Αδόλφος Γ΄ του Χόλσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αδόλφος Γ΄ του Χόλσταϊν
Trostbrueckegraf.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1160 (περίπου)
Γερμανία
Θάνατος3  Ιανουαρίου 1225
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΑδόλφος Δ΄ του Χόλσταϊν
Bruno von Schauenburg
Konrad von Schauenberg[1]
Bruno von Schauenberg[1]
Margarete von Schauenberg[1]
Mechtilde von Schauenburg-Holstein[1]
ΓονείςΑδόλφος Β΄ του Χόλσταϊν και Mechtilde (?)[1]
ΟικογένειαΟίκος του Σάουμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αδόλφος Γ΄, γερμαν. Adolf III (1160 - 3 Ιανουαρίου 1225) από τον Οίκο τού Σάουμμπουρκ ήταν κόμης τού Σάουενμπουρκ (1165-1203) & Χόλσταϊν (1164-1225). Είναι αυτός που ίδρυσε μία νέα εγκατάσταση για εμπόρους στις όχθες τού Άλστερ, κοντά στο Νόιε Μπουρκ στο Αμβούργο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος τού Αδόλφου Β΄ κόμη τού Σάουενμπουρκ & Χόλσταϊν και της Μέχτιλτ, κόρης τού Ζίτσο Γ΄ κόμη τού Σβάρτσμπουρκ-Κέφερνμπουρκ.

Το 1164 διαδέχθηκε τον πατέρα του σε ηλικία 4 ετών με επίτροπο τη μητέρα του. Αρχικά υποστήριξε τον Ερρίκο των Ασκάνια τον λέοντα. Τον ακολούθησε στην εκστρατεία του εναντίον τού Φιλίππου Α΄ αρχιεπισκόπου της Κολωνίας και πολέμησε στη μάχη τού Χάλερφελτ το 1180, βορειοδυτικά τού Όσνμπρυκ, στο πλευρό τού Μπέρνχαρτ Α΄ κόμη τού Ράτσεμπουρκ. Έλαβε από τον Ερρίκο το δικαιώματα της περιοχής τού Μέσου Βέζερ, η οποία δημιούργησε τη βάση της κομητείας τού Σάουενμπουρκ.

Το 1180 ωστόσο αποστάτησε από τον Ερρίκο, ο οποίος τον εκτόπισε από το Χόλσταϊν. Ο Αδόλφος Β΄ ακολούθησε τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν της Γερμανίας και με τη βοήθειά του ανέκτησε την κομητεία του το 1181, μετά από την πτώση τού Ερρίκου. Πάντως το 1188 ο Φρειδερίκος Α΄ απέρριψε το αίτημά του για τη Λυβέκη. Ο Αδόλφος Γ΄ τον ακολούθησε στην Γ΄ Σταυροφορία και το 1190 έφθασε στην Τύρο· εκεί όμως άφησε τον στρατό και επέστρεψε στο Χόλσταϊν για να το υπερασπιστεί έναντι τού Ερρίκου τού λέοντος, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ επιστρέψει από την εξορία.

Η εξουσία τού Αδόλφου Γ΄ συνέπεσε με τις προσπάθειες τού Κνούτου ΣΤ΄ της Δανίας και τού αδελφού του Βάλντεμαρ Β΄ για επέκταση. Το 1201 στη μάχη τού Στέλλαου ηττήθηκε και αιχμαλωτίστηκε. Από τότε άρχισε η επιτυχής επέκταση της Δανίας για μερικές δεκαετίες. Στη φυλακή του ο Αδόλφος Γ΄ πιέστηκε να αποκηρύξει την κομητεία τού Χόλσταϊν το 1203 με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Αποσύρθηκε στην κομητεία τού Σάουενμπουρκ. Ο γιος και διάδοχός του Αδόλφος Δ΄ ανέκτησε το Χόλσταϊν.

Περί το 1224, μετά από αίτημα τού Κόνρατ φον Ρύντενμπερκ πρίγκιπα-επισκόπου τού Μίνντεν, ο κόμης παραιτήθηκε από την επιτροπεία (vogt) τού αββαείου τού Βέννιγκσεν. Το συμβόλαιο είναι το αρχαιότερο έγγραφο της μονής.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1182 την Αδελαΐδα τού Άσσελ. Όταν αυτή απεβίωσε το 1185, ο Αδόλφος Γ΄ έκανε δεύτερο γάμο με την Αδελαΐδα τού Κέρφουρτ. Είχε τέκνα:

  • Αδόλφος Δ΄ 1205-1261, κόμης τού Σάουενμπουρκ & Χόλσταϊν.
  • Κόνρατ.
  • Μπρούνο, επίσκοπος τού Όλμυτς.
  • Μεχτίλντε.
  • Μάργκαρετε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Karl Jansen (1875), "Adolf III., Graf von Holstein", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 1, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 107–108
  • Heinz Maybaum (1953), "Adolf III., Graf von Holstein", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 1, Berlin: Duncker & Humblot, p. 78
  • Detlev von Liliencron Die Schlacht bei Stellau 1201 http://gutenberg.spiegel.de/liliencr/stellau/stellau.htm am 24.7.2006
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adolf III of Holstein της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).