Νίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°12′19″N 24°50′31″E / 35.20528°N 24.84194°E / 35.20528; 24.84194

Χάρτης του Μάρκο Μποσκίνι της εποχής του 17ου αι. Αναγράφονται εκατοντάδες τοπωνύμια μεταξύ των οποίων και το οροπέδιο Νίδα ως CAMPA IDA στο κέντρο του χάρτη.
Το οροπέδιο της Νίδας

Η Νίδα είναι οροπέδιο της Κρήτης σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, ανάμεσα στον ανατολικό και δυτικό ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Απέχει περίπου 22 χλμ. από την κωμόπολη Ανώγεια. Δυτικά του οροπεδίου ξεκινά η κλασική διαδρομή του ορειβατικού μονοπατιού Ε4 για την κορυφή Ίδα του Ψηλορείτη. Εκεί κοντά βρίσκεται και το Ιδαίον Άντρον, σπουδαία αρχαιολογική τοποθεσία.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χάρτη του Μάρκο Μποσκίνι του 17ου αιώνα βλέπουμε ότι το οροπέδιο της Νίδας έχει το ίδιο όνομα με την κοντινή κορυφή Ίδα και διακρίνονται μόνο από το είδος τους, η κορυφή αναφέρεται ως M (monte) IDA και το οροπέδιο ως CAMPA IDA. Επόμενος είναι πιθανό τουλάχιστον ως την εποχή που δημιουργήθηκε ο χάρτης οι δυο αυτές τοποθεσίες να είχαν το ίδιο όνομα, ή το τοπωνύμιο Ίδα να αναφερόταν σε μια ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη που περιελάμβανε το οροπέδιο, την κορυφή και το Ιδαίο άντρο, ενώ το τοπωνύμιο Νίδα προέκυψε αργότερα πιθανόν από την φράση 'εις την Ίδα'.