Νήσος Άκουιντνεκ
Η Νήσος Άκουιντνεκ ή Άκιντνεκ (αγγλ. Aquidneck Island), γνωστή αρχικώς ως Ρόουντ (Rhode Island), είναι νησί στον Κόλπο Ναραγκάνσιτ των ΗΠΑ και υπάγεται στην πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ. Η όλη πολιτεία πήρε το όνομά της από το νησί αυτό. Το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζει ακόμα το όνομα Ρόουντ Άιλαντ για το νησί, αν και οι κάτοικοι του νησιού και όλης της πολιτείας αναφέρονται σε αυτό σχεδόν πάντοτε ως Άκουιντνεκ. Η έκταση της νήσου είναι 97,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή είναι το μεγαλύτερο νησί του κόλπου, ενώ ο πληθυσμός κατά την απογραφή του 2020 ήταν 60.109 κάτοικοι.
Στη Νήσο Άκ(ου)ιντνεκ υπάρχουν τρεις πόλεις. Από τα βόρεια προς τα νότια αυτές είναι: το Πόρτσμουθ, το Μίντλταουν και το Νιούπορτ (η μεγαλύτερη).
Ετυμολογία και ονομασίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η λέξη «άκουιντνεκ» προέρχεται από την ονομασία που είχαν για τη νήσο οι ιθαγενείς Ναραγκάνσιτ: «άκουιντνετ» (aquidnet).[1] Ο Ρότζερ Γουίλιαμς ήταν αυθεντία στη γλώσσα των Ναραγκάνσιτ, αλλά είχε δηλώσει ότι ποτέ του δεν έμαθε τη σημασία της λέξεως αυτής.[2] Δεν είναι σαφές το πώς η νήσος αποκλήθηκε Rhode Island, αλλά η παλαιότερη γνωστή χρήση της ονομασίας είναι από τον Ρ. Γουίλιαμς το 1637 και η πρώτη επίσημη χρήση της έγινε το 1644 ως «Ile of Rods ή Rhod-Island», ενώ σώζεται σε νομικό έγγραφο του 1646 και η μορφή «Isle of Rodes».[3][4]
Σύμφωνα με μια θεωρία, το 1524 ο εξερευνητής Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο σημείωσε την ύπαρξη νήσου κοντά στην είσοδο του Κόλπου Ναραγκάνσιτ, την οποία παρομοίασε με την ελληνική νήσο Ρόδο. Είναι αβέβαιο σε ποια νήσο εντός ή εκτός του κόλπου αναφερόταν (πιθανώς στη σημερινή Νήσο Μπλοκ), αλλά οι άποικοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αποφάσισαν να αποκαλούν το σημερινό Άκουιντνεκ «Ρόουντ Άιλαντ». Μια άλλη δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι ο Adriaen Block πέρασε από το νησί κατά την εξερεύνηση του 1614 και το περιέγραψε το 1625 ως «νήσο ερυθρωπής εμφανίσεως» (στα ολλανδικά της εποχής: een rodlich Eylande).[5] Οι ολλανδικοί χάρτες από το 1659 αναγράφουν έτσι για την Άκουιντεκ την ονομασία «Roode Eylant», δηλαδή «κόκκινο νησί». Ιστορικοί έχουν υποθέσει ότι η ονομασία προήλθε είτε από το χρώμα του φθινοπωρινού φυλλώματος των δέντρων της, είτε από το κοκκινόχωμα σε μέρη της ακτής της.[6][7]
Το 1644 οι δύο τότε οικισμοί του νησιού (Πόρτσμουθ και Νιούπορτ) ενώθηκαν με τους οικισμούς Πρόβιντενς Πλαντέισιονς και Γουόρικ δημιουργώντας την «Αποικία του Ρόουντ Άιλαντ και των Πρόβιντενς Πλαντέισιονς», τη σημερινή πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ. Η επίσημη ονομασία της Νήσος Άκουιντνεκ είναι ακόμα «Ρόουντ Άιλαντ». Το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετώπισε το θέμα το 1930 με τη χρήση αμφότερων των ονομασιών για τη νήσο στους χάρτες του. Αλλά το 1964 το Συμβούλιο απεφάσισε ότι το να διατηρεί και τις δύο ονομασίες επέφερε σύγχυση και από τότε υιοθέτησε το «Ρόουντ Άιλαντ» αποκλειστικά ως την επίσημη ονομασία. Απόπειρες να αλλάξει η ονομασία σε «Aquidneck Island» έγιναν μέχρι και το 2004, όμως καμιά τους δεν είχε αποτέλεσμα.[8][9] Οι κάτοικοι του νησιού και όλης της πολιτείας πάντως αναφέρονται σε αυτό σχεδόν πάντοτε ως «Άκουιντνεκ»[10]
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι εγκαταστάθηκαν στο νησί το 1638, στην περιοχή που οι Ινδιάνοι Ναραγκάνσιτ ονόμαζαν «Ποκασέτ» (= «εκεί που το ρέμα πλαταίνει»), το βόρειο μέρος του Πόρτσμουθ. Ανέθεσαν στον Ρότζερ Γουίλιαμς να διαπραγματευθεί την αγορά της περιοχής από τον «σάτσεμ» των Ναραγκάνσιτ, τον Μιαντονόμοχ. Ανάμεσά σε αυτους του πρώτους εποίκους ήταν και η πρωτοπόρος φεμινίστρια Αν Χάτσινσον με τον σύζυγό της Γουίλιαμ, ο μετέπειτα κυβερνήτης ολόκληρης της Αποικίας του Ρόουντ Άιλαντ και των Πρόβιντενς Πλαντέισιονς Γουίλιαμ Μπρέντον και ο συντάκτης του καταστατικού αυτής της αποικίας, πάστορας των Βαπτιστών Τζων Κλαρκ.[11] Αγόρασαν όλο το νησί από τους Ινδιάνους για 45 οργιές λευκού γουάμπουμ, 20 τσάπες και 10 παλτά[12]. Αρχικώς παρέμειναν στο Ποκασέτ, αλλά την επόμενη άνοιξη (1639) ο Γουίλιαμ Κόντινγκτον επέλεξε τη θέση του Νιούπορτ για έναν νέο οικισμό λόγω του εξαιρετικού λιμανιού του και μερικοί τον ακολούθησαν.
