Νικόλαος Τσάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Τσάκος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νικόλαος Τσάκος (Ελληνικά)
Γέννηση1963
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεφοπλιστής
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣίλια Κριθαριώτη (από 2001)[1]

Ο Νικόλαος Τσάκος (Αθήνα, 1963) είναι Έλληνας εφοπλιστής. Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Tsakos Energy Navigation (TEN) Limited".

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλας Τσάκος προέρχεται από μια παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια με καταγωγή από το νησί της Χίου, συγκεκριμένα από τα Καρδάμυλα. Είναι γιος του καπετάνιου και εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου. Εργάζεται στο ναυτιλιακό κλάδο από το 1981 και έχει περάσει συνολικά δύο χρόνια στη θάλασσα. Από το 1982 έως το 1985, διετέλεσε Διευθυντής Ναυτιλίας και Operations της Tsakos Shipping & Trading Ltd στις ΗΠΑ, με έμφαση στον τομέα της υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας στην Κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Έλαβε πτυχίο BA στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 1985 και το μεταπτυχιακό του Masters στη Ναυτιλία και τα Οικονομικά από το Business School του Πανεπιστημίου "City" του Λονδίνου, το 1987.[2] Ο Νικόλας Τσάκος υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Ελληνικό Ναυτικό το 1988. Είναι παντρεμένος με τη σχεδιάστρια μόδας Σίλια Κριθαριώτη και έχουν τρία παιδιά.[3]

Επαγγελματική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΤEN, η εταιρεία που ίδρυσε, εισήχθη αρχικά στη νορβηγική χρηματιστηριακή αγορά, Όσλο Bors, το 1993 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (με NYSE σύμβολο: TNP) από τον Μάρτιο του 2002.[4] Τον Δεκέμβρη του 2015 η ΤΕΝ είχε υπό την ιδιοκτησία και διαχείρισή της έναν στόλο από 48 δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων του πετρελαίου και αργού πετρελαίου ναυλωμένα σε εθνικές, μεγάλες και άλλες ανεξάρτητες πετρελαϊκές εταιρείες και διυλιστήρια με ναυλοσύμφωνα μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένου και ενός πλοίου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (με έτος κατασκευής το 2007) και δύο δεξαμενόπλοια τύπου "DP2 shuttle suezmax" (με έτος κατασκευής το 2013).[5] Τον Μάιο του 2019 υπέγραψε, μέσω του Ομίλου Τσάκος, υπέρ της εκστρατείας του εφοπλιστή Philippe Louis-Dreyfus που επιζητεί την θέσπιση ανώτατων ορίων μέσης ετήσιας ταχύτητας για τα containerships, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ευπαθή αγαθά ταχύτερα όταν χρειάζεται, και ορίων απόλυτης μέγιστης ταχύτητας για τα υπόλοιπα είδη πλοίων, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.[6]

Η εταιρεία του την τελευταία εικοσαετία έχει καταγράψει κερδοφορία 2,3 δις ευρώ.[7]

Το 2023 κατατάχθηκε στην 73η θέση της Lloyd's List, στην οποία συμπεριλαμβάνεται από το 2012.[8]

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων (INTERTANKO).

Φιλανθρωπικές δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλας Τσάκος, είναι ο συνιδρυτής, μαζί με τον Καπετάνιο Παναγιώτη Ν. Τσάκο, του ιδρύματος "Μαρία Τσάκου" (το όνομα της αποβιώσασας αδελφής του), μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ευημερία και την εκπαίδευση των νέων ταλαντούχων ανδρών και γυναικών, με έμφαση στις θαλάσσιες μελέτες και παράδοση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σίλια Κριθαριώτη: Αυτός είναι ο σύζυγος της σχεδιάστριας μόδας με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά». 24  Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8  Σεπτεμβρίου 2023.
  2. «Πρόεδρος της INTERTANKO ο Νίκος Τσάκος». Ναυτικά Χρονικά. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2024. 
  3. Georgiou, Katerina. «TEN - The company to watch in 2010: A Conversation with Nikolas P. Tsakos». NEO Magazine. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015. 
  4. «Νίκος Τσάκος: «Ξεκινάμε την επόμενη φάση ανάπτυξης της Tsakos Energy Navigation»». newmoney. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2024. 
  5. «About Us». Tsakos Energy Navigation Limited Official Website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015. 
  6. Στατήρης, Ιάσων (2 Μαΐου 2019). «"Έλληνες εφοπλιστές υπογράφουν σε εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγής. Όλα τα ονόματα"». mononews. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-05-12. https://web.archive.org/web/20190512010849/https://www.mononews.gr/business/shipping/ellines-efoplistes-ipografoun-se-ekstratia-kata-tis-klimatikis-allagis-ola-ta-onomata. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2019. 
  7. Τσαμόπουλος, Μηνάς. «Ο Νίκος Τσάκος βραβεύτηκε ως Πρόσωπο της Χρονιάς στο Μανχάταν (pics)». newmoney. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2024. 
  8. «73 Nikolas Tsakos, Tsakos Energy Navigation». Lloyd's List. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2024.