Νόσος των δυτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νόσος των δυτών
Θάλαμος επανασυμπίεσης και αποσυμπίεσης για τη θεραπεία της νόσου των δυτών
Ειδικότηταεπείγουσα ιατρική, υπερβαρική ιατρική και Ιατρική της εργασίας
Συμπτώματαπόνος, πονοκέφαλος, οπτικές διαταραχές, Φαγούρα, μυρμήγκιασμα, παραισθησία, υπεραισθησία, ψυχική σύγχυση, Αμνησία, σπασμός, αναισθησία, κόπωση, ακράτεια, ζάλη, ίλιγγος, ναυτία, έμετος, δύσπνοια, εναλλαγές διάθεσης, παράλυση, Κώφωση, godet sign και αρθραλγία
Ταξινόμηση
ICD-10T70.3
ICD-9993.3
DiseasesDB3491
eMedicineemerg/121

Η νόσος των δυτών ή νόσος αποσυμπίεσης (decompression sickness) είναι ιατρική κατάσταση που προκαλείται όταν διαλυμένα αέρια που εξέρχονται από την κατάσταση διάλυσης με τη μορφή φυσαλίδων μέσα στους ιστούς του σώματος κατά τη διάρκεια της αποσυμπίεσης. Η νόσος εμφανίζεται συνηθέστερα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από ανάδυση αποσυμπίεσης που ακολουθεί μια υποβρύχια κατάδυση, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από άλλες αιτίες αποσυμπίεσης, όπως έξοδος από έντονα συμπιεσμένο χώρο, πτήση σε αεροσκάφος χωρίς συμπίεση σε μεγάλο υψόμετρο και δραστηριότητα εκτός σκάφους σε διαστημόπλοιο. Η νόσος των δυτών και η εμβολή αρτηριακού αερίου αναφέρονται συλλογικά ως ασθένεια αποσυμπίεσης.

Δεδομένου ότι οι φυσαλίδες μπορούν να σχηματιστούν ή να μεταναστεύσουν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, η νόσος των δυτών μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν από πόνο στις αρθρώσεις (έχει αναφερθεί από τους πάσχοντες ως «βαθύς» και «σαν κάτι να τρυπάει το κόκκαλο») και εξανθήματα έως παράλυση και θάνατο. Η νόσος των δυτών συχνά προκαλεί την καθίζηση των φυσαλίδων αέρα σε μεγάλες αρθρώσεις όπως τα γόνατα ή οι αγκώνες, προκαλώντας τα άτομα να σκύβουν λόγω του βασανιστικού πόνου. Η ατομική ευαισθησία μπορεί να ποικίλλει από μέρα σε μέρα και διαφορετικά άτομα κάτω από τις ίδιες συνθήκες μπορεί να επηρεαστούν διαφορετικά ή και καθόλου. Η ταξινόμηση των τύπων της νόσου των δυτών σύμφωνα με τα συμπτώματα, έχει εξελιχθεί από την αρχική περιγραφή του τον 19ο αιώνα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από ελάχιστα αισθητή έως ταχύτατα θανατηφόρα.

Θάλαμος επανασυμπίεσης με υπερβαρικό οξυγόνο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου των δυτών που προκαλείται από την κατάδυση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω κατάλληλων διαδικασιών αποσυμπίεσης και με αποτέλεσμα η νόσος να έχει γίνει στη σύγχρονη ιστορία ασυνήθιστη. Η πιθανή σοβαρότητά της, έχει οδηγήσει σε πολλές έρευνες για την αποτροπή της, και οι δύτες χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι καταδυτικούς πίνακες ή καταδυτικούς υπολογιστές για να περιορίσουν την έκθεσή τους και να παρακολουθήσουν την ταχύτητα ανόδου τους. Εάν υπάρχει υποψία νόσου των δυτών, αντιμετωπίζεται με θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο σε θάλαμο επανασυμπίεσης. Όταν ένας θάλαμος δεν είναι προσβάσιμος εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, η επανασυμπίεση εντός του νερού μπορεί να ενδείκνυται για ένα στενό εύρος συμπτωμάτων, εάν υπάρχει κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό και κατάλληλος εξοπλισμός διαθέσιμος επί τόπου. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από τη θετική ανταπόκριση στη θεραπεία. Η έγκαιρη θεραπεία έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες επιτυχούς ανάρρωσης.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Doolette, D.J.; Mitchell, S.J. (June 2018). «In-water recompression». Diving Hyperb Med 48 (2): 84–95. doi:10.28920/dhm48.2.84-95. PMID 29888380. 
  2. Walker, III, J.R.; Murphy-Lavoie, Heather M. (10 May 2022). Diving In Water Recompression. StatPearls. PMID 29630272. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493220/. Ανακτήθηκε στις 26 September 2022. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]