Νικόλαος Α΄ του Μεκλεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Νικόλαος Α΄ του Μεκλεμβούργου
Nicholas I Lord of Mecklenburg.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος25  Μαΐου 1200
Wittendörp
Οικογένεια
ΓονείςΒέρτισλαβ του Μεκλεμβούργου
ΟικογένειαΟίκος του Μεκλεμβούργου

Ο Νικόλαος Α΄ του Μεκλεμβούργου, γερμ. Nicholas I (πριν το 1164 - 25 Μαΐου 1200) ήταν κύριος του Μεκλεμβούργου (1178-1200).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Βέρτισλαβ κυρίου του Ρόστοκ και πρίγκιπα των Οβοτριτών.

Πολέμησε μαζί με τους Δανούς και τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν της Γερμανίας εναντίον του Ερρίκου του λέοντος δούκα της Σαξονίας & Βαυαρίας. Το διάστημα 1183-85 πολέμησε εναντίον του εξαδέλφου του Ερρίκου Α΄ πρίγκιπα του Μεκλεμβούργου· ο Νικόλαος Α΄ έλαβε τη βοήθεια των Δανών, ενώ ο Ερρίκος Μπόρβιν Α΄ όχι. Αυτό το παρατήρησε ο Κανούτος ΣΤ΄ των Έστριντσεν της Δανίας και βρήκε την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση του στην ακτή της Βαλτικής. Το 1185 τα δύο εξαδέλφια αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τον Κνούτο ΣΤ΄ ως επικυρίαρχό τους και ως ανταμοιβή ο Νικόλαος Α΄ έλαβε το φέουδο του Ρόστοκ.

Το 1200 ο Νικόλαος Α΄ και ο Ερρίκος Μπόρβιν Α΄ πολέμησαν μαζί στη μάχη τού Βάσχοβ εναντίον του Αδόλφου Γ΄ των Σάουενμπουρκ κόμη του Χόλσταϊν. Νίκησαν οι πρώτοι και έτσι εξασφάλισαν την περιοχή νοτιοδυτικά του Μεκλεμβούργου, όμως ο Νικόλαος Α΄ απεβίωσε στη μάχη.

Εξωτερικές Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nicholas I, Lord of Mecklenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).