Νέο Εβραϊκό Κοιμητήριο (Κρακοβία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°3′33″N 19°57′3″E / 50.05917°N 19.95083°E / 50.05917; 19.95083

Νέο Εβραϊκό Κοιμητήριο
Χάρτης
Είδοςεβραϊκό νεκροταφείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°3′12″N 19°57′7″E
Διοικητική υπαγωγήΚρακοβία
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1800
Προστασίααμετακίνητο μνημείο[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Νέο Εβραϊκό Κοιμητήριο (πολωνικά: Nowy cmentarz żydowski w Krakowie‎‎) είναι ιστορική νεκρόπολη στην οδό Μιοντόβα 55 στην Κρακοβία της Πολωνίας. Βρίσκεται στην πρώην εβραϊκή γειτονιά Καζίμιες και καλύπτει μια έκταση περίπου 4,5 εκταρίων. Από το 1999, το νεκροταφείο είναι καταγεγραμμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι χώροι διαθέτουν επίσης ένα καλοδιατηρημένο νεκροτομείο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νέο Εβραϊκό Κοιμητήριο ιδρύθηκε το 1800 σε έδαφος που αγόρασε το εβραϊκό Καχάλ από τους Αυγουστίνους. Επεκτάθηκε το 1836 με επιπλέον γη που αγοράστηκε από τους μοναχούς. Μετά την επιστροφή της Πολωνίας στην ανεξαρτησία, το Νέο Κοιμητήριο έγινε σχεδόν πλήρες.[2] Από το 1932 και μετά, οι ταφές κατευθύνονταν σε ένα νέο οικόπεδο που αγοράστηκε το 1926 από το Καχάλ κατά μήκος της οδού Αμπραχάμα και σε αυτό στην κοντινή οδό Γεροζολίμσκα, και τα δύο στη γειτονιά Βόλα Ντουχάτσκα (Wola Duchacka). Αυτά τα δύο άλλα νεκροταφεία αποτελούσαν τη θέση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Κρακοβίας-Πλάζοφ κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και δεν υπάρχουν πλέον.[3] Οι Εβραίοι από το Γκέτο της Κρακοβίας στάλθηκαν εκεί.[4]

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Νέο Κοιμητήριο έκλεισε για τους ξένους και οι Γερμανοί πούλησαν τα πιο πολύτιμα πέτρινα τεχνουργήματα σε ντόπιους κτίστες. Άλλες επιτύμβιες στήλες, καθώς και πλάκες, μετατράπηκαν σε δομικό υλικό και χρησιμοποιήθηκαν για το λιθόστρωτο του δρόμου ανεφοδιασμού προς το στρατόπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αυλής του διοικητή Άμον Γκετ, ο οποίος είναι γνωστός ότι επέμενε να πληρώσουν οι Εβραίοι για τις εκτελέσεις τους.[5] Εν τω μεταξύ, τα παλιά οστά στο νεκροταφείο συχνά έμεναν ακάλυπτα και σκορπισμένα σε κάτι που έμοιαζε με ανοιχτό ορυχείο.[4][2] Η επιστάτης Πίνα Λάντερ, η οποία ζούσε στις εγκαταστάσεις, στάλθηκε στο Πλάζοφ σε πρότερο χρόνο, όπου και πυροβολήθηκε.

Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, ένας τοπικός πολιτικός μηχανικός, που αναγνωρίστηκε μόνο ως ο Κύριος Στέντιγκ,[3] πιθανότατα ο Γιάκουμπ Στέντιγκ, ένας επιζών από στρατόπεδο συγκέντρωσης Πλάζοφ, ανέκτησε πολλές επιτύμβιες στήλες από το στρατόπεδο Πλάζοφ και κανόνισε την επανεγκατάστασή τους στο Νέο Κοιμητήριο.

Αποκατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1957, οι χώροι ανακαινίστηκαν με κονδύλια της Αμερικανικής Εβραϊκής Κοινής Επιτροπής Διανομής. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στις 24 Μαρτίου 1999, το νεκροταφείο, συμπεριλαμβανομένου του νεκροτομείου του 1903, καταχωρήθηκαν στο μητρώο ιστορικών μνημείων της Κρακοβίας.

Το Νέο Εβραϊκό Κοιμητήριο διαθέτει μια ανακαινισμένη αίθουσα νεκροτομής από τούβλα του 1903, καθώς και το μεταπολεμικό λιθόγλυφο μνημείο εξοπλισμένο με παλιές επιτύμβιες στήλες και στεφανωμένο με ένα μπλοκ από μαύρο μάρμαρο. Το νεκροταφείο περιέχει πάνω από 10.000 τάφους, όπου ο παλαιότερος χρονολογείται από το 1809.[3] Υπάρχουν πολλά μνημεία που μνημονεύουν τον θάνατο των Εβραίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2022.
  2. 2,0 2,1 K. Bielawski, Nowy cmentarz żydowski w Krakowie. Source: Aleksander Bieberstein, Zagłada Żydów w Krakowie. Kirkuty.xt.pl. Retrieved October 29, 2011.
  3. 3,0 3,1 3,2 Nowy cmentarz żydowski w Krakowie (New Jewish Cemetery) from Izrael.badacz.org. (in πολωνική)
  4. 4,0 4,1 Nowy cmentarz at Magiczny Kraków. Επίσημος ιστότοπος της πόλης.
  5. «The SS: A Government in Waiting». Yizkor Book Project. JewishGen. 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 26332484 Θέση του Νέου Εβραϊκού Κοιμητηρίου στην Κρακοβία στο OpenStreetMap