Νήσοι Σολοβέτσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 65°03′N 35°41′E / 65.050°N 35.683°E / 65.050; 35.683

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Πολιτιστικό - ιστορικό σύμπλεγμα των Νήσων Σολοβέτσκι
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Μονή Σολοβέτσκι το 1915.
Χάρτης
Χώρα μέλος Ρωσία
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαiv
Ταυτότητα632
ΠεριοχήΕυρώπη και Βόρεια Αμερική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1992 (16η συνεδρίαση)
Χάρτης της Λευκής θάλασσας με τα νησιά Σολοβέτσκι.

Οι Νήσοι Σολοβέτσκι ή Σολόβσκι (ρωσικά: Соловецкие острова ή Соловки́), είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στη Λευκή Θάλασσα, στη Ρωσία. Τα νησιά έχουν έκταση 347 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εξυπηρετούνται από το Αεροδρόμιο Σόλοφκι. Διοικητικά οι νήσοι υπάγονται στην περιφέρεια Αρχάγγελσκ και σχεδόν όλος ο πληθυσμός των νήσων κατοικεί στον μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, το Μπολσόι Σολοβέτσκι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010 ο πληθυσμός της περιοχής ήταν 861 κάτοικοι.[1]

Χάρτης του 1570 του Αβραάμ Ορτέλιους στον οποίο φαίνονται τα νησιά "Salofki".

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από έξι κύρια νησιά, τα οποία είναι:

Τα νησιά διαχωρίζουν τον κόλπο Ονέγκα από τον κύριο όγκο νερού της Λευκής θάλασσας. Το πλησιέστερο σημείο της ηπειρωτικής χώρας σε αυτά είναι η χερσόνησος Ονέγκα. Το ανάγλυφο των νησιών είναι λοφώδες και οι ακτές τους έχουν πολλές εσοχές. Το μεγαλύτερο μέρος των νησιών καλύπτεται από δασική πεύκη, ερυθρελάτη και έλη. Επίσης υπάρχουν πολυάριθμες λίμνες, οι οποίες ενώθηκαν από τους μοναχούς έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα δίκτυο καναλιών. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των νησιών είναι οι λίθινοι λαβύρινθοι και άλλες λίθινες κατασκευές, ειδικά οι λίθινοι λαβύρινθοι στο Μπολσόι Ζαγιάτσκι.

Μονή Σολοβέτσκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα νησιά Σολοβέτσκι βρίσκεται η ξακουστή Ορθόδοξη Μονή Σολοβέτσκι. Η Μονή ιδρύθηκε το δεύτερο τέταρτο του 15ου αιώνα, γύρω στο 1436 μ.Χ., από δύο μοναχούς τον Όσιο Ζωσιμά και τον Άγιο Γερμανό. Μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα, η μονή είχε αναδειχθεί ως ένας από τους πλουσιότερους γαιοκτήμονες και ένα από τα πλέον σημαίνοντα θρησκευτικά κέντρα στη Ρωσία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]