Ναύσταθμος Πασαλιμάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Ναύσταθμος Πασαλιμάνι

Ο Ναύσταθμος Πασάλιμάνι είναι ναυτική βάση που βρίσκεται στον κόλπο του Αυλώνα, σχεδόν απέναντι από την ομώνυμη πόλη στην Αλβανία. Βρίσκεται σε χρήση από το Αλβανικό Πολεμικό Ναυτικό και το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψυχρός Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι ήταν η μόνη σοβιετική βάση στη Μεσόγειο τη δεκαετία του 1950. [1] Γύρω από αυτήν δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ των Σοβιετικών και των Αλβανών το 1961, όταν η Αλβανία βγήκε απροειδοποίητα από το σύμφωνο της Βαρσοβίας και έτσι ουσιαστικά όχι μόνο απαγόρευσε τη χρήση της βάσης στους Σοβιετικούς οι οποίοι είχαν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε αυτήν, αλλά παράλληλα κατάσχεσε 4 σοβιετικά υποβρύχια κλάσης Ουίσκι που ήταν ελλιμενισμένα στον ναύσταθμο, τα οποία βρίσκονται εκεί μέχρι και σήμερα (αν και πλέον έχουν αποσυρθεί). [2] Μετά από αυτό το γεγονός η βάση καταλήφθηκε από το ναυτικό της Κίνας.

Μετά τη πτώση του ανατολικού μπλοκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991 η βάση ανοικοδομήθηκε με έξοδα της Τουρκίας και βάσει διμερούς συμφωνίας Αλβανίας-Τουρκίας το τουρκικό ναυτικό έχει το δικαίωμα να τη χρησιμοποιεί. [3][4]

Το 1992 υπογράφηκε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας, η οποία περιελάμβανε την ανοικοδόμηση του ναυστάθμου από τη Τουρκία, παράλληλα με την παροχή πρόσβασης για τουρκική χρήση [5]. Η Τουρκία βοήθησε την Αλβανία σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της σημερινής Ναυτικής Ακαδημίας και των εγκαταστάσεων επισκευής στο Πασαλιμάνι [6].

Τρία από τα τέσσερα σκάφη περιπολίας Damen Stan του Αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού χτίστηκαν στο Πασαλιμάνι, το πιο πρόσφατο δε ολοκληρώθηκε το 2014. [7] Επί του παρόντος, τέσσερα αποσυρμένα υποβρύχια κατηγορίας Ουίσκι που ανήκαν στο παρελθόν στη Σοβιετική Ένωση εξακολουθούν να βρίσκονται στο ναύσταθμο μαζί με τα πολεμικά σκάφη της Αλβανίας. Μπορούν να προβληθούν μέσω δορυφορικών εικόνων της βάσης.

Η ναυτική δύναμη του ναυστάθμου συχνά εκτελεί ναυτικές ασκήσεις στον κόλπο του Αυλώνα, έξω από το Πασαλιμάνι. [8] Περιστασιακά πραγματοποιούνται ασκήσεις με άλλα έθνη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο [9]. Η πιο πρόσφατη άσκηση, Sarex '16, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016. [10]

Άλλες υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ναύσταθμο λειτουργεί επίσης σχολή ναυπηγικής καθώς και ναυπηγείο.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]