένες αντιπροσωπείες, μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία και της Σλαβομακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μία εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τοποθέτησε αναμνηστική πλάκα στον τάφο της Μητέρας Τερέζας στην Καλκούτα της Ινδίας, με το χαρακτικό «Δήλωση Ευγνωμοσύνης από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και τους Συμπολίτες της γενέτειράς της πόλης των Σκοπίων».[3]

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημείο της Μητέρας Τερέζας δίπλα στην οικία.

Η κατασκευή της οικίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2008. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μια μοντέρνα, μεταμορφωμένη εκδοχή του οίκου γέννησης της Μητέρας Τερέζας, με πολυλειτουργικό αλλά ιερό χαρακτήρα. Μέσα στο σπίτι σώζεται μέρος των λειψάνων της, τα οποία μεταφέρθηκαν στα Σκόπια με την υποστήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Σκοπίων, κάτι που ανακοίνωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι στα εγκαίνια.[4] Υπάρχει ένα μουσείο που περιλαμβάνει ρεαλιστικά γλυπτά της Μητέρας Τερέζας και των μελών της οικογένειάς της. Ένα γλυπτό δείχνει τη Μητέρα Τερέζα ως ένα δεκάχρονο παιδί, να κάθεται σε μια πέτρα και να κρατά ένα περιστέρι στα χέρια της. Το σπίτι φιλοξενεί επίσης πολιτιστικά εκθέματα και περιλαμβάνει έκθεση. Αρχιτέκτονας του έργου είναι ο Βάνγκελ Μποζινόφσκι, με βοηθό τον Σλόμπονταν Αρσόφσκι.

Ανταπόκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Ντίβνα Πέντσιτς αποκάλεσε το κτίριο «ένα αφιέρωμα στην Μητέρα Τερέζα χωρίς διακριτικότητα και γεύση» και «ένα καταθλιπτικό παράδειγμα πολιτικής ανάμειξης».[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Memorial House of Mother Teresa». www.exploringmacedonia.com. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2020. 
  2. «Macedonian Information Agency». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2020. 
  3. Macedonian Government Web Site
  4. Večer Online newspaper
  5. Pencić, D. (2009). A tactless and tasteless homage to Mother Teresa. The Architectural Review, 1(8), 18–24.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]