Ναός της Σάντα Ενγκράσια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°42′54″N 9°07′30″W / 38.715°N 9.125°W / 38.715; -9.125

Ναός της Σάντα Ενγκράτσια
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ναός της Σάντα Ενγκράτσια
38°42′54″N 9°7′30″W
ΧώραΠορτογαλία[1]
Διοικητική υπαγωγήSão Vicente[1]
Ίδρυση1682
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ναός της Σάντα Ενγκράσια (πορτογαλικά: Igreja de Santa Engrácia) είναι ένα μνημείο του 17ου αιώνα που βρίσκεται στη συνοικία Αλφάμα, στη Λισαβόνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο ναός μετατράπηκε στο Εθνικό Πάνθεον (Panteão Nacional), όπου υπάρχουν τάφοι και κενοτάφια προσωπικοτήτων της Πορτογαλίας.

Ο Ναός της Σάντα Ενγκράσια άρχισε να κατασκευάζεται το 1681. Στο ίδιο σημείο υπήρχαν παλαιότερα άλλοι ναοί αφιερωμένοι στην ίδια αγία. Η πρώτη εκκλησία είχε χτιστεί με χρήματα που είχε δώσει η πριγκίπισσα Μαρία, κόρη του βασιλιά Εμμανουήλ του Α’, γύρω στο 1568.

Τα σχέδια του ναού του 1681 έγιναν από τον João Antunes, αρχιτέκτονα της βασιλικής αυλής και έναν από τους πιο σημαντικούς μπαρόκ αρχιτέκτονες της Πορτογαλίας. Ο ναός έχει σταυροειδή κάτοψη με έναν τετράγωνο πύργο σε κάθε γωνία του. Το πάτωμα και οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με πολύχρωμα μοτίβα από μάρμαρο. Οι εργασίες κατασκευής του ναού συνεχίστηκαν μέχρι το θάνατο του Antunes το 1712. Ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ε’ δεν ενδιαφέρθηκε για τη συνέχιση των εργασιών, έχοντας εστιάσει το ενδιαφέρον του στο Μοναστήρι της Μάφρα. Ο ναός της Σάντα Ενγκράσια παρέμεινε ημιτελής μέχρι τον 20ο αιώνα, με αποτέλεσμα στα πορτογαλικά η έκφραση Obras de Santa Engrácia (Οι εργασίες της Αγίας Εγκράσια) να χρησιμοποιείται για εργασίες που για χρόνια παραμένουν ημιτελείς. Τελικά, και αφού προστέθηκε ο θόλος, ο ναός εγκαινιάστηκε το 1966.

Το εσωτερικό του ναού

Το 1916, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Πορτογαλικής Δημοκρατίας, ο Ναός της Σάντα Ενγκράσια μετατράπηκε στο "Εθνικό Πάνθεον", όπου είναι θαμμένοι: οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Μανουέλ ντε Αρριάγκα (Manuel de Arriaga), Τεόφιλο Μπράγκα (Teófilo Braga), Σιντόνιο Πάις (Sidónio Pais) και Όσκαρ Καρμόνα (Óscar Carmona). Επίσης οι συγγραφείς João de Deus, Αλμέιντα Γκαρέττ (Almeida Garrett), Guerra Junqueiro, Ακιλίνο Ριμπέιρο (Aquilino Ribeiro), Sophia de Mello Breyner Andresen, καθώς και η τραγουδίστρια των φάντος Αμάλια Ροντρίγκες (Amália Rodrigues). Τέλος, υπάρχουν και τα κενοτάφια των Λουίς ντε Καμόες (Luís de Camões), Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ (Pedro Álvares Cabral), Afonso de Albuquerque, Nuno Álvares Pereira, του Βάσκο ντε Γκάμα και του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]