Νηρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νηρίτης
ΓονείςΝηρέας και Ωκεανίδα Δωρίς
ΑδέλφιαΝηρηίδες

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο Νηρίτης ήταν γιος του Νηρέως και της Ωκεανίδας Δωρίδος, ήρωας διάφορων μύθων.

Ο Νηρίτης ήταν ωραιότατος νέος, τον οποίο ερωτεύθηκε η θεά Αφροδίτη[1]. Αλλά όταν η θεά ανέβηκε από τη θάλασσα στον Όλυμπο, ο Νηρίτης αρνήθηκε να την ακολουθήσει, παρότι η Αφροδίτη τον εφοδίασε με φτερούγες. Τότε η θεά θύμωσε μαζί του και τον μεταμόρφωσε σε κοχύλι, το οποίο παρέμενε κολλημένο στα βράχια. H Νηρέα (μία από τις Νηρηίδες και επομένως μία από τις αδερφές του) τον βρήκε και παρακάλεσε τον θεό Ποσειδώνα να του δώσει πίσω την πραγματική μορφή του. Ο Ποσειδώνας δέχτηκε και τον μεταμόρφωσε πάλι σε άνθρωπο.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Ποσειδώνας αγάπησε τον Νηρίτη και εκείνος με την σειρά του δέχτηκε τις προτάσεις του. Ο Ποσειδώνας τον έκανε ηνίοχό του και το αγόρι οδηγούσε το άρμα πολύ γρήγορα, κάτι που θαύμαζαν αρκετά θαλάσσια ζώα. Σύμφωνα όμως με άλλη παράδοση, ο Νηρίτης μεταμορφώθηκε σε κοχύλι από τον Τιτάνα Ήλιο, που ζήλεψε την ταχύτητα του Νηρίτη στην επιφάνεια της θάλασσας.

Mια άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι ζήλεψε την σχέση του με τον Ποσειδώνα και γι'αυτό τον μεταμόρφωσε σε κοχύλι. Και πάλι η Νηρέα τον βρήκε και παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να του δώσει πίσω την πραγματική του μορφή. Ο Ποσειδώνας την λυπήθηκε και έδωσε και πάλι στον Νηρίτη την πραγματική μορφή του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
  • «Nerites». Theoi Project.