Νεκτάριος της Ωβέρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεκτάριος της Ωβέρνης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος4ος αιώνας
Eορτασμός αγίου9 Δεκεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιεραπόστολος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Νεκτάριος της Ωβέρνης (γαλ.Nectaire d'Auvergne) [1] τιμάται ως μάρτυρας του 4ου αιώνα και χριστιανικός ιεραπόστολος .

Σύμφωνα με τον Γρηγόριο του Τουρ, ο Νεκτάριος ήταν ένας από τους επτά ιεραπόστολους που έστειλε ο Πάπας Φαβιανός από τη Ρώμη στη Γαλατία για να διαδώσει τον Χριστιανισμό εκεί. Οι άλλοι έξι ήταν ο Γατιανός των Τουρ, ο Τρόφιμος της Αρλ, ο Παύλος της Ναρβόννης, ο Πολεμικός του Λιμόζ, ο Ντένις του Παρισιού και ο Κρόνος του Τουλούζ . [1]

Ο Νεκτάριος συνοδεύτηκε από τους ιερείς Baudimius (Baudenius, Baudime) και Auditor (Auditeur). Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν όλοι αδέλφια. [1] Σύμφωνα με άλλη ο Άγιος Πέτρος και όχι ο Πάπας Φαβιανός έστειλε τον Νεκτάριο και τα αδέρφια του να ευαγγελίσουν τους Γαλάτες.

Σύμφωνα με μια τρίτη παράδοση, ο Άγιος Ωστρημώνιος διέταξε τον Νεκτάριο να εκχριστιανίσει την πεδιάδα της Λιμούζ στο Μασίφ Σαντράλ . [1] Ο Νεκτάριος μετέτρεψε έναν ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα στο λόφο γνωστό ως Κορναδόρ σε χριστιανική εκκλησία, η οποία έγινε η Βασιλική της Νοτρ Νταμ du Mont Cornadore στο Saint-Nectaire, στο Puy-de-Dôme . Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος δολοφονήθηκε από τον τοπικό ειδωλολατρικό ηγέτη, Μπράντουλο.

Λατρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λατρεία προς τον Νεκτάριο χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα [1] Ένας τάφος στο βενεδικτίνο κοινοβούλιο του St-Nectaire (παραλλαγή από Sennecterre και Senneterre [2] ) έγινε κέντρο προσκυνήματος. Ένας δήμος προέκυψε γύρω από το κοιλάδα, το οποίο έγινε κέντρο για μεταλλικό νερό και την κατασκευή του τυριού γνωστό ως Saint-Nectaire .

Ο Νέκταριος είναι ο συν-προστάτης του Saint-Nectaire μαζί με τον Saint Auditor, αν και ο Saint Auditor είναι ο κύριος προστάτης της πόλης, για άγνωστους λόγους. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 A. van den Akker s.j. (2009). «Nectarius van St-Nectaire». Heiligen-3s. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2009. 
  2. See Senneterre, Quebec.