Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντάβιντ Πσεπιούρκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντάβιντ Πσεπιούρκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Dawid Przepiórka (Πολωνικά)
Γέννηση22  Δεκεμβρίου 1880[1]
Βαρσοβία[2]
ΘάνατοςΑπριλίου 1940[3] ή 1940[2]
Παλμίρι
Αιτία θανάτουΤυφεκισμός
Τόπος ταφήςPalmiry Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκακιστικός συνθέτης
σκακιστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΧρυσός Σταυρός της Αξίας[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντάβιντ Πσεπιούρκα (πολωνικά: Dawid Przepiórka, 22 Δεκεμβρίου 1880 - εικάζεται Απρίλιος 1940) ήταν Πολωνοεβραίος σκακιστής του πρώιμου 20ού αιώνα, ο οποίος κέρδισε το πρώτο Πολωνικό Πρωτάθλημα.

Ο Πσεπιούρκα γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1880 στη Βαρσοβία (τότε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας), σε μια οικογένεια πλούσιων γαιοκτημόνων και επιχειρηματιών εβραϊκής καταγωγής. Ο παππούς του, Ίζρεαλ Πσεπιούρκα, έχτισε ένα μεγάλο σπίτι στη διασταύρωση των Λεωφόρου Ιερουσαλήμ και Οδού Νόβι Σφιατ της Βαρσοβίας, στην καρδιά της πόλης. Τόσο το διαμέρισμα όσο και το εστιατόριο Gastronomia που βρίσκεται εκεί (ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατίρια της Βαρσοβίας μεταξύ των πολέμων) του έδωσαν σταθερό εισόδημα.

Ωστόσο, ο Πσεπιούρκα ενδιαφερόταν περισσότερο για τα μαθηματικά και τα σκάκι παρά για την επιχείρηση. Έμαθε να παίζει σκάκι στα 7 του, μόνος του, καθώς κανείς στην οικογένειά του δεν ήξερε το παιχνίδι. Ανακηρύχθηκε παιδί θαύμα στα εννιά του χρόνια και σύντομα κατάφερε να νικήσει τον γνωστό μάστερ σκακιστή Ζαν Τάουμπενχαους.[6]

Λίγο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκατέλειψε για πάντα την οικογενειακή επιχείρησή του και άρχισε να ταξιδεύει στο εξωτερικό, αφιερώνοντας τον εαυτό του στο σκάκι. Στο εξωτερικό συμμετείχε σε πολλά τουρνουά σκακιού, κερδίζοντας πολλά από αυτά. Η διεθνής καριέρα του ξεκίνησε το 1926. Εκείνο το έτος έγινε ο πρώτος Πολωνός πρωταθλητής. Την ίδια χρονιά κέρδισε επίσης ένα αξιοσημείωτο τουρνουά στο Μόναχο (+4 -0 =1) μπροστά από τους Ρούντολφ Σπίλμαν και Εφίμ Μπογκολιούμποφ. Τερμάτισε δεύτερος (πίσω από τον Μαξ Όυβε) στο δεύτερο και τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών το 1928.

Δύο χρόνια αργότερα, ήταν μέλος της πολωνικής ομάδας στην 3η Σκακιστική Ολυμπιάδα στο Αμβούργο, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό, μαζί με τους Ακίμπα Ρούμπινσταϊν, Σαβιέλι Ταρτακόβερ, Καζίμιες Μακάρτσικ και Παουλίνο Φρίντμαν. Το επόμενο έτος, η ομάδα κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην 4η Σκακιστική Ολυμπιάδα στην Πράγα, όπου ηττήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα πόντο.

Οι επιτυχίες του στο εξωτερικό τον έκαναν δημοφιλής μεταξύ της πολωνικής κοινότητας σκακιού, και έγινε αντιπρόεδρος της Πολωνικής Ομοσπονδίας Σκακιού στη δεκαετία του 1930. Ο Πσεπιούρκα ανέλαβε την κύρια ευθύνη ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την 6η Σκακιστική Ολυμπιάδα στη Βαρσοβία το 1935.[7]

Κατά τη διάρκεια της εισβολής της Πολωνίας το 1939, το διαμέρισμά του καταστράφηκε και μετακόμισε, όπου μοιράστηκε ένα διαμέρισμα με τον συνάδελφο του σκακιστή και τον κοντινότερο συνεργάτη του, Μάριαν Βρούμπελ. Μια επιδρομή της Γκεστάπο στο διαμέρισμα τον Ιανουάριο του 1940, κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των σκακιστών της Βαρσοβίας, οδήγησε στην σύλληψη όλων των παρευρισκομένων. Οι μη Εβραίοι συμμετέχοντες απελευθερώθηκαν μια εβδομάδα αργότερα, ο Πσεπιούρκα και οι άλλοι Εβραίος σκακιστές (συμπεριλαμβανομένων του Στανίσουαφ Κον, του Μοϊσέ Λόφτσκι και του γαμπρού του Πσεπιούρκα, Γιάκουμπ Ραμπινόβιτς) εκτελέστηκαν στη συνέχεια από τους Γερμανούς στο Παλμίρι. Η ακριβής ημερομηνία θανάτου του είναι άγνωστη. Εικάζεται ότι ήταν ο Απρίλιος του 1940.[8][9]

  1. 1,0 1,1 (Πολωνικά) Internetowy Polski Słownik Biograficzny. dawid-przepiorka-szachista-wiesz.
  2. 2,0 2,1 psb.24532.1.
  3. chessgames.com. www.chessgames.com.
  4. CONOR.SI. 324557411.
  5. Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2021.
  6. Henri Weenink (1932). David Przepiórka, a Master of Strategy. A collection of his chess problems and end games thematically arranged and discussed by H. Weenink. Άμστερνταμ. σελ. 13. 
  7. Dawid Przepiórka team chess record at www.olimpbase.org
  8. Goldstein, Alexander (1984). «David Przepiórka». EG 77 (5): 314–317. http://www.arves.org/arves/images/PDF/EG_PDF/eg77.pdf. 
  9. Hoffman, Paul (2007). King's Gambit: A Son, a Father, and the World's Most Dangerous Game. Hyperion Books. σελ. 388. ISBN 9781401300975.