Νοτιοτιρολέζικη διάλεκτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νοτιοτιρολέζικα
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες
Σύστημα γραφήςγερμανικό αλφάβητο
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσασε περιοχές της:
Ιταλία (Νότιο Τιρόλο)
SILbar
Το Νότιο Τιρόλο και οι γλώσσες που ομιλούνται
Πράσινο χρώμα: Γερμανόφωνοι
Κόκκινο χρώμα: Ιταλόφωνοι
Μπλε χρώμα: Λαδινόφωνοι
Γεωγραφική εξάπλωση των Γερμανικών γλωσσών

Η Νότιοτιρολέζικη διάλεκτος (γερμανικά : Südtirolerisch ή Südtirolisch, Νότιοτιρολέζικα: Südtiroulerisch Sîdtiroul (er) isch), είναι μία διάλεκτος της γερμανικής γλώσσας που ομιλείται στην σημερινή Ιταλία μεταξύ του γερμανόφωνου πληθυσμού του Νοτίου Τιρόλο. Ανήκει στην οικογένεια των αυστροβαυαρικών γλωσσών κι έχει πολλά κοινά με την Αυστρογερμανική.

Το 69,15% των κατοίκων της επαρχίας του Μπολτζάνο μιλούν γερμανικά. Στην ιδιωτική και δημόσια ζωή κυριαρχεί η Νοτιοτιρολέζικη διάλεκτος ενώ στα σχολεία διδάσκεται η γερμανική γλώσσα στην αυστριακή παραλλαγή της, η ίδια γλώσσα χρησιμοποιείται στη γραπτή επικοινωνία και επίσημες εκδηλώσεις. Παρόλο που ταξινομείται ως γλώσσα νότιας Βαυαρίας[1] δεν μπορεί να θεωρηθεί ενιαία Τιρολέζικη διάλεκτος επειδή έχει δεχτεί επιδράσεις από την ιταλική γλώσσα κι έχει εμπλουτιστεί με ιταλικές λέξεις.

Η Νότιοτιρολέζικη διάλεκτος έχει πολλές διαφορές από την τυπική γερμανική γλώσσα ενώ η ίδια η διάλεκτος έχει διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην διάλεκτο που μιλάνε στην κοιλάδα της Πουστερίας από αυτή που μιλάνε στην κοιλάδα Βενόστα. Παρ’ όλα αυτά οι Τιρολέζικες διαλέκτου αλλά και οι περισσότερες αυστριακοβαυαρικές είναι αμοιβαία κατανοητές μεταξύ τους και οι ομιλητές τους μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μιλώντας στην αντίστοιχη διάλεκτο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Zambelli 2004, pp. 8-9

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]