Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 07/02/2020.
Η Κύπρος είχε καταληφθεί από τον Πτολεμαίο, που την είχε ως βάση για επιχειρήσεις εναντίον περιχών του Αντιγόνου στη Μ. Ασία και την ανατολή. Το 306 π.Χ. ο Αντίγονος έστειλε τον γιο του Δημήτριο να καταλάβει τον νησί, το οποίο υπερασπιζόταν ο αδελφός του Πτολεμαίου, ο Μενέλαος. Έπειτα από την απόβαση στα βορειοανατολικά του νησιού, ο Δημήτριος βάδισε στη Σαλαμίνα, νίκησε τον Μενέλαο σε μάχη και άρχισε την πολιορκία της πόλης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά, που ο Δημήτριος επεδείκνυε την κλίση του στις πολιορκίες, η οποία αργότερα του έδωσε το παρωνύμιο ο Πολιορκητής.
Παρόλα αυτά ο Μενέλαος μπόρεσε να αμυνθεί στις επιθέσεις του Δημητρίου, ώσπου ήλθαν ενισχύσεις. Ο Πτολεμαίος οδήγησε προσωπικά μία μεγάλης κλίμακας εκστρατεία σωτηρίας της Σαλαμίνας, με την ελπίδα να πιάσει τον Δημήτριο μεταξύ των δυνάμεών του και αυτών του Μενελάου, περνώντας έξω από τη Σαλαμίνα. Τότε ο Δημήτριος πήρε ένα υπολογισμένο ρίσκο, αφήνοντας μία μικρή μόνο δύναμη να εμποδίζει τον Μενέλαο και επικέντρωσε τον κύριο όγκο του στρατού εναντίον του Πτολεμαίου. Η μάχη που ακολούθησε ήταν μία πλήρη νίκη του Δημητρίου, που κατέστρεψε ή αιχμαλώτισε τα περισσότερα πλοία και τον στρατό του Πτολεμαίου. Έπειτα από τη μάχη ο Μενέλαος και οι άνδρες του παραδόθηκαν και η υπόλοιπη Κύπρος κατακτήθηκε από τον Δημήτριο. Ως επακόλουθο της νίκης ο Αντίγονος ανέλαβε τον βασιλικό τίτλο, που ήταν κενός από τον φόνο του Αλεξάνδρου Δ΄, ανήλικου γιου του Αλεξάνδρου Γ΄. Ακολούθησαν σύντομα και οι άλλοι διάδοχοι, που αυτοανακηρύχθηκαν βασιλείς.