Όσκαρ Καρμόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Όσκαρ Καρμόνα
Carmona.jpg
Γέννηση
Λισαβόνα
Θάνατος
Λισαβόνα
Υπηκοότητα Πορτογαλία
Σπουδές Portuguese Military Academy
Ιδιότητα πολιτικός και στρατιωτικός
Αξίωμα Πρόεδρος της Πορτογαλίας
Βραβεύσεις Τάγμα του Λευκού Αετού, Sash of the Three Orders, Order of Aviz, χωρίς ετικέτα, Knight Grand Cross of the Order of Saints Maurice and Lazarus, Knight Grand Cross of the Order of St. Olav‎, Grand Cross of the Order of Christ (Portugal)‎, Commander of the Order of Christ (Portugal), Grand Cross of the Order of the Sword of Sant'Iago και Τάγμα του Αγίου Ιακώβου του Ξίφους

Ο Αντώνιος Όσκαρ ντα Φραγκόζο Καρμόνα (António Óscar Fragoso Carmona, 24 Νοεμβρίου 1869 - 18 Απριλίου 1951), περισσότερο γνωστός ως Όσκαρ Καρμόνα, ήταν Πορτογάλος στρατιωτικός και από τους μακροβιότερους πραξικοπηματίες και δικτάτορες και προέδρους του κόσμου.

Γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1869 και ακολούθησε το στρατιωτικό στάδιο όπου το 1922 έφθασε το βαθμό του στρατηγού. Το 1923 ανέλαβε Υπουργός των Στρατιωτικών και το 1926 συμμετείχε υπό τον στρατηγό ντα Κόστα στο στρατιωτικό κίνημα το οποίο και ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μακάντο. Ως υπουργός των Εξωτερικών το ίδιο έτος καταφέρνει με αντικίνημα και ανατρέπει τον στρατηγό ντα Κόστα και εγκαθιστά στρατιωτική δικτατορία της οποίας και αναλαμβάνει αρχηγός. Το 1928 «εκλέχθηκε» Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπου και προσέλαβε ως κύριο συνεργάτη του τον Σαλαζάρ με τη βοήθεια του οποίου αποκατέστησε τα οικονομικά, την εσωτερική τάξη εξασφαλίζοντας ταυρτόχρονα με κατάλληλη νομοθεσία την επανεκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι φέρεται να εκλέχθηκε Πρόεδρος για τα έτη 1928, 1933, 1935, 1942, μέχρι και το 1949 για μια ακόμη επταετία.

Από το 1947 έφερε τον τίτλο Στρατάρχης της Πορτογαλίας, ενώ από το 1949 επίσης τον τίτλο «τιμής ένεκεν» αντιστράτηγος του ισπανικού στρατού. Πέθανε στις 18 Απριλίου του 1951.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα