Τσάπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας αγρότης χρησιμοποιεί την τσάπα για να διώξει τα ζιζάνια σε έναν λαχανόκηπο.

Η τσάπα είναι ένα αρχαίο και ευέλικτο εργαλείο χειρός και κηπουρικής που χρησιμοποιείται για την διαμόρφωση του εδάφους, την αφαίρεση των ζιζανίων, τον καθαρισμό του εδάφους και την συγκομιδή των ριζών.[1] Η διαμόρφωση του εδάφους περιλαμβάνει την συσσώρευση εδάφους γύρω από την βάση των φυτών, το σκάψιμο των στενών αυλακιών και τα ρηχά χαρακώματα για την φύτεση σπόρων ή βολβών.[2] Το βοτάνισμα με μια τσάπα περιλαμβάνει την ανατάραξη της επιφάνειας του εδάφους ή την κοπή του φυλλώματος από τις ρίζες και τον καθαρισμό του εδάφους από παλιές ρίζες και υπολείμματα των καλλιεργειών. Η τσάπα για το σκάψιμο του εδάφους χρησιμοποιείται για την συγκομιδή ριζικών καλλιεργειών όπως οι πατάτες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «How to use a Grub Hoe {{!}} Proper grip and action». Easy Digging Tools (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2021. 
  2. Deppe, Carol (5 Οκτωβρίου 2010). The Resilient Gardener: Food Production and Self-Reliance in Uncertain Times. Chelsea Green Publishing. ISBN 978-1-60358-315-2. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Evans, Chris, “The Plantation Hoe: The Rise and Fall of an Atlantic Commodity, 1650–1850,” William and Mary Quarterly, (2012) 69#1 pp 71–100.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]