Νικόλαος Μαστοράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον μηχανικό, μαθηματικό και πανεπιστημιακό. Για τον θεατρικό σκηνοθέτη, σκηνογράφο και ενδυματολόγο, δείτε: Νίκος Μαστοράκης (θεατρικός σκηνοθέτης).


Νικόλαος Μαστοράκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νικόλαος Μαστοράκης (Ελληνικά)
Γέννηση15 Ιουλίου 1964
Αθήναι
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΈλληνας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚαθηγητής Πανεπιστημίου
Γνωστός γιαΠαραγοντοποίηση Πολυωνύμων Πολλών Μεταβλητών, Επίλυση Διαφορικών Εξισώσεων με Νευρωνικά Δίκτυα και Γενετικούς Αλγόριθμους

Συμβολή στην Ευστάθεια Πολυδιάστατων Συστημάτων

Επεξεργασία Διδιάστατου Σήματος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςο Νικόλαος Μαστοράκης έχει βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Exeter της Μεγάλης Βρεττανίας, από το Πανεπιστήμιο Σαλέρνο Ιταλίας, την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας (Βουλγαρίας), την Ακαδημία Επιστημών Βουκουρεστίου (Ρουμανίας), την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, από διάφορα διεθνή συνέδρια και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Ιστότοπος
elfe.tu-sofia.bg/mastorakis/

Ο Νικόλαος Μαστοράκης (γενν. 15 Ιουλίου 1964) είναι Έλληνας μηχανικός, μαθηματικός και πανεπιστημιακός με καταγωγή από τη Σητεία Κρήτης. Είναι Τακτικός Καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Σόφιας της Βουλγαρίας και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Oμπούντα της Βουδαπέστης, Επίτιμος Καθηγητής στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Βούνταπεστ Τεκ επίσης της Βουδαπέστης, Επίτιμος Καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κλούζ της Ρουμανίας, Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαλέρνο της Ιταλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Έξετερ της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι γνωστός για τις μελέτες του στη Θεωρία Συστημάτων και ειδικότερα Πολυδιάστατα Συστήματα, Μαθηματική Μοντελοποίηση και Υπολογιστικά Μαθηματικά. Η ερευνητική του δουλειά πάνω στην παραγοντοποίηση πολυωνύμων πολλών μεταβλητών τον έκανε ιδιαιτέρως γνωστό, αφού ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με αυτό το άλυτο πρόβλημα. Έχει ακόμα ασχοληθεί με τη σχεδίαση πολυδιάστατων φίλτρων, με ευστάθεια και περιθώριο ευστάθειας πολυδιάστατων συστημάτων, καθώς και με διάφορα θέματα επεξεργασίας σήματος. Έχει τιμηθεί από τη Ρουμανική Ακαδημία Επιστημών

Σπουδές και ακαδημαϊκή καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Μαστοράκης φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1982 έως το 1984 και από το 1988 έως το 1989 χωρίς όμως να λάβει Πτυχίο, και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 1984 έως το 1988 στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών απ'όπου έλαβε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με άριστα και πρώτος στο έτος του και αποφοίτησε ένα έτος νωρίτερα από την κανονική διάρκεια σπουδών. Εκπόνησε Διδακτορική διατριβή στην ίδια Σχολή την οποία επεράτωσε με Άριστα το 1992. Τα έτη 1993-1995 φοίτησε στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κατεύθυνση: Θεωρητικά Μαθηματικά) και τέλειωσε επίσης με Άριστα.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Μαστοράκης έλαβε Πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας το 1982. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ΕΜΠ έλαβε την Παπασταυρίδειο Υποτροφία λόγω εξαιρετικής επίδοσης, ενώ το 1991 ήρθε πρώτος στο διαγωνισμό του ΙΚΥ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Ως Ερευνητής: Το 1998 προσεκλήθη από το Πανεπιστήμιο Exeter Μ. Βρετανίας να διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής για ένα εξάμηνο, ενώ τα ακαδημαϊκά έτη 2002-2003 και 2007-2008 υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Σόφιας, Βουλγαρίας.

Το έτος 2008 το Πολυτεχνείο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας του απένειμε τον Τίτλο το Επίτιμου Καθηγητή.

Το ίδιο έτος, 2008, έλαβε Τιμητική Βράβευση από την Ακαδημία Επιστημών του Βουκουρεστίου, Ρουμανία. Το 2011 τον Τεχνικό Κολλέγιο Βούδαπεστ Τεκ τον τίμησε με τον Τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή, ενώ τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή του απένειμε και το Πανεπιστήμιο Ομπούντα, Βουδαπέστη, Ουγγαρίας το 2012.

Το 2014-2015 υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαλέρνο, Σαλέρνο, Ιταλίας.

Είχε επίσης προσκληθεί από τον Καθηγητή Lotfi A. Zadeh ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley ως Επισκέπτης Καθηγητής για ένα έτος.

Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ι. Ιωαννίδη του Stanford είναι ένας από τους 7 Έλληνες που συγκαταλέγονται στους πιο παραγωγικούς Επιστήμονες του κόσμου [1]

Ερευνητικό έργο κι επιτεύγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ερευνητική του δουλειά πάνω στην παραγοντοποίηση πολυωνύμων πολλών μεταβλητών τον έκανε ιδιαιτέρως γνωστό, αφού ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με αυτό το άλυτο πρόβλημα. Έχει ακόμα ασχοληθεί με τη σχεδίαση πολυδιάστατων φίλτρων, με ευστάθεια και περιθώριο ευστάθειας πολυδιάστατων συστημάτων, καθώς και με διάφορα θέματα επεξεργασίας σήματος, προσομοίωσης, ενέργειας και ανάπτυξης software. [1] Έχει ακόμα ασχοληθεί με τη λογοτεχνία γράφοντας ένα βιβλίο με 28 Διηγήματα, Γραμματική και Συντακτικό της Κρητικής διαλέκτου και ένα ακόμα βιβλίο με συλλογή άρθρων του στον αθηναϊκό και κρητικό τύπο. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]