Κατά την Αμερικανική Επανάσταση ο βρετανικός στρατός κατέλαβε τη νήσο. Οι δυνάμεις των επαναστατών υπό τη διοίκηση του υποστρατήγου Τζων Σάλιβαν επεχείρησαν να τους εκδιώξουν στη Μάχη του Ρόουντ Άιλαντ, στις 29 Αυγούστου 1778, αλλά δεν το κατόρθωσαν.
Εκπαίδευση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το νησί φιλοξενεί το ιδιωτικό (Ρωμαιοκαθολικό) πανεπιστήμιο «Σάλβε Ρεγκίνα», παράρτημα του Κοινοτικού Κολεγίου του Ρόουντ Άιλαντ, καθώς και τη «Διεθνή Σχολή Επιδιορθώσεως Θαλαμηγών» (International Yacht Restoration School, σήμερα «Τεχνική και Εμπορική Σχολή IYRS»).
Επιπλέον υπάρχουν δύο ευρύτερα γνωστά ιδωτικά σχολεία, του Αγίου Γεωργίου στο Μίντλταουν και του Αββαείου του Πόρτσμουθ, εκτός από τα πολλά άλλα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία.
Γέφυρες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Νήσος Άκουιντνεκ συνδέεται με την ηπειρωτική ακτή με τη Γέφυρα του Μάουντ Χόουπ (1929), μήκους 1.868 μέτρων, που συνδέει το βόρειο άκρο του νησιού στο Πόρτσμουθ με το Μπρίστολ. Η Γέφυρα Κλαίρμπορν Πελ του Νιούπορτ (1969), μήκους 3.428 μ., συνδέει το νησί με την κωμόπολη Τζέιμσταουν στη γειτονική Νήσο Κονάνικατ και από εκεί με την ηπειρωτική δυτική ακτή του Κόλπου Ναραγκάνσιτ. Τέλος, η Γέφυρα του ποταμού Σακονέτ (1956 και νέα από το 2012), επίσης στο Πόρτσμουθ, συνδέει το βορειοανατολικό άκρο της νήσου με την ηπειρωτική ακτή στο Τίβερτον.
Περιβάλλον
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η δυτική ακτή της Νήσου Άκουιντνεκ είναι μέρος του Ναυστάθμου του Νιούπορτ Naval Station Newport, που συμπεριελήφθηκε ωστόσο στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Superfund» το 1989. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποκαθιστά την περιοχή του ναυστάθμου από τη ρύπανση που προκάλεσε με πετρέλαιο, βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, αρσενικό), καθώς και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) όπου υπήρχαν ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.[13]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Henry Schoolcraft: The American Indians (1851)
- ↑ Schoolcraft, Henry Rowe (1851). Henry Schoolcraft's History of American Indians.
- ↑ Office of the Secretary of State: A. Ralph Mollis: State Library, Rhode Island Office of the Secretary of State, αρχειοθετήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2010 από το πρωτότυπο
- ↑ Staples, Hamilton B. (1882). «Origins of the Names of the State of the Union». Proceedings of the American Antiquarian Society. 68. σελ. 368.
- ↑ Nieuwe Wereldt ofte Beschrijvinghe van West-Indien, uit veelerhande Schriften ende Aen-teekeningen van verscheyden Natien (Leiden, Bonaventure & Abraham Elseviers, 1625)
- ↑ Elisha Potter: The Early History of Narragansett (1835) Collections of the Rhode-Island Historical Society, v3
- ↑ Samuel G. Arnold: History of Rhode Island (1859), σελ. 70
- ↑ «USGS Feature Detail Report for: Rhode Island». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2022.
- ↑ «Mark Patinkin: According to the map, there is no Aquidneck Island»
- ↑ «Search - newportri.com: Aquidneck Island stories». Newport Daily News. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021.
- ↑ Providence, RI: The Islands Αρχειοθετήθηκε 2010-04-10 στο Wayback Machine.
- ↑ Rhode Island Geography[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ Detz, Joanna (6 Αυγούστου 2021). «PFAS Contamination from Aquidneck Island Navy Base Worries Neighbors». ecoRI News. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2022.
Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Aquidneck Indian Council: «A Brief History of Aquidneck Island»
- Denlson, Frederic (1879). Narragansett Sea and Shore. Providence, RI: J.A. & R.A. Reid.
- Seavey, George L. Rhode Island's Coastal Natural Areas.
- «Aquidneck added to 2011 Map of Rhode Island», The Providence Journal, 18 Ιουλίου 2011, σελ. A5