Νότιος κιτρινόραμφος βούκερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νότιος κιτρινόραμφος βούκερος
Στο Εθνικό Πάρκο Ετόσα
Κατάσταση διατήρησης
Status iucn3.1 LC el.svg
Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Βουκερωτόμορφα (Bucerotiformes)
Οικογένεια: Βουκερωτίδες (Bucerotidae)
Γένος: Τόκυς (Tockus)
Είδος: T. leucomelas
Διώνυμο
Tockus leucomelas (Τόκυς ο λευκόμελας)
Lichtenstein, 1842
Tockus leucomelas - Distribution.png
Κατανομή του είδους

Ο νότιος κιτρινόραμφος βούκερος είναι ένας μεσαίου μεγέθους βούκερος του γένους Tockus που ζει στη Νότια Αφρική. Η επιστημονική του ονομασία είναι Tockus leucomelas και δεν περιλαμβάνει υποείδη.

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νότιος κιτρινόραμφος βούκερος σε κλαδί

Ο νότιος κιτρινόραμφος βούκερος είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί. Έχει μήκος 45 εκ. από το ράμφος ως την ουρά και βάρος 132–242 γραμμάρια. Ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό μακρύ κυρτό προς τα κάτω κίτρινο ράμφος του, που είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το σώμα του και μπορεί να φτάσει το 1/6 του συνολικού μήκους του σώματός του. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά αλλά υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των δύο φύλων. Η διαφορά του μεγέθους στο ράμφος είναι ένας αρκετά αξιόπιστος τρόπος διαφοροποίησης των φύλων των άγριων βούκερων. Το χρώμα τους στο στήθος και την κοιλιά τους είναι λευκό, ενώ στο λαιμό και στο κεφάλι σκούρο γκριζωπό με λευκές διακοπές. οι φτερούγες έχουν μαύρο χρώμα με λευκά μπαλώματα που προκαλούν αντίθεση.

Κατανομή & βιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νότιος κιτρινόραμφος βούκερος είναι επιδημητικό είδος στις ξηρές ανοιχτές σαβάνες, αλλά είναι επίσης εν μέρει και σε δάση με ακακία. Μπορεί να βρεθεί σε όλα τα μήκη της Αφρικής από την Αγκόλα και τη Ναμίμπια μέχρι τη Μοζαμβίκη και τη Νατάλ, περνώντας από την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη βόρεια Νότια Αφρική.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ημερόβιο είδος, μιας και δραστηριοποιείται από το πρωί ως το απόγευμα. Το βράδυ κοιμούνται στα ψηλά κλαδιά ενός δέντρου. Μπορεί να βρεθεί μοναχικό ή σε ζευγάρια ή σε μικρά κοπάδια. Τείνουν όμως γενικά να είναι μοναχικοί εκτός αν είναι η περίοδος αναπαραγωγής, η εποχή της ωοτοκίας ή αν υπάρχει τοπική μετανάστευση κατά τη διάρκεια της εποχής της ξηρασίας. Τα ζευγάρια είναι κυρίως μονογαμικά και έχουν έναν καθαρό καταμερισμό των εργασιών ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά. Εάν άλλοι βούκεροι πλησιάζουν την φωλιά, το ζευγάρι βγάζει δυνατούς θορύβους όπου σιγά σιγά δυναμώνουν σε ένταση και ρυθμό και, όταν κορυφωθούν, ανοίγουν τα φτερά σαν βεντάλιες, εκτείνοντας τις ουρές σαν να κάνει υπόκλιση[2].

Τροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νότιος κιτρινόραμφος βούκερος ψάχνει τη τροφή του στο έδαφος ή σε θάμνους. Τρέφεται κυρίως με αρθρόποδα, περιλαμβάνοντας τερμίτες, σκαθάρια, ακρίδες και κάμπιες.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BirdLife International (2012). «Tockus leucomelas». IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013. 
  2. «ΒΟΥΚΕΡΟΙ». NATIONAL GEOGRAPHIC ΕΛΛΑΔΑ. Ιούλιος 1999.