Μετάλλια στον αθλητισμό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αργυρό μετάλλιο)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το αργυρό μετάλλιο που απονεμήθηκε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1896.

Σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις απονέμονται μετάλλια στους αθλητές που επιτυγχάνουν υψηλή κατάταξη, και συγκεκριμένα χρυσό, αργυρό και χάλκινο για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη σειρά κατάταξης αντίστοιχα.

Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1896 τα μετάλλια των νικητών ήταν αργυρά και χάλκινα για τους δεύτερους.[1]. Από τους ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 1900 και μετά, τα μετάλλια είναι χρυσά για τον νικητή, αργυρά για τον δεύτερο, μπρούτζινα για τον τρίτο και όχι χάλκινα όπως είναι γνωστά στους Έλληνες[2]. Το έθιμο της απονομής χρυσού-αργυρού-χάλκινου μεταλλίου για τις τρεις πρώτες θέσεις χρονολογείται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 και από τότε έχει υιοθετηθεί και από πολλές άλλες αθλητικές διοργανώσεις. Το κόψιμο των μεταλλίων είναι ευθύνη της διοργανώτριας πόλης. Από το 1928 μέχρι το 1968 το σχέδιο ήταν πάντα το ίδιο: η μία όψη έδειχνε ένα σχέδιο του Φλωρεντίνου καλλιτέχνη Τζιουζέπε Κασιόλι με κείμενο με την διοργανώτρια πόλη, ενώ η άλλη όψη έδειχνε ένα άλλο σχέδιο ενός Ολυμπιακού πρωταθλητή. Από το 1972 μέχρι το 2000 το σχέδιο του Κασιόλι (ή κάποια ελαφριά παραλλαγή του) παρέμεινε στη μία όψη, ενώ η άλλη όψη είχει ένα σχέδιο εθίμου από τη διοργανώτρια πόλη. Μετά τη διαπίστωση πως το σχέδιο του Κασιόλι έδειχνε ένα Ρωμαϊκό αμφιθέατρο για Αγώνες που ήταν αρχικά Ελληνικοί, δημιουργήθηκε ένα νέο σχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. Τα μετάλλια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είχαν πιο ποικίλα θέματα.

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθώντας μια ασυνήθιστη πρακτική, αργυρά μετάλλια απονεμήθηκαν για την τρίτη θέση στα Παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου του 1974 και 1978. Στη δεύτερη θέση απονεμήθηκε επιχρυσωμένο μετάλλιο.

Ψυχολογική μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995, μια μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους κοινωνικούς ψυχολόγους Victoria Medvec, Scott Madey και Thomas Gilovich στα αποτελέσματα της εξωπραγματικής σκέψης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο ήταν σημαντικά πιο ευχαριστημένοι από τη νίκη τους από εκείνους τους αθλητές που κέρδισαν το αργυρό μετάλλιο. Οι κάτοχοι αργυρού μεταλλίου ήταν απογοητευμένοι επειδή είχαν χάσει το χρυσό μετάλλιο, ενώ οι κάτοχοι χάλκινων μεταλλίων ήταν απλά ευτυχείς να έχουν λάβει οποιεσδήποτε τιμές αντί μιας τέταρτης θέσης). Αυτό περισσότερο συναντάται σε αγώνες knockout, όπως το Παγκόσμιο Κύπελο της FIFA, όπου τα χάλκινα μετάλλια απονέμονται με τη νίκη ενός πλέι-οφ, ενώ τα ασημένια μετάλλια απονέμονται μετά από μια ήττα σε τελικό.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]