Σίτρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νήσος Σίτρα)

Συντεταγμένες: 26°9′N 50°37′E / 26.150°N 50.617°E / 26.150; 50.617

Σίτρα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σίτρα
26°9′0″N 50°37′0″E
ΧώραΜπαχρέιν
Γεωγραφική υπαγωγήΜπαχρέιν
Έκταση22,45 km²
Υψόμετρο6 μέτρα
Πληθυσμός60.100 (2019)[1]
Ζώνη ώραςUTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σίτρα (αραβικά: سترة‎‎ ή سِتْرَة,[2] As-Sitra,[3] αγγλικά: Sitra ή Sitrah), επίσης γνωστή ως νήσος Σίτρα (αραβικά: Jazīrat as-Sitra‎‎),[4] είναι ένα νησί στο Μπαχρέιν. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Μανάμα, στη νήσο Μπαχρέιν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγκρουση με τον Οίκο των Χαλίφα το 1782

Το 1782, συνέβη μια σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και ορισμένων προσώπων του Οίκου των Χαλίφα, οι οποίοι είχαν έρθει από τη Ζουμπάρα για να αγοράσουν προμήθειες. Οι συγκρούσεις οδήγησαν σε θανάτους και από τις δύο πλευρές.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί βρίσκεται ακριβώς ανατολικά της νήσου Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο. Βρίσκεται νότια της Μανάμα και του Ναμπίχ Σάλεχ. Η δυτική ακτή του νησιού σχηματίζει τα όρια του όρμου Τούμπλι. Το νησί συνήθιζε να καλύπτεται με δάση χουρμαδιών και αγροκτήματα, τα οποία ποτίζονταν από διάφορες πηγές γλυκού νερού. Τα μαγκρόβια δάση συνήθιζαν να ευθυγραμμίζονται στη δυτική ακτή, ωστόσο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω ανάπτυξης

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του νησιού ζουν σε εννέα ιστορικά χωριά:

Υπάρχει ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης γης που ονομάζεται Ανατολική Σίτρα, το οποίο αύξησε το μέγεθος του νησιού κατά 50% και όπου έχει χτίσει μια νέα πόλη σε αυτό.[5][6]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία του νησιού βασίστηκε στη γεωργία και την αλιεία. Το βόρειο τμήμα του νησιού έχει μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή. Οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου της Bahrain Petroleum Company βρίσκονται στο νότο. Η Σίτρα είναι επίσης ο τερματικός σταθμός του αγωγού φυσικού αερίου μήκους 42 χιλιομέτρων Νταχράν-Σίτρα, ο οποίος την συνδέει με την Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας.[7]

Αρκετές εκθέσεις αυτοκινήτων και επίπλων αποτελούν επίσης τη νέα ανάπτυξη στο νησί. Το Sitra Club είναι ένας πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος του νησιού.

Σήμερα η Σίτρα διαχειρίζεται ολόκληρη την παραγωγή πετρελαίου του Μπαχρέιν. Είναι η τοποθεσία του λιμανιού της Σίτρα. Είναι επίσης το κέντρο εξαγωγής βαρελιών των πετρελαιοπηγών στη βορειοανατολική Σαουδική Αραβία.[8]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σίτρα είναι η τοποθεσία πολλών πανεπιστημιουπόλεων, όπως το Διεθνές Σχολείο Αλ Νουρ και το Ινδικό Σχολείο του Μπαχρέιν. Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών βρίσκεται επίσης εδώ.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ανυψωμένος δρόμος της Σίτρα συνδέει το βόρειο τμήμα του νησιού με το Ναμπίχ Σάλεχ και το Ουμ Αλ Χάσαμ (Μανάμα) στη νήσο Μπαχρέιν. Δύο μικρές γέφυρες στα νοτιοδυτικά της Σίτρα ενώνουν επίσης τη νήσο Μπαχρέιν, κοντά στα χωριά Μαάμιρ και Έκερ.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νότιο τμήμα του νησιού ανήκει στο Νότιο Κυβερνείο και το βόρειο τμήμα στο Κυβερνείο της Πρωτεύουσας. Μεταξύ 1990 και 2013 ήταν μέρος του Κεντρικού Κυβερνείου του Μπαχρέιν, αλλά αυτό έχει πλέον διαλυθεί. Μεταξύ 1920 και 1990 ήταν μέρος του Δήμου Σίτρα.

Δήμος Σίτρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν την αναδιοργάνωση των Κυβερνείων ήταν ένς δήμος του Μπαχρέιν. Ο Δήμος Σίτρα αποτελούνταν από το νησί της Σίτρα και τρία χωριά κοντά σε αυτό στο κύριο νησί του Μπαχρέιν, τα: Μαάμιρ, Έκερ και Νουουαϊντράτ.[9]

Συλλογή εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.worldatlas.com/articles/the-biggest-cities-in-bahrain.html.
  2. «سِتْرَة: Bahrain, name, administrative division, geographic coordinates and map». Geographical Names. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2011. 
  3. «As Sitra: Bahrain, name, administrative division, geographic coordinates and map». Geographical Names. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2011. 
  4. «Jazīrat as Sitra: Bahrain, name, administrative division, geographic coordinates and map». Geographical Names. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2011. 
  5. News
  6. «East Sitra Official site» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020. 
  7. «Middle East Pipelines map - Crude Oil (petroleum) pipelines - Natural Gas pipelines - Products pipelines». Theodora.com/pipelines. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2011. 
  8. «Sitrah». Encyclopædia Britannica. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2007. 
  9. «Directory of Cities and Towns in Sitrah, Bahrain». Falling Rain. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2007